• Etusivu
  • Osakas

On linjasaneerauksen aika – mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.11.2022Päivitetty 12.10.2023
202211_80131.jpg

Linjasaneerauksen ei tarvitse olla ikävä kokemus. As Oy Säästörastiin linjasaneeraus toteutettiin kaikinpuolin onnistuneesti.

Linjasaneeraus sanana nostaa monelle kylmän hien pintaan tai vähintäänkin epämukavan tunteen. Tiedossa pölyä, auki revittyä keittiötä ja kylpyhuonetta, tavaroiden pakkaamista, purkamista, väliaikaista asumista jossain muualla – epämukava tunne ei siis välttämättä ole mitenkään ihmettelyn aihe. Mutta onko linjasaneerauksen pakko olla tällaista, voisiko sen toteuttaa niin, että hyvä mieli säilyy sekä asukkaalla että tekijällä ja koko taloyhtiöllä?

Mistä syntyy onnistunut putkiremontti?

Jokainen putkiremontti on yksilöllinen

Koska harvat taloyhtiöt ovat keskenään identtisiä, myös putkiremonttien kohdalla samanlaisuus on enemmänkin jonkinlaista utopiaa. Huolimatta erilaisuudestaan, on jokaisen linjasaneerauksen onnistuminen mahdollista kulkemalla läpi kahdeksan yksinkertaista vaihetta.

Vaihe 1: Mistä on kyse?

Kaiken a ja o on kommunikaatio. Selkeä ja avoin viestintä ennen remontin alkua, sen aikana ja remontin päättymisen yhteydessä antaa turvallisen tunteen asukkaalle siitä, että tämä linjasaneeraus ei nyt ollutkaan niin kammottava asia miksi se mielletään.

Niin kutsuttu asukasinfo järjestetään taloyhtiön asukkaille noin 1–3 kuukautta ennen remontin alkua. Infossa heille kerrotaan, mitä linjasaneerauksessa on suunniteltu tehtäväksi ja mitä tullaan tekemään. Samalla heille annetaan myös tiedot yrityksistä, joita projektissa on mukana sekä infopaketti jossa remonttikokonaisuus on puettu sanoiksi. Tilaisuudessa ei tarvitse olla vain kuunteluoppilaana, vaan asukkailla on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Tärkeää on, että asukkaat kokevat tulevansa kuulluksi ja heillä on selkeä taho, johon ottaa tarvittaessa yhteyttä. Infotilaisuutta seuraa huoneistokatselmus.

Vaihe 2: Huoneistokatselmus asunnossa

Huoneistokatselmuksen voi katsoa olevan remontin kannalta se kaikkein tärkein tilaisuus. Tässä tapaamisessa käydään läpi remontin laajuus juuri kyseisen asukkaan asunnossa. Tapaamisessa kerrotaan suojauksesta, tyhjennyksestä, putkireiteistä, materiaaleista, itse aikataulusta, loppusiivouksesta sekä asukkaan omista vaikutusmahdollisuuksista. Palvelumyyjä vastaa mieleen juolahtaviin kysymyksiin. Linjasaneerauksen aikajanalla huoneistokatselmus ajoittuu pidettäväksi noin 1–1,5 kuukautta ennen varsinaisen remontin alkua.

Tehtävät työt käydään läpi yhdessä asukkaiden kanssa.
Tehtävät työt käydään läpi yhdessä asukkaiden kanssa.

Vaihe 3: Esitettyjen toiveiden huomioiminen

Huoneistokatselmuksen aikana asukas voi esittää omia toiveitaan putkiremontin yhteyteen. Jos toiveita on esitetty, ottaa urakoitsijan myyjä yhteyttä ja läpikäy yhdessä asukkaan kanssa muut remonttitoiveet sekä lisätöiden tilauksen. Nämä mahdolliset lisätoiveet otetaan huomioon aikataulua suunniteltaessa ja sovittaessa.

Vaihe 4: Huoneistokohtaiset tiedot huoneistokorttiin

Jokaisesta taloyhtiön huoneistosta tehdään oma huoneistokorttinsa. Huoneistokortti pitää sisällään juuri ne kyseiseen huoneistoon liittyvät tiedot remontista: asiakkaan kanssa sovitut pintamateriaalit, lisätyöt sekä linjasaneeraukseen liittyvät työt. Huoneistokortti toimii kyseisessä asunnossa työskentelevien työohjeena. Myös kustannukset pysyvät kurissa.

Vaihe 5: Itse remontti

Yleensä varsinainen fyysinen remonttityö kestää taloyhtiössä noin puolesta vuodesta vuoteen, vastaavasti yhdessä asunnossa muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen tekotavasta riippuen. Remontin aikana ja sen edetessä urakoitsija pitää huolen asukkaille tiedottamisesta hyvissä ajoin. Näin tiedot asukkaita haittaavista asioista sekä elämiseen vaikuttavista muutoksista tulee kaikille tietoon ajoissa. Työn valmistuminen ajallaan kertoo tekijöiden ammattitaidosta.

Remonttityöt tehdään aina huolella ja toisen omaisuutta kunnioittaen. Siitä syystä esimerkiksi kohteen pintojen suojaus on tärkeää.
Remonttityöt tehdään aina huolella ja toisen omaisuutta kunnioittaen. Siitä syystä esimerkiksi kohteen pintojen suojaus on tärkeää.

Vaihe 6: Varmistetaan laatu

Laadunvarmistustyötä tehdään koko remontin ajan niin että paikalla on myös tilaajan edustaja. Luovutuspäivänä asuntoihin jaetaan virhe- sekä puutelistat, joita asukas saa täyttää viikon ajan. Näin huolehditaan siitä, että mahdolliset viat sekä puutteet tulevat huomatuksi.

Vaihe 7: Tarvitaanko viimeistelyä?

Jos tarkastuskierroksella on havaittu, tai asukas on ilmoittanut löytäneensä puutteita remontin toteutuksessa, tehdään asuntoon saadun listan mukaiset korjaukset. Lisäksi jos urakoitsijalla on omia korjauksia tiedossa, huolehditaan ne samalla.

Tarkistuskierroksella tehdään vielä havainnot mahdollisista korjaustarpeista. Huoneisto luovutetaan takaisin asukkaalle siistissä kunnossa.
Tarkistuskierroksella tehdään vielä havainnot mahdollisista korjaustarpeista. Huoneisto luovutetaan takaisin asukkaalle siistissä kunnossa.

Vaihe 8: Valmista tuli!

Tieto on valtaa ja voimaa – etenkin putkiremontissa. Koko projekti on dokumentoitu ja kaikki työvaiheet sekä tarvikkeet on jäljitettävissä myös myöhemmin mikäli tarvetta ilmenee. Lisäksi ajantasainen tieto helpottaa kaikkia osapuolia. Remontin aikana ovatkin asukkaat saaneet tietoa tulevasta niin infotilaisuuksissa, tapaamisissa, postiluukkuihin jaettavissa tiedotteissa sekä taloyhtiön ilmoitustaululla – kuten on yhteisesti sovittu.

Nämä kahdeksan vaihetta ovat käytössä LVI-Triolla

LVI-Trio haluaa pitää huolta ihmisistä ja ihmisten kodeista, siksi jokainen tapaaminen on yhtä tärkeää. Edellä mainitut kahdeksan vaihetta kuuluvat Triolaisten perustekemiseen, joten yllätyksiä heidän kanssaan ei pääse tulemaan – ainakaan negatiivisessa valossa. Työ on onnistunut silloin, kun sekä työn tilaaja että vastaanottaja hymyilevät onnellisina.

Jokaiseen vaiheeseen suhtaudutaan Trion taholta asiaan kuuluvalla vakavuudella ihmisten huolta kuunnellen. Työt tarkastetaan sekä hoidetaan Trion asiantuntijoiden toimesta. Ammattilaisten lisäksi asukkailla on koko projektin ajan käytössä Trion Asukasportaali netissä sekä asukaspalvelun kohdevastaava, joka huolehtii tiedotuksen ajantasaisuudesta. Taloyhtiötä koskevista asioista tiedotetaan aikataulua kunnioittaen.

Onko siis teidän taloyhtiöönne suunnitteilla linjasaneeraus?
Kaipaatteko sinne osaavia tekijöitä?
Jätä siis ihmeessä yhteydenottopyyntö LVI-Triolle ja pyytäkää tarjous omasta kohteestanne.

Jätä yhteydenottopyyntö

Näin toteutui Henrik Borgströmin tien linjasaneeraus

Osakas
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202110_73087.jpg
Toimiva vesitekniikka on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa
Toimiva vesitekniikka, johon kuuluu muun muassa sade- ja jätevesiviemäröinti, on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa. Asiantuntevan kumppanin tuella vesitekniikka toteutuu edullisesti palvelun laadusta tinkimättä. Haussa onkin henkilökohtainen palvelu ja pitävät aikataulut – yritys, jossa myös työnjohto tekee töitä.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
20219_72499.jpg
Lue kaikki vuokrasopimuksesta
Rakennuksen tai sen osan eli huoneiston vuokrausta toiselle asuintarkoitukseen sääntelee laki asuinhuoneiston vuokrauksesta (31.3.1995/481). Lakia sovelletaan myös vuokrasuhteen johdosta vuokralaisen käytössä oleviin kiinteistön tai rakennuksen yhteisiin tiloihin ja laitteisiin. Huoneenvuokrasopimuksella voidaan vuokrata myös maa-alue käytettäväksi huoneiston yhteydessä.
20163_45773.jpg
Osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoaan huolellisesti
Osakkeenomistajalla on osakeomistuksen perusteella oikeus hallita taloyhtiön omistamaa osakehuoneistoa. Osakkeenomistajalle huoneisto on oma koti, arjen tärkein paikka, jossa asutaan ja levätään työpäivän jälkeen. Varsinaisen asumisen lisäksi osakkeenomistajan on muistettava myös hoitaa osakehuoneistoa huolellisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi aktiivista ja tietoista huoneiston kunnon seurantaa.
20204_64321.jpg
Parkkipaikan kuntokartoitus
Oli kyseessä sähköiseen liikenteeseen varautuminen, lämmitystolppien uusinta tai taloyhtiön infran tarkempi tarkastelu, on parempi ensin tutkia kuin hutkia.Paikallisen energiayhtiön asiantuntijoiden puolueeton raportti kiinteistön sähköverkon kunnosta auttaa tekemään taloudellisesti järkevät ja yhteisöllisesti tasavertaiset päätökset esim. taloyhtiössä. E-kartoitus taipuu myös esim. maatilojen tai liikekiinteistöjen tarpeisiin.E-kartoitus on ESEn asiantuntiijapalvelu taloyhtiöille ja isoille kiinteistöille helpottamaan esim. sähköiseen liikenteeseen siirtymistä.Alati yleistyvä kiinnostus sähköiseen autoiluun tuo haasteensa myös taloyhtiöille: kuinka toteuttaa yhdenvertaisuusperiaatteella mahdollisimman järkevästi ja taloudellisesti mahdolliset latauspisteiden päivitykset?Saatavilla Mikkelin alueella ja pk-seudulla
20122_29479.jpg
Vuoden 2012 energia-avustukset taloyhtiöille ja pientaloasukkaille
Energia-avustuksella tuettavia kohteita vuonna 2012 ovat öljyllä tai suoralla taikka varaavalla sähkölämmityksellä pääasiallisesti lämmitetyt asuinrakennukset.Energia-avustuksen piiriin kuuluvien toimenpiteiden kohteina ovat kaikenlaiset ennestään ympärivuotisessa asuinkäytössä olevat asuinrakennukset. Kyseessä voi siten olla pien-, rivi- tai kerrostalo. Asuinrakennuksella tarkoitetaan tässä rakennusta, jossa asuinhuoneistoja ja niitä palvelevia tiloja on yli puolet huoneistojen yhteenlasketusta pinta-alasta.Pääsääntö on, että toimenpiteet aloitetaan kunnan avustuspäätöksen jälkeen. Kunnat voivat antaa aloituslupia hakemuksen jättäneille. Kunta hyväksyy tällöin aloitusluvan yhteydessä toimenpiteiden tarkoituksenmukaisuuden. Lupapäätöksessä on syytä mainita sekin, ettei lupa sido kuntaa avustuksen myöntämiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton