• Etusivu
  • Osakas

Onko taloyhtiössäsi tehty kunnossapitotarve selvitys?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.12.2011Päivitetty 19.12.2011
201112_29004.jpg

Uusi asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan 1.7.2010. Lain mukanaan tuomista muutoksista ehkä konkreettisin koski taloyhtiöiden hallitusten laatimia kunnossapitotarveselvityksiä.

Vain pieni osa on teettänyt selvityksen!

Havaintojen mukaan vain pieni osa, arvioilta noin viidennes taloyhtiöstä, on teettänyt lain hengen mukaisen selvityksen. Uusi laki velvoittaa kuitenkin taloyhtiöitä selvittämään, mitkä ovat ne kunnossapitotarpeet, jotka seuraavan viiden vuoden aikana aiheuttavat taloyhtiölle merkittäviä kustannuksia. Miten asia on hoidettu taloyhtiöissä? Tätä pohdittiin Vantaalla "Kunnolla kasvuun 2011"- tilaisuudessa.

Kunnossapito ei lopu koskaan

– Rakennuksen kunnossapito ei lopu koskaan. Näin sanoo edellisessä hallituksessa asuntoministerin virkaa tehnyt Jan Vapaavuori. – Rakennusalan painopiste on vielä toistaiseksi ollut vahvasti uudisrakentamisen puolella, mutta taitekohta on käsillä.

Vertailukohtana Vapaavuori nostaa esille ruotsalaiset vastaavat lukemat. Ruotsissa 60 % volyymistä on korjaus- ja 40 % uudisrakentamista. Tämä on se malli, johon Suomessakin ollaan menossa.

– Korjattavaa on nyt ja vielä pitkään tulevaisuudessa. On toissijaista puhua siitä, onko suoritettavien putkiremonttien määrä lähivuosina nelin- tai kuusinkertainen, sillä suunta on joka tapauksessa selvä. Remonttien määrä lisääntyy merkittävästi. Asuntoosakeyhtiölain uudistuksen tarkoituksena oli kannustaa taloyhtiöitä suunnitelmallisuuteen ja huolenpitoon sekä ennen kaikkea turvata osakkaiden asema, Vapaavuori pohtii.

Korjausrakentamisen ohjaus kehittyy totuttuun tapaan. Ensin annetaan suosituksia ja vasta sitten määräyksiä. Vapaavuori kehottaa tässä yhteydessä taloyhtiöitä toimimaan rohkeasti esimerkkeinä, sillä muut seuraavat suunnannäyttäjien perässä.

201112_28961.jpg

Mitä laki sanoo kunnossapitotarveselvityksistä?

Taloyhtiön hallitukselle on laissa asetettu velvollisuus laatia taloyhtiölle pitkäaikaisempi korjaussuunnitelma. Lain mukaan taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa on käsiteltävä hallituksen kirjallinen selvitys seuraavan viiden vuoden aikana tehtävistä merkittävästi asuinkustannuksiin vaikuttavista kunnossapitotarpeista. Laki ei kuitenkaan määrittele sitä, mikä on oikea tapa laatia selvitys kunnossapitotarpeesta.

– Suomi on täynnä erilaisia rakennuksia, näillä rakennuksilla on erilaisia omistajia ja omistajilla on oikeus määritellä omat tarpeensa. Lainsäätäjän kannalta on vaikeaa määritellä oikeaa tapaa kunnossapitotarveselvitykselle, kun kohteet ovat toisistaan poikkeavia. Toisaalta merkittävää on ihmisten vaatimusten kasvaminen. Tässä kohtaa kunnossapitotarveselvityksen merkitys korostuu. Asuntoosakkeiden arvoa ei tulevaisuudessa määritellä vain postinumeron perusteella, vaan rakennuksen kunto määrää aikaisempaa vahvemmin asuntojen arvon. Tärkeintä on se, mitä rakennuksessa on tehty ja mitä tullaan tekemään, ja nämä asiat on pystyttävä dokumentoimaan, Vapaavuori toteaa.

Milloin on oikea aika aloittaa suunnitelmallinen kunnossapito?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan velvollisuus kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta huolehtimisesta on yhtiön hallituksella. Kiinteistön ylläpito alkaa käyttöönotosta, ja ensimmäinen merkittävä tarkastus tehdään 10 vuotta rakentamisen jälkeen rakennuttajan vastuun umpeutuessa. Tästä eteenpäin on hyvän käytännön mukaista toteuttaa laajempia katselmuksia viiden vuoden sykleissä.

– Kunnossapidon kannalta ongelma on ajankohtainen vanhan, olemassa olevan rakennuskannan osalta. Suomi on täynnä taloyhtiöitä, joissa vastaavaa suunnitelmallisuutta ei ole ylläpidetty. Nyt, kun kunnossapitoselvityksiä tehdään ja korjattavaa löytyy, voi olla syytä pohtia, miten katastrofaalinen tilanne on. Harvoin on kuitenkaan liian myöhäistä. Tärkeintä on selvittää ongelmat ja tehdä kiireelliset toimenpiteet, mutta ennen kaikkea selvittää kokonaistilanne ja priorisoida hankkeet. Tästä on taloyhtiöiden osalta kyse. Suurimmat virheet tehdään siinä, kun päättään toteuttaa hankkeita, joilla ei oikeastaan saavuteta mitään. Tästä koituu kustannuksia, jotka ovat osakkaiden kannalta täysin turhia. Olipa kyseessä sitten minkälainen taloyhtiö tahansa, apua löytyy. Sitä tarvitsee vain hakea, yksikönjohtaja Jari Lemponen Raksystems Anticimexilta kertoo.

Suunnitelmallinen kiinteistönpito tuo jopa 30 %:n säästöt kunnossapitokustannuksiin

Korjaaminen on kallista. Tämä tiedostetaan yleisesti. Se, tiedostetaanko turhien korjaushankkeiden kustannukset, voidaan kyseenalaistaa. Merkittäviä suunnitelmallisuudesta saatavia etuja ovat saavutettavat säästöt. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon myötä rakenneosien osalta päästään tavoiteltuihin käyttöikiin, ja suoritettavat korjaushankkeet voidaan toteuttaa kustannuksiltaan optimaalisesti. Näin saadaan aikaan kustannussäästöjä, ja asukkaiden kokema häiriö korjaushankkeiden aikana jää merkittävästi pienemmäksi kuin silloin, jos vastaavat korjaukset toteutetaan yksittäisinä hankkeina.

– Suunnitelmallisen kunnossapidon kulmakivenä on nykytilan selvittäminen ja tähän on syytä panostaa. Kuntoarvion takaisinmaksuaika alittaa kaikki yleisesti käytetyt mittarit ja on näin ollen erittäin kustannustehokas ratkaisu. Ja mikä tärkeintä, kuntoarvio antaa tietoa siitä, mikä on taloyhtiön tämän hetkinen rakennustekninen tila. Arvion perusteella todettuja epäkohtia voidaan edelleen tarkentaa erilaisin kuntotutkimuksin. Taloyhtiöille, joissa arvion lisäksi tarvitaan jatkuvampaa teknistä osaamista, tarjoamme räätälöityä Oma Insinööri -palvelua. Oma insinööri osallistuu yhtiökokouksiin ja täsmentää tarvittaessa eri rakennusteknisissä asioissa hallituksen tai isännöitsijän esitystä. Nämä henkilöt ovat erikoistuneet taloyhtiön suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon, Lemponen toteaa.

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
20231_80734.jpg
Mikä lämmitys­muodoksi taloyhtiöön?
Monissa taloyhtiöissä pohditaan keinoja kasvavien lämmityskulujen pienentämiseen. Pitäisikö nykyinen lämmitysjärjestelmä vaihtaa kokonaan tai ainakin päivittää? Mikä lämmitysmuoto olisi järkevin – maalämpö, ilma-vesilämpö, kaukolämpö vai eri lämmitysmuotoja yhdistävä hybridiratkaisu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton