• Etusivu
  • Osakas

Onko valokuitu paras nettiyhteys taloyhtiöön? Listasimme 10 kysymystä nopeasta nettiyhteydestä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Valokuitunen Oy
Julkaistu 29.03.2023Päivitetty 08.01.2024
20233_81319.jpg

Taloyhtiöiden päättäjät saavat enenevissä määrin kyselyjä valokuidun hankkimisesta omaan yhtiöön. Onnistuuko valokuitu kerrostaloon tai rivitaloon? Miten se toimii? Onkohan meillä varaa? Selvitetään asiaa. Kysymyksiin vastaa Valokuitunen Oy:n taloyhtiömyynnistä vastaava Marko Leppiniemi.

Mistä tietää minkälainen nettiyhteys tai laajakaista kannattaa hankkia taloyhtiöön?

Jos verrataan valokuitua mobiiliyhteyteen eli mobiilitukiasemana toimivaan nettiin, valokuitu on tehokkaampi. Valokuitu on kuin taloyhtiön oma tukiasema, paitsi että mobiiliaseman yhteys jaetaan kaikkien lähistöllä asuvien kesken, valokuitua ei. Se on puhtaasti taloyhtiön omassa käytössä.

Mikä on valokuitu? Miten se toimii?

Valokuitu on ohut, puhdistetusta kvartsilasista valmistettu johdin, jossa voidaan siirtää tietoa laservalolla hyvin nopeasti. Kuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton, mikä tekee valokuidusta tiedonsiirron tekniikkana ylivertaisen. Valokuitu johtaa dataa nopeammin kuin vanha, tuttu kupariverkko. Koko maailman tietoliikenne perustuu juuri valokuituverkkoihin.

Tarvitsemme nopean ja tehokkaan netin kerrostaloon. Onko valokuitu hyvä valinta?

Valokuidun myötä taloyhtiö saa täysin omaan käyttöönsä koko kuidun kapasiteetin, mikä riittää varmasti. Nettiyhteys on häiriötön, nopea ja viive on lähes olematon. Älylaitteet lisääntyvät jatkuvasti niin kodeissa kuin taloyhtiöiden kiinteistöhuollossakin, joten kaistaa tarvitaan varmasti tulevaisuudessakin.

Saako valokuidun myös rivitaloyhtiöön? Entä luhtitaloon? Kannattaako valokuitu hankkia pieneen taloyhtiöön?

Valokuituverkkoon kytkettyjen asuntojen ja taloyhtiöiden kiinnostus on kasvussa kaiken kokoisissa talouksissa. Valokuitua rakennetaan kysynnän mukaan pientaloalueille ja taajamiin, kaikenlaisiin taloyhtiöihin.

Mitä valokuidun rakentaminen vaatii taloyhtiöltä ja kuka voi päättää valokuidun rakentamisesta?

Ensin taloyhtiössä keskustellaan asiasta ja pyydetään tarjous. Sen jälkeen kuidun toimittaja on yhteydessä esimerkiksi hallituksen puheenjohtajaan tai isännöitsijään. Me Valokuitusella kartoitamme aina yhtiön kokonaistilanteen. Taloyhtiön hallitus käsittelee tarjouksen ja sen hyväksyy yhtiökokouksen määräenemmistö. Olemme koko projektin mielellämme mukana kokouksissa vastaamassa esille nouseviin kysymyksiin.

Info

Info

Taloyhtiövalokuidun ABC

  • Kapasiteetti riittää nyt ja tulevaisuudessa.
  • Valokuitu on ympäristöystävällinen tulevaisuuden valinta.
  • Kustannukset riippuvat kohteesta ja asukkaiden toiveista.
  • Omaan taloyhtiöön vedetty valokuitu on vain oman taloyhtiön käytössä, sitä ei jaeta muiden kanssa.
  • Valokuitukoti on valttia myyntimarkkinoilla. Valokuitu nostaa yleensä asunnon arvoa.
  • Lue lisää usein kysyttyjä kysymyksiä valokuidusta täältä

Voiko valokuidun saada mille tahansa alueelle?

Kun taloyhtiö on hyväksynyt tarjouksen, teemme Valokuitusella rakentamispäätöksen. Se edellyttää samalta alueelta tarpeeksi liittyjiä, jotta verkon rakentamiskustannukset pysyvät kohtuullisina kaikille. Tällä hetkellä rakennamme reilusti yli 85 prosenttia yhtiöistä ja asunnoista, joille olemme tehneet tarjouksen.

Jos alueella on jo Valokuitusen verkko, rakentamispäätöstä ei tarvitse odotella. Taloyhtiön osakkaat ja päättäjät pidetään ajan tasalla, miten hanke edistyy ja tiedotamme, kun palvelut ovat käytettävissä.

Kuka hoitaa kuidun vaatimat kaivaustyöt? Pitääkö piha myllätä valokuidun vetämisen tieltä?

Rakentaminen kiinteistössä alkaa kuituasentajan käynnillä. Suunnittelu- ja asennuskäynnillä katsotaan yhdessä, miten kuitu tuodaan tontille. Rakennamme valokuituliittymän käyttövalmiiksi. Hinta sisältää kaikki työt suunnittelusta kaivuun jälkitöihin. Mikäli tontilla on valmiita putkituksia, voidaan näitä hyödyntää valokuidun tuonnissa.

Paljonko valokuidun rakentaminen maksaa taloyhtiölle?

Rakennamme kuidun alueelle siinä vaiheessa, kun alueella on on riittävästi verkkoon liittyjiä. Siksi rakennuskustannukset eivät nouse korkeiksi yksittäiselle taloyhtiölle. Hintaan vaikuttavat muun muassa kiinteistötyyppi, huoneistojen lukumäärä, toteutustapa sekä valittu valokuitusopimus. Kulut veloitetaan osakkailta osana yhtiövastiketta eli kenellekään ei tule yhtä isoa kertaluontoista maksua.

<p data-block-key="t0af4">Valokuitukaapelit johdetaan pientaloyhtiöissä eri asuntoihin yhteisestä jakokaapista.</p>
Valokuitukaapelit johdetaan pientaloyhtiöissä eri asuntoihin yhteisestä jakokaapista.

Tarvitaanko asuntoihin valokuidun asentamisen jälkeen vielä erillinen nettiliittymä?

Laajakaistaliittymän toteutustapa riippuu taloyhtiön koosta ja tyypistä. Rivi- ja pientaloyhtiöissä valokuitu ja valokuitupäätelaite tuodaan suoraan huoneistoon ja asukas voi tilata haluamansa laajakaistapalvelun Valokuitusen avoimen verkon palveluntarjoajilta. Näin jokainen asukas voi valita itselleen juuri sopivan nettiliittymän ja vaihtaa sen tarjoajaa tai palvelusisältöä milloin tahansa.

Kerrostaloissa ja luhtitaloyhtiöissä valokuitu tuodaan yhtiön talojakamoon. Siitä yhteys jaetaan huoneistoon yhtiön olemassa olevaa sisäverkkoa pitkin. Huoneistojen netti- ja kaapeli-tv palvelut tarjoaa yhteistyökumppanimme Telia.

Pitääkö valokuitua päivittää, korjata tai huoltaa rakentamisen jälkeen?

Ei juurikaan. Valokuitu itsessään kestää käyttöä ainakin seuraavat 50 vuotta.

Kuluttaako valokuitu paljon energiaa? Kasvavatko sähkölaskut valokuidun asentamisen jälkeen?

Valokuitu on ympäristöystävällinen ja energiaa säästävä datansiirron tapa. Se kuluttaa sähköä satoja kertoja vähemmän kuin mobiilitiedonsiirto, mutta säästö ei näy yhtiön omissa sähkölaskuissa, vaan koko ict-alalla, joka on merkittävä kasvihuonepäästöjen lähde.

Valokuitu on vastuullinen valinta, sillä se on tiedonsiirtomuodoista kaikkein vähiten ympäristöä rasittava ratkaisu. Vaikka tulevaisuudessa teknologia kehittyisi miten päin vaan, valokuituyhteys takaa takkuamattoman netin.

Haluaisimme lisätietoa, miten lähteä liikkeelle valokuituprojektissa?

Valokuidusta ja sen hankkimisesta löytyy heti paljon tietoa Valokuitusen taloyhtiösivulta. Autamme mielellämme taloyhtiötänne kuidun mahdollisuuksien selvittämisessä. Osaamme osoitteen perusteella heti kertoa, onko alueellanne jo valokuituverkko tai onko sellainen rakenteilla sinne lähiaikoina. Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö, niin kerromme lisää. Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään.

Valokuitunen Oy
Osakas
netti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202212_80500.jpg
Miten taloyhtiö­päättäjät voivat vaikuttaa asumisen kustannuksiin?
Asumisen kustannukset, samoin kuin rakentamisenkin, ovat nousseet voimakkaasti ja moni taloyhtiö miettii lisävastikkeen perimistä. Nopeita säästöjä lämmityskuluihin ei löydy enää suurista remonteista tälle lämmityskaudelle. Huomattavasti ketterämpi vaihtoehto saada lämmityskustannukset kuriin löytyy älyteknologiasta.Samanaikaisesti energiakulujen kasvaessa monissa taloyhtiöissä joudutaan varautumaan myös kasvavaan korjaustarpeeseen. Suomalaisissa asuinrakennuksissa korjausvelka hipoo VTT:n arvion mukaan jo 10 miljardia euroa. Tuleviin remontteihin on hyvä varautua kaikenlaisella säästämisellä.
20221_74326.jpg
7 tärkeää kysymystä yhtiökokoukseen
Kevään myötä käynnistyy ahkera yhtiökokouskausi. Yhtiökokous on hyvä paikka tarkistaa, ovatko taloyhtiön nettiyhteydet ajan tasalla, tietoturvaan liittyvät asiat kunnossa taloyhtiön laitetiloissa ja kaikki muut palvelut ajan tasalla.DNA:n taloyhtiömyynnin asiantuntijat listasivat seitsemän asiaa, jotka kannattaa selvittää ja huomioida seuraavassa yhtiökokouksessa. Kiinteistön tekniikka, digipalvelut ja tietoturva herättävät usein kysymyksiä – mutta mistä apu? Kaikissa talon asukkaiden, hallitusten tai isännöitsijän mieltä askarruttavissa asioissa voi aina olla yhteydessä DNA:lle.
S1 Networks Tunna ja Riku
Riku ja Tunna luottavat yritysnettiin: mikä se on?
GimmeYawallet Productions Oy:n omistajat Riku Rantala ja Tunna Milonoff muistuttavat, että kukaan ei onnistu yksin. Toimiva liiketoiminta vaatii luotettavan kumppanin. "Luotettava yritysnetti on liiketoiminnan elinehto." Lue, miksi he valitsivat yhteistyökumppanikseen S1 Networksin.
20221_74354.jpg
Taloyhtiön tietoliikenneverkko piiputtaa - korjataan vai uusitaan?
Tietoliikenneinfrastruktuuri on taloyhtiössä nykypäivänä yhtä tärkeä tekninen osa kuin LVI ja sähkönjakelu. Huono sisäverkko vaikuttaa merkittävästi myös asunnon arvoon ja tietoliikenneverkko onkin nykypäivänä osa taloyhtiön perusvarustusta.Vastuu toimivista ja ajanmukaisista tietoliikenneverkoista on taloyhtiöllä itsellään. Monet taloyhtiöt eivät ole vielä kiinnittäneet asiaan riittävää huomiota ja puhelinsisäjohtoverkko käy vääjäämättä riittämättömäksi. Kaapeloinnit sekä tarvikkeet tulevat käyttöikänsä päähän. Taloyhtiön asukkaiden ja päättäjien olisikin hyvä olla selvillä sisäverkon kunnosta ja laajakaistavaatimuksista.
Makkosen ja Ehon kotona hyörivät myös portugalinvesikoirat Urho ja Paavo. Lenkeillä tulee monesti vastaan tuttuja, ja toisinaan naapureiden kanssa lähdetään myös yhteislenkeille. KUVA: JENNA LEHTONEN
Pieni taloyhtiö keksi nykyaikaisen tavan nostattaa yhteishenkeä
Espoolaiset Roope ja Katariina asuvat taloyhtiössä, jossa yhteiset asiat hoituvat mutkattomasti verkon yli. Näppärät nettiratkaisut ovat tuoneet naapureita lähemmäs toisiaan myös tosielämässä.– Kyllä toimiva verkko on nykyarjen peruskiviä. Tietokonekin on laitteena käytännössä täysin turha ilman nettiä, pohtii Roope Makkonen, 29, läppäriään naputellessaan.
Huoneiston tutkiminen suurennuslasilla
Ympäristöministeriö tiedottaa uusista asetuksista
Ympäristöministeriö on antanut 9.4.2019 ja 11.4.2019 asetukset rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoja koskevista teknisistä tuotevaatimuksista sekä tuotteiden tyyppihyväksynnästä. Asetuksia annettiin yhteensä 22. Ne tulevat voimaan 1.1.2020.Asetusten tarkoituksena on edistää rakennusten vesihuollon kannalta terveellistä ja turvallista rakentamista ja korjaamista. Olennaisten teknisten vaatimusten asetukset antavat terveellisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät vaatimukset vesi- ja viemärilaitteistoissa käytettävien rakennustuotteiden ominaisuuksille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton