• Etusivu
  • Remontti

Opas pihojen pohja- ja päällysrakenteiden suunnitteluun

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.04.2014
20142_38135.jpg

Kiinteistön piha-alueet tulee olla suunniteltu käyttäjiä ajatellen. Viihtyisä, turvallinen sekä käyttö- ja säärasitukset huomioiden saavutetaan pitkäikäinen ja toimiva piha-alue. Muun muassa maaperän laatu sekä vaadittavat kantavuusominaisuudet määräävät lähtöarvot alueen suunnittelulle.

Pehmeämmillä maa-alueilla tulee vastaan omat haasteensa, joissa on otettava huomioon maapohjan kuivatus sekä kosteusongelmien ehkäisy. Todella alavalla alueella tulee tarvittaessa huomioida myös tulvasuojelu. Pohjatyöt ovat kaiken a ja o.

Piha-alueiden suunnittelu tulisikin ottaa tiiviisti mukaan alue- ja uudisrakentamiseen sekä maankäytön suunnitteluun. Näin saadaan aikaan piha-alueiden laadunparantamista sekä otettua huomioon myös piharakenteiden toimivuus.

RIL 234-2007 opas sisältää suosituksia sekä periaatteita, joiden noudattamista esitetään pihan ja siihen liittyvien rakenteiden suunnittelussa sekä toteuttamisessa. Ohje esittelee myös ratkaisumalleja erilaisista tapauksista sekä rakenteista. Varsinaisia päällysteitä ohjeessa ei juurikaan ole käsitelty kuin esimerkinomaisin tapauksin. Pääpaino oppaan sisällöllä on uudisrakentaminen, mutta korjausrakentajaakaan ei ole unohdettu.

RIL Suunnitteluoppaat löydät Jäsentukusta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20119_27828.jpg
Asunto-osakeyhtiöitä korjattiin vuonna 2012 1,5 miljardilla eurolla
Asunto-osakeyhtiöt ja aravalainoitetut asuntoyhteisöt korjasivat rakennuksiaan vuonna 2012 yhteensä yli 1,5 miljardilla, mikä on prosentin enemmän kuin vuonna 2011. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen asuntoyhteisöjen korjausrakentamisen tilastosta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Homevaurio asunnossa?
Taloyhtiön hallitus päätti tutkituttaa asunnon ulkoseinän home-epäilyn vuoksi. Seinää avattiin noin 70*70cm suuruiselta alalta. Villat revittiin lattialle. Näytettä otettaessa rakennustoimiston mielestä oli hajun perusteella selvää, että seinä olisi homeessa. Alipaineistusta ei käytetty ja avaus tehtiin huoneen ovi auki. Seinässä oli runsaasti homekasvustoa. Villa oli märkää. Asunnossa ei voinut enää asua. Taloyhtiö palkkasi myöhemmin toisen yrityksen tutkimaan asunnossa mahdollisesti olevia muita homevaurioita ja yrityksen antaman raportin mukaan väärä seinän avaustapa oli kontaminoinut asunnon ja irtaimiston. Raportissa todettiin ilmeiset terveyshaitat mitä väärä seinän avaustapa ja siitä seurannut kontaminoituminen ja asunnossa oleskelu aiheuttaa. Kenen on vastuu?
20124_30551.jpg
Anna kattohuolto ammattilaisten käsiin!
Katon tehtävänä on suojata rakenteita säältä ja mekaaniselta rasitukselta. Ajan saatossa esimerkiksi lumi ja jäämassat voivat aiheuttaa katon pintaan vaurioita, jotka saattavat korjaamattomina aiheuttaa merkittäviäkin kosteusvaurioita. Katon säännöllinen tarkastus ja huolto pitävät katon käyttökuntoisena pidempään.
Kokous
Viikon kysymys: Taloyhtiön hallitus
Taloyhtiössämme on 12 asuntoa. Hallitukseen on valittu kolme varsinaista ja yksi varajäsen, isännöitsijä toimii sihteerinä. Voiko hallitukseen kuulua enemmän jäseniä? Tuleeko varajäsen kutsua aina kokoukseen? Voiko varajäsen osallistua kokoukseen,  vaikka varsinaiset jäsenet ovat kaikki paikalla?
Hissitarkastus
Hissin modernisointi parantaa suorituskykyä ja käyttömukavuutta
Taloyhtiössä hissi on jatkuvassa käytössä ollen tärkeä osa asukkaiden arkea. Sen tuleekin olla aina toimintakunnossa ja taata sujuva ja turvallinen kulku kerrosten välillä. Kuten kaikki koneet ja laitteet myös hissit tarvitsevat ajoittaista huoltoa ja kunnostamista − liikkuvien ja kuluvien osien vaihtoa sekä ajansaatossa myös laajempaa remonttia. Jotta hissi on turvallinen, toimintavarma ja mukava käyttää, on sen kunnostustarve tarkistettava säännöllisin väliajoin luotettavan ammattilaisen toimesta. Uudistamisen ja remonttitarpeen tulee toteuttaa ennakoidusti, jotta käyttäjäturvallisuus ei vaarannu.
20144_38889.jpg
Raikkaat pyykit kuivaushuoneesta kotiin
Kuivaushuone palauttaa pyykit raikkaina pesustaToimiva pesutupa madaltaa kynnystä käyttää hyväksi taloyhtiön yhteisiä resursseja. Tehokas kuivausjärjestelmä kuivaushuoneessa pitää pesutilat raikkaina ja hyvin tuuletettuina kovassakin käytössä. Korkea käyttöaste säästää pitkän päälle korjauskustannuksissa – asuntojen ilmanvaihtoa kun ei ole suunniteltu pyykkien kuivaamiseen. Harvoin siihen on huoneistoissa sopivia tilojakaan.Kun kiinteistön pesutilat on hyvin suunniteltu ja kuivausjärjestelmä tehokas, asukkaiden ei tarvitse sijoittaa omiin, kalliisiin koneisiin eikä taloyhtiön tarpeettomien vesivahinkojen korjauksiin.Jätä yhteydenottopyyntö ja kysy kartoitusta kuivaushuonetilanteeseen

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton