• Etusivu
  • Remontti

Opiskelija- ja nuorisoasuntojen investointituelle tulossa korotus?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.07.2019Päivitetty 17.09.2019
20197_59187.jpg

Lakiluonnos opiskelija- ja nuorisoasuntojen investointituen korotuksesta lausunnoille

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi, jolla opiskelija- ja nuorisoasunnoille myönnettävien erityisryhmien investointiavustusten enimmäismäärä nostettaisiin 10 prosentista 15 prosenttiin. Avustusta myönnetään asuntojen rakentamisesta, hankinnasta tai perusparantamisesta aiheutuviin hyväksyttyihin kustannuksiin. Tukeen ei ehdoteta muita muutoksia.

Lakimuutos toteuttaa hallitusohjelmaa, ja sen tavoitteena on lisätä kohtuuhintaisten opiskelija- ja nuorisoasuntojen rakentamista.

Kasvanut opiskelija- ja nuorisoasuntojen määrä helpottaisi opiskelijoiden ja nuorten asumistilannetta kasvukeskuksissa, tukisi itsenäistä asumista ja ehkäisisi syrjäytymistä. Vapaarahoitteista asuntoa halvemmassa opiskelija-asunnossa asuminen voi myös vähentää tarvetta työskennellä opintojen ohella, mikä osaltaan tukee opintojen suorittamista tavoiteajassa.

Kohtuuhintaisten opiskelija- ja nuorisoasuntojen tuotannon tukeminen helpottaa kasvukeskusten vuokra-asuntotilannetta myös yleisellä tasolla. Mitä useampi opiskelija ja nuori asuu heille tarkoitetuissa asunnoissa, sitä enemmän pieniä vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja jää esimerkiksi työssäkäyville.

Erityisryhmien asuntojen investointiavustusten suuruuteen vaikuttaa se, kuinka paljon asunnoissa ja asuinrakennuksissa tarvitaan tavanomaisesta poikkeavia tila- tai varusteratkaisuja. Opiskelija- ja nuorisoasunnot kuuluvat avustusten alimpaan tukiluokkaan, jossa asuntoihin ei tarvita erityisratkaisuja, mutta joiden asukkaiden asuntotilanne on huono ja tulot poikkeuksellisen pienet. Alimman tukiluokan avustuksia voidaan myöntää myös seniorivuokrataloille, joissa ei tarvita erityisiä tilaratkaisuja.

Lakimuutos voimaan mahdollisimman pian

Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokauden 2019 alussa, jolloin se voisi tulla voimaan loppuvuodesta. Investointiavustukset myöntävä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tekisi korkeamman enimmäisprosentin mukaisia avustuspäätöksiä heti lain tultua voimaan.
Korkeampaa avustusta voitaisiin myöntää myös hankkeille, joita koskeva hakemus on vireillä ARAssa lain tullessa voimaan, mutta joita koskevia päätöksiä ei ole vielä tehty. Näin varmistettaisiin kaikkien avustusta hakevien tasavertainen kohtelu.

Lausuntoja voi antaa 13.8.2019 asti lausuntopalvelu.fi-palvelun kautta.

Lisätietoja:
Lainsäädäntöneuvos Ville Koponen, p. 0295 250 132, etunimi.sukunimi@ym.fi (2.8. asti)
Hallitussihteeri Liisa Meritähti, p. 0295 250 376, etunimi.sukunimi@ym.fi (5.8. alkaen)

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 16.07.2019

Remontti
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
Pariskunta tutkii tablettia
Kulutusperusteinen laskutus ohjaa säästeliääseen vedenkäyttöön
Kun jokainen maksaa vain kuluttamastaan käyttövedestä, tulee vesilaskutuksesta oikeudenmukaisempaa. Omista kulutusvalinnoista vastaaminen kannustaa vähentämään vedenkulutusta ja samalla säästämään myös energiaa sekä ympäristöä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton