• Etusivu
  • Remontti

Palovaroitinsäädökset muuttuvat – fiksu taloyhtiö varautuu ajoissa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.11.2022
202211_80336.jpg

Yhteisen turvallisuuden kannalta on tärkeää, että jokaisessa kodissa on toimiva palovaroitin.

Pelastuslakia ollaan uudistamassa, minkä myötä taloyhtiöiden palovaroitinsäädökset muuttuvat lähivuosina. Tämä vaikuttaa asukkaan ja taloyhtiön rooleihin palovaroittimen osalta. Taloyhtiöissä varautuminen muutokseen kannattaa aloittaa ajoissa, jotta varmistetaan sujuva muutos ja voidaan varautua kustannuksiin ja käytännön toteutukseen.

Lähes jokainen on kokenut, kun palovaroitin piippaa huonolla hetkellä esimerkiksi ruokaa valmistettaessa tai yöllä paristojen loppumisen takia. Ärsyttävä ääni voi kuitenkin olla elämän käänteentekevä pelastus siinä kohtaa, jos oikea vaara uhkaa. Tästä huolimatta kaikki eivät muista palovaroitinta testata, vaihtaa vanhaa varoitinta uuteen tai laittaa sitä takaisin kattoon paristojen vaihdon jälkeen.

– Juuri tämän takia palovaroittimia koskeva pelastuslaki on onneksi muuttumassa. Kaikkien asukkaiden turvallisuus paranee, kun myös taloyhtiöt ottavat koppia palovaroittimien ylläpidosta, SPEKin vanhempi asiantuntia Ilpo Leino iloitsee.

Muutos ei silti poista asukkaan vastuuta, muistuttaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) tiedotteessaan. Testausvastuu jää edelleen asukkaalle ja asukkaan on ilmoitettava isännöitsijälle tai taloyhtiölle, jos palovaroittimessa on ongelmia.

– Helppo muistisääntö jatkossa on, että asukas testaa ja yhtiö vastaa.

Taloyhtiö vastaa jo nyt sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien kunnossapidosta. Käytännössä vuonna 2010 tai sen jälkeen valmistuneissa rakennuksissa on sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet. Asukkaan on kuitenkin huolehdittava laitteen ohjeen mukaisesta käytöstä, testaamisesta sekä vioista ilmoittamisesta taloyhtiölle.

Lue myös: Jopa puolet taloyhtiöiden asunnoista on ilman toimivia palovaroittimia

Taloyhtiöiden kannattaa aloittaa selvitystyöt ajoissa

Palovaroitinsäädösten muuttuminen kannattaa ottaa käsittelyyn ajoissa, sillä muutoksen suunnittelu ja toteuttaminen vie aikaa ja vaatii selvitystyötä. Taloyhtiön budjetissa pitää myös osata varautua kustannuksiin.

Taloyhtiön kannalta helpointa olisi, jos kaikissa asunnoissa olisi jatkossa rakennuksen omistajan hankkimat ja asentamat palovaroittimet. Silloin ne ovat samanlaiset ja saman ikäiset kaikissa asunnoissa. Taloyhtiö voisi myös vaihtaa varoittimet ja niiden paristot kerralla, ja huolto olisi helpompaa.

Tiesitkö? Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä

Toimiva palovaroitin säästää henkiä ja omaisuutta

Vaikka muutos teettää työtä ja tuo joitakin kuluja, taloyhtiön taloudelle ja ihmisten turvallisuudelle muutos on kannattava. Lakiuudistuksessa on arvioitu, että monista suomalaisista kodeista puuttuu palovaroitin tai se ei toimi. Tulipalo yhdessä asunnossa vaikuttaa usein useamman asunnon kuntoon ja aiheuttaa kustannuksia kaikille. Nopea puuttuminen alkavaan tulipaloon minimoi kustannuksia ja henkilövahinkoja.

SPEK on aiemmin selvittänyt Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen kanssa asuntojen palovaroittimien puutteita. Vuokrataloja koskevassa tutkimuksessa oli selkeä ero toimivissa palovaroittimissa sen mukaan, kenen vastuulla niiden hankinta ja kunnossapito olivat. Asukkaan vastuulla olevissa taloissa puutteita oli 70 prosentissa asunnoista, kun taas vuokranantajan vastuulla olevissa taloissa puutteita oli 20 prosentissa asunnoista.

Pelastuslain uudistus, johon vastuu taloyhtiöiden palovaroittimista sisältyy, on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Palovaroittimiin liittyvä muutos koskee erityisesti taloyhtiömuotoista asumista, mutta vaikuttaa myös omakotitaloihin, jotka ovat vuokralla.

Uuden lain odotetaan tulevan voimaan vuoden 2024 alussa. Taloyhtiöille kunnossapitovastuu palovaroittimista siirtyisi siirtymäajan jälkeen.

Info

Info

Pidä huolta palovaroittimestasi:

1. Tarkista palovaroittimesi toimivuus: paina palovaroittimen testinappia säännöllisesti, esimerkiksi aina kuukauden ensimmäisenä päivänä.

2. Vaihda palovaroittimen paristo joka vuosi, vaikkapa Palovaroitinpäivänä 1.12.

3. Muista vaihtaa palovaroitin 5–10 vuoden välein. Palovaroitin vanhenee kuten muutkin sähkölaitteet. Vanha palovaroitin ei välttämättä tunnista savua, vaikka merkkiääni toimii.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20182_51555.jpg
Mistä tiedän, toimiiko asunnossani ilmanvaihto?
Usein toimimattomaan tai puutteelliseen ilmanvaihtoon havahtuu vain osa taloyhtiön asukkaista. Monissa tapauksissa ilmanvaihdon puutteet huomataan parhaiten juuri, kun asunto on hankittu. Tunkkaiseen tai muuten heikkolaatuiseen sisäilmaan nimittäin tottuu yllättävän nopeasti.Mikä sitten on oikea reitti lähteä selvittämään ilmanvaihdon parantamista?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Omataloyhtiö.fi - Tieto ja ratkaisut taloyhtiösi hankkeisiin
Taloyhtiöille suunnattu verkkosivusto, www.omataloyhtiö.fi, tarjoaa ajankohtaisen informaation, ratkaisut korjaushankkeisiin sekä apuvälineet taloyhtiön hallinnoimiseen. Kaikki tämä täysin veloituksetta! Verkkopalvelun tavoite on yksinkertainen: haluamme, että taloyhtiöt voivat paremmin!
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Hallitukselle ei vastuuvapautta, voidaanko samat jäsenet valita uudelleen?
Yhtiökokouksessa päätettiin yksimielisesti, että hallitukselle ja isännöitsijälle ei myönnetä vastuuvapautta. Voidaanko hallitus, jolle ko. vapautta ei ole myönnetty valita uudelleen jatkamaan? Järki sanoo, että ei, mutta onko olemassa asiasta joku lakipykälä, jossa asia sanottaisiin.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Miten hyvittää osakkaalle itse tehty kylpyhuone­remontti?
Kerrostalossamme on tarkoitus teettää kylpyhuoneremontit. Osa osakkaista on teettänyt remontin aiemmin omalla kustannuksellaan eikä heidän kylpyhuoneilleen tarvitse tehdä mitään. Voiko tulevan remontin kulut jakaa vain niiden osakkaiden kesken, joille remontti tehdään? Eli omalla kustannuksella tehneitä hyvitettäisiin näin.
201111_28406.jpg
Viimeinkin lunta – kuka valvoo taloyhtiösi kattolumia?
Viime vuoden kaltaiset talvet lumisateineen ovat paitsi muodostaneet taloyhtiöille merkittävän kuluerän myös huolen aiheen. Vihdoin saapunut lumipeite tuo eittämättä mieleen viime talvena Helsingin Hakaniemessä tapahtuneen kattolumiturman. Tapauksesta annettu käräjäoikeuden päätös on aiheuttanut epätietoisuutta siitä, miten kiinteistöjen turvallisuudesta tulee huolehtia. Käräjäoikeuden linjaus huoltoyhtiön vastuun laajuudesta ja epävarmuus riittävästä turvallisuudesta on saanut kiinteistönomistajat ja näiden edustajat liikkeelle tarkentamaan huoltosopimustensa sisältöä. Eikä suotta, sillä myös sopimuksissa on tarkastamisen varaa!
20215_70527.jpg
Saako ylimääräisen yhtiö­kokouksen järjestää mielipide­kyselynä?
Voiko taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä järjestää ylimääräisen kokouksen etukäteen valmisteltuna pöytäkirjaluonnoksena?Yhtiön hallitus on päättänyt pitää ylimääräisen yhtiökokouksen ns. mielipide- ja ennakkokyselynä. Olen ilmoittanut isännöitsijälle, etten suostu moiseen käsittelyyn, vaan haluan pitää sen videokokouksena.Yhtiön hallitus on lähettänyt etukäteen luonnoksen pöytäkirjasta sekä lomakekyselyn rasti-ruutuun -menettelyllä hyväksynkö vai en kyseisen kohdan pöytäkirjasta. Tämä lomake on tarkoitus palauttaa joko 1) sähköpostilla, 2) huollon postilaatikkoon, 3) Huoltoyhtiön asiakaspalvelupisteeseen tai 4) perinteisellä postilla. Täyttyykö tällaisella menettelyllä lainsäätäjän ajatus/tarkoitus etäkokouksesta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton