• Etusivu
  • Remontti

RIL Suunnitteluopas rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatukseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.06.2014
20142_38135.jpg

Jo ennen varsinaista rakennusprojektia tulee miettiä, miten ja millä toimenpiteillä tuleva rakennus säilyy rakenteiltaan kuivana. Jotta rakennus säilyy hyvässä kunnossa, on huolehdittava rakennuspohjan tehokkaasta kuivatuksesta sekä kosteuseristyksestä, lisäksi on huomioitava rakennuksen korkeusaseman valinta.

Mitä rakennuspohjan kuivatus pitää sisällään?

Mikäli maapohjassa olevaa kosteutta ei poisteta, saattaa vesi päästä siirtymään rakenteisiin ja sitä myöden myös vaurioittaa niitä. Yksi pahimmista tilanteista on silloin, kun lattiasieni pääsee kehittymään rakenteisiin. Yksinkertaisesti kuivatuksella pyritään katkaisemaan pohjaveden kapillaarinen nousu sekä pohja- ja vajovesien kerääntyminen rakennuspohjaan. Rakenteiden kuivana pitämisen lisäksi tulee nykyisin huolehtia myös radonsuojauksesta. Radonia esiintyy eniten kallio- ja harjualueilla, tämä ei kuitenkaan poissulje muita maaperiä.

Ohjeet rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatukseen

Suomen Rakennusinsinöörien Liiton julkaisema RIL 126-2009 tarjoaa selkeät ohjeet, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon kun suunnitellaan rakennuspohjan sekä tonttialueen kuivatusta. Ohjeeseen on otettu omana uutena osionaan radonsuojausta koskevat asiat rakennuspohjan kuivatukseen liittyvältä osaltaan. RIL 126-2009 on tiivis tietopaketti, joka havainnollistaa muiden muassa salaojien sijaintia leikkauskuvin erilaisten perustustapojen yhteydessä.

Uusimmat RIL oppaat nyt saatavilla Jäsentukun kautta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_68959.jpg
Tiesitkö, että lattia­kaivo voidaan sijoittaa turvallisesti nurkkaan?
Vanhoissa taloyhtiöissä kylpyhuoneet ovat tyypillisesti kooltaan varsin kompakteja. Suomessa valmistetut Vieser Corner -lattiakaivot ovat erinomainen valinta erityisesti korjauskohteisiin, joissa niukka lattiapinta-ala halutaan hyödyntää maksimaalisesti.
20204_63811.jpg
Miksi veden­kulutuksen tarkkailu kannattaa?
Kiinteistöalan digitalisaatio on luonut taloyhtiöille mahdollisuuden saada dataa kiinteistön energiatehokkuudesta. Vesi on energiasyöppö, jonka kulutusta mittaamalla ja mittausdatan avulla olosuhteita optimoimalla voidaan saavuttaa merkittäviä ja rahanarvoisia säästöjä – jopa ilman putkiremonttia.
20226_78839.jpg
Näin onnistutte taloyhtiön lämmitysremontissa
Lämmitys on taloyhtiön suurin kulu, joten energiansäästöön ja uusiutuvaan lämmitysmuotoon panostaminen kannattaa. Lämmitysremonttiin lähdettäessä taloyhtiön on hyvä paneutua projektiin ja käyttää asiantuntijoita apuna. Näin lämmitysjärjestelmän vaihto onnistuu ja saadaan juuri oikea pitkäikäinen lämmitysjärjestelmä taloyhtiölle. Olemme keränneet yhdessä Boschin kanssa muutaman vinkin, miten taloyhtiön kannattaa lähteä miettimään lämmitysremonttia.
Henkilö punaisessa talvitakissa
Mikä on hybridijärjestelmä? Entä mitä tulee huomioida kaukolämmön siirtymisessä matalalämpöön?
Kaukolämpö siirtyy asteittain matalalämpöön, eli 115 asteesta 90 asteeseen. Mitä matalalämpöön siirtyminen tarkoittaa kaukolämmössä oleville taloyhtiöille? Muutos on hyvä huomioida silloin, kun kaukolämmönjakokeskuksen uusinta on edessä. Uusia lämmitysjärjestelmiä harkittaessa on myös hyvä miettiä kaukolämmön ohessa lämpöpumppujen eli hybridijärjestelmien hyödyntämistä. Lisää hybridijärjestelmien hyödyntämisestä ja kaukolämmön matalalämpöön siirtymisessä tässä artikkelissa.
20222_77042.jpg
Näin valitset oikeanlaisen liesi­kuvun keittiö­remontissa
Keittiöremontin yhteydessä uusitaan useimmiten myös liesikupu, sillä se on tärkeä osa keittiötä. Vallox Delico -kupusarjasta löytyy sopiva malli erilaisiin kohteisiin.
202110_72885.jpg
Voiko kunnossapito­vastuun alaiset korjaukset siirtää osakkaalle?
Meillä on neljän huoneiston as-oy. Taloyhtiössä asunto1 teki noin 10 vuotta sitten kylpyhuoneremontin yhteydessä lattialämmityksen itse omasta tahdostaan, vaikka oli toimiva lattialämmitys. Asunto 2:ssa tehtiin kylpyhuoneremontti tänä vuonna, jossa lattia piti piikata auki kosteusvaurion ja laatan halkeamisen takia. Nyt Asunto 1 vaatii, että hänelle hyvitetään hänen itse tekemänsä työ lattialämmityksestä, tai että Asunto 2:n lattialämmitys kuuluvat osakkaan itsensä maksettavaksi.Asunto 1 teki itse myös työnjohdolliset työt ja on vaatinut, että muutkaan asunnot eivät saa näitä laskuttaa taloyhtiöltä. Hän teki itse myös sähkötyöt, kun on sen alan ihmisiä. Muut emme voi tai osaa tehdä vastaavia töitä itse. Voiko hän (asunto 1) vaatia, että niitä ei voi teettää ja maksattaa taloyhtiöllä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton