• Etusivu
  • Ajankohtaista

RIL Suunnitteluopas Routasuojaukseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.02.2014
201310_36520.jpg

Suomessa on totuttu routaan ja pakkaseen sekä ennalta ehkäisemään ja hoitamaan niiden aiheuttamat ongelmat. Routa osataan ottaa huomioon niin talon- kuin infrarakentamisen suunnittelussa sekä itse toteutuksessa.

Nyt kuitenkin alati muuttuvat ilmasto-olosuhteet tuovat oman lisänsä ja haasteensa perinteisiin sekä totuttuihin suunnittelutöihin. Lisäksi on osattava ottaa huomioon uudet rakentamiskäytännöt sekä materiaalien uudistuminen.

Uudistettua ja täydennettyä tietoa routasuojauksesta

Routasuojaus –rakennukset ja infrarakenteet (RIL 261-2013) pyrkii käsittelemään monipuolisesti routasuojausta niin talon- kuin infrarakentamisenkin kannalta. Routailmiöstä ja suojaustavoista on koottu yksiin kansiin tiedot, joiden pyrkimyksenä on parantaa alan osaamista. Näin on pyritty saamaan erinomainen työkalu roudan vaikutuksiin ja roudan aiheuttamien riskien hallintaan ja sitä myöden myös vahinkojen estämiseen. Julkaisuun on lisätty päivitettyä tietoa sekä viimeisintä tutkimustietoa, lisäksi on otettu huomioon nykyisen rakennuskannan yhä vähäisempi energiankulutus.

Suunnitteluoppaassa esitettyjen routasuojauksen järjestämiseen liittyvien menetelmien sekä suositusten avulla on mahdollista soveltaa, paikalliset olosuhteet huomioiden, oikeanlainen ratkaisu kullekin rakennuspaikalle.

Tiedätkö korjaushankkeesi suunnitteluperusteet?
Uusimmat RIL oppaat nyt saatavilla Jäsentukun kautta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20219_72789.jpg
Tunnetko taloyhtiö­sanaston? Vuorossa kirjain R, S ja T
Mitähän tarkoittaa suunnittelutarvealue, tai runkoääni? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu talotekniikka. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista R, S ja T:
Katu, jossa on taloja rivissä
Voiko taloyhtiö pakottaa piha- ja lumitöihin?
Taloyhtiössä on neljä paritaloa, autokatos ja varastorakennus. Taloyhtiössä on yhteisellä päätöksellä hoidettu piha-alueet asukasvoimin (talkoo periaatteella) monen vuoden ajan. Asiasta on mainittu isännöitsijäntodistuksen kohdassa "huoltoyhtiö". Uusin osakas ilmoitti, että yhtiö ei voi velvoittaa osakkaita pihatöihin. Talven lumityöt ovat edessä, miten hallitus voi sitouttaa osakkaat hoitamaan työt?
20154_43259.jpg
Kuivaushuonejärjestelmä säästää aikaa ja rahaa
Yksi merkittävimmistä asuinhuoneistojen sisäilman pilaajista on pyykin kuivattaminen asunnoissa. Niiden ilmanvaihtoa ei ole suunniteltu poistamaan kuivauksesta syntyvää kosteusmäärää. Kun talopesulassa on tehokas pyykinkuivausjärjestelmä, se säästää asuntoja ja asukkaiden aikaa. Mutta se säästää taloyhtiölle myös riihikuivaa rahaa. Jätä yhteydenottopyyntö Velco-pyykinkuivausjärjestelmästä
201312_37359.jpg
Lisäavustusta hissien jälkiasennukseen
Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hanke on keväällä 2012 käynnistynyt hanke, jonka tavoitteena on jälkiasennushissien rakentamisen määrän kaksinkertaistaminen valtakunnallisesti vuoden 2017 loppuun mennessä. Tällä hetkellä hankkeessa on mukana yli 10 maakunnallista keskuskaupunkia. Mukana olevat kaupungit ovat valmiitä myöntämään avustusta taloyhtiöille hissien jälkiasennuksista varten.
20098_18435.jpg
Vantaan Lehdokkipolulla kattoremontti on sujunut mallikkaasti
Asunto Oy Kangasvuokonhaka on tasakattoinen 1970-luvun kerrostalo. Talon lähellä on paljon lehtipuita ja katto oli sammaloitunut. Muuten pinta-alaltaan noin 770 m²:n katto oli vielä sikäli kunnossa, että se ei vuotanut. Ainoastaan yhden parvekkeen katolla oli ollut pientä vuotoa. Koska katon käyttöikä oli jo lopuillaan, taloyhtiö päätti tehdä kattoremontin. Vaikka remontissa ei ollut kysymys haastavasta rakenteesta eikä kattomuodon muutoksesta, taloyhtiö kuitenkin suunnittelutti remontin.Tasakatolla oli käytetty pintasirotteetonta pintakermiä, jonka päällä oli suojakiveys. Kiveys suojasi bitumikermikattoa UV-säteilyltä ja piti kermit paikoillaan kovassakin tuulessa.Remontti aloitettiin imemällä suojakiveys pois. Sitten vanhan pintakermin päälle asennettiin uusi aluskermi pinnan tasaamiseksi ja tiiveyden varmistamiseksi. Koska suojakiveystä ei ollut tarkoitus enää käyttää, kiinnitettiin aluskermi mekaanisesti betonialustaan.
20218_72060.jpg
Paukkuvatko vesiput­ket? Syy kannattaa selvittää, sillä rasitus lisää vuotoriskiä
Paukahdukset johtuvat todennäköisesti joko putkien väärästä asennustavasta tai paineiskuista. Pidemmän päälle ne laittavat putkien liitokset koville, mikä lisää riskiä vuodoille. Siksi paukkeeseen kannattaa reagoida ajoissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton