• Etusivu
  • Rakentaminen

Sisäilmaongelmaisten asuntojen kuntotutkimuksiin ja perusparannusten suunnitteluun voi saada avustusta vuoden alusta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.01.2020Päivitetty 12.10.2023
20201_61974.jpg

Sisäilmaongelmaisten asuntojen ja asuinrakennusten kuntotutkimuksista ja perusparannusten suunnittelusta syntyviin kustannuksiin voi hakea avustusta vuoden 2020 alusta. Valtioneuvosto hyväksyi asiaa koskevan asetusmuutoksen tänään. Tasavallan presidentti vahvisti 19.12.2019 taustalla olevan korjausavustuslain muutoksen.

Avustuksella parannetaan sisäilmaongelmaisissa rakennuksissa asuvien asemaa kannustamalla ja tukemalla omistajia rakennusten korjaamisessa ja suunnitelmallisessa kiinteistönpidossa. Avustettavien asuinrakennusten ja asuntojen sisäilmaongelmien aiheuttaja voi olla kosteus- ja homevaurion lisäksi VOC- ja PAH-yhdisteet, radon ja muut haitalliset aineet.

Avustusta voi saada enintään 50 prosenttia kuntotutkimusten ja perusparannusten suunnittelun toteutuneista kustannuksista. Avustus ei kata korjauksia. Avustusta voidaan myöntää rakennuksen omistavalle yhteisölle, kuten asunto-osakeyhtiölle, tai pientalon omistajalle.

202212_80393.jpg

Kuntotutkimuksella tarkoitetaan kosteus- ja sisäilmateknisiä tutkimuksia, joiden kohteena ovat kosteusvaurioituneiksi epäillyt rakenteet sekä muut asunnon sisäilmaan mahdollisesti vaikuttavat rakenneosat, materiaalit ja tekijät, kuten ilmanvaihto. Avustus kattaa kuntotutkimuksen tekemiseen olennaisesti liittyvät kustannukset.

Lisäksi avustusta voi saada sellaisen asunnon tai asuinrakennuksen perusparannuksen suunnitteluun, jossa on havaittu kosteus- ja homevaurio tai sisäilmaongelma. Perusparannuksella tarkoitetaan asunnon tai asuinrakennuksen korjaamista kertaluontoisilla toimenpiteillä siten, että asunnon laatutaso nousee uudenveroiseksi tai palautuu alkuperäiseksi. Avustus kattaa esimerkiksi suunnitelmien laatimisen ja katselmukset. Ehtona on myös, että asunnossa tai asuinrakennuksessa on tehty kuntotutkimus.

Avustettavan toimen tulee olla pätevän asiantuntijan tekemä, ja pätevyys tarkistetaan avustuksen myöntämisen yhteydessä.

Asetus tulee voimaan 1.1.2020, minkä jälkeen avustusta myöntää Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARA.

20201_61975.jpg

Lisätiedot:

Hallitussihteeri Liisa Meritähti, p. 0295 250 376, liisa.meritahti@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 30.12.2019

Rakentaminen
rahoitus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20209_66619.jpg
Öljylämmityksen vaihtoavustus suuressa suosiossa - tukea vielä reilusti jäljellä
Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat halukkaita vaihtamaan lämmitysjärjestelmänsä kestävämpiin ratkaisuihin.
20218_72040.jpg
Remonttipalveluiden kotitalousvähennystä ei koroteta - mitkä ovat vaikutukset?
Hallituksen budjettiesitys oli pettymys Rakennusteollisuudelle ja LVI-alalle.
20216_70962.jpg
Maksetaanko tukia turhaan? Asiaan perehtynyt tutkija väittää, että lämpöpumput myisivät muutenkin
Ilmalämpöpumppujen hankintaan tarjotaan investointitukea, mutta voisiko rahat käyttää fiksummin? Tutkijatohtorin mielestä voisi.
20206_65270.jpg
Hallitukselta päätös täydennysrakentamisen tukemisesta
Ympäristöministeriön (YM) tiedote 11.6.2020Valtioneuvosto on tänään päättänyt maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksiin kuuluvista, valtion asuntorahaston varoista myönnettävistä lähivuosien kunnallistekniikka-avustuksista. Vuosina 2020–2023 avustusta myönnetään yhteensä 60 miljoonaa euroa ja sillä tuetaan erityisesti täydennysrakentamista.
plugitin latauspaikat taloyhtiön parkkipaikalla. Kuvassa valkoinen sähköauto on ladattavana parkkihallissa
Sähköauton lataamisen ero omakotitalossa ja taloyhtiössä
Sähköauton lataaminen omakotitalossa ja taloyhtiössä eroaa pääasiassa siksi, että taloyhtiössä asioita on harkittava ja suunniteltava huolellisemmin yhteisen tilan ja resurssien takia. Mitä muita asioita tulisi ottaa huomioon erilaisia ratkaisuja mietittäessä?Tässä artikkelissa vertailemme sähköauton lataamisessa huomioitavia asioita omakotitalossa ja taloyhtiössä.
Rahoitus
Viikon kysymys: Remontin teettäminen ja sen rahoitus?
Voiko taloyhtiö teettää mahdollisesti riskirakenteen korjauksen (noin 5500 €) yhteen asunto-osakkeeseen (sama rakenne myös muissa asunnoissa) pyytämättä lupaa osakkeenomistajilta?Remonttimaksettava jää osakkeenomistajille ja siihen otetaan yhtiölainaa. Onko osakkaan otettava osaa yhtiölainaan (jonka ottamisesta syntyy kuluja) vai onko hänellä oikeus maksaa osuutensa kuluista omalla rahoituksellaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton