• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiöiden energiatutkimus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.02.2010Päivitetty 24.02.2010
5_P_29335.jpg

Omataloyhtiö.fi:n verkkolehdessä toteutettiin neljässä osassa energiankäyttöä ja siihen liittyviä asenteita käsittelevä tutkimus. Tutkimukset sisälsivät kukin noin kymmenen kysymystä. Kysymysten lisäksi kyselyn yhteydessä annettiin aihealueittain laskennallisia esimerkkejä parannuksista koituvien säästöjen havainnollistamiseksi. Kyselyihin vastasi keskimäärin 350 palvelun käyttäjää. Kyselyyn vastanneista noin 40 % oli asunto-osakeyhtiöiden hallituksen jäseniä, 40 % osakkaita ja loput isännöitsijöitä, kiinteistöhuollon työntekijöitä tai vuokralaisia. Nyt käsittelemme tulokset kahden jälkimmäisen kyselyn osalta.

Lämmitysjärjestelmät

Kyselyymme vastanneista lähes jokainen uskoo, että taloyhtiönsä lämmitysjärjestelmän tehokkuudessa on parannettavaa ja järjestelmän investoinneilla saavutettaisiin säästöjä lämmityskustannuksiin. 75 % vastaajista olisi puolestaan valmiita panostamaan uusiutuvien energialähteiden käyttöön osana lämmitysjärjestelmää. Valtaosa vastaajista arvelee, että yhtiön lämmityskustannukset pienenisivät, mikäli kulutus saataisiin kohdistettua paremmin käyttäjille. Lisäksi vastaajat kokevat huoneistokohtaisen lämpötilansäädön auttavan energianhallinnassa.

Lämpöhäviöt

Taloyhtiöiden energiantutkimuksen viimeinen osio käsitteli lämpöhäviöitä. Kyselyn tulosten perusteella 80 % vastaajista on sitä mieltä, että lämmöneristys heidän taloyhtiöissään on joko heikko tai kohtalainen. Parannuskohteista eristyksen osalta parhaiksi mielletään joko ikkunat tai ovet. Huomattavaa on, että 75 % vastanneista kokee lämpöhäviöiden aiheuttavan merkittäviä taloudellisia kuluja ja, että he olisivat myöskin valmiita teettämään energiansäästöpotentiaalia käsittelevän kartoituksen taloyhtiöön.

Energiatodistus

Lisäksi teimme kartoitusta energiatodistusten osalta. Noin puolet vastanneista totesi, että energiatodistus heidän yhtiöönsä on tehty, viidenneksen ollessa tietämättömiä siitä, että onko todistusta yhtiölle ylipäätään laadittu. Vastanneista 11 % ilmoitti laadittuun energiatodistukseen sisältyneen myös energiansäästölaskelmia ja -ehdotuksia. Niissä yhtiöissä, joissa säästöehdotuksia oli saatu, lähes kaikissa niitä oli myös pohdittu ja suurimmassa osassa myös toteutettu.

Yhteenvetoa tutkimuksesta

Taloyhtiön energiatehokkuuden parantaminen vaatii kaikkien osapuolien panostusta tavoitteiden eteen. Itse energiatehokkuuden parantaminen vaatii toki varoja, mutta perustana ovat kuitenkin kustannustehokkaat investoinnit ja kulutustottumuksien muuttuminen, joiden avulla kaikki ratkaisut pyritään tekemään niin, että saavutettavat säästöt kattavat muodostuneet kustannukset. Toki on tilanteita, joissa kustannukset saattavat kasvaa, mutta merkittävää on myös taloyhtiön arvon nousu sekä yhteiskuntavastuun kantaminen. 83% vastaajistamme uskoo energiatehokkuutta parantavien korjausratkaisujen nostavan taloyhtiön arvoa normaaleja korjaustoimia enemmän. Uusien rakennusten osalta energiatehokkuuteen ohjaa alati tiukentuvat rakennusmääräykset ja on vain ajan kysymys, koska kyseiset vaatimukset tulevat voimaan myös olemassa olevalle rakennuskannalle. Taloyhtiöiden osalta tämä tarkoittaa sitä, että korjaustarpeita kartoitettaessa on syytä kiinnittää huomiota aikaisempaa enemmän ratkaisuvaihtoehtoihin jo hanketta suunnitellessa. Päätösprosessin ja kulutustottumuksien muuttamisen tueksi on syytä ottaa osakkaiden keskuudessa esille energiatehokkuuteen liittyviä asenteita ja valmiuksia sekä herättää keskustelua.

Suuret kiitokset kaikille kyselyyn vastanneille. Vastanneiden kesken arvoimme AWOE 9730 -pyykinpesukoneen (arvo 690 €)

Pyykinpesukoneen voitti:

Markku Hartonen
Vantaa

Onnittelut voittajalle!

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201710_50573.jpg
Kosteus- ja sisäilmaongelmat historiaan
Matala-alkalisen tasoitteen käyttö yhdessä betonin kosteudenhallinnan kanssa on tehokas keino estää esimerkiksi lukuisissa muovimattokohteissa todetut ja kalliisiin korjauksiin johtaneet kosteus- ja sisäilmaongelmat. Nämä rakennusten käyttäjille ja koko yhteiskunnalle vakavia terveyshaittoja ja huomattavia ylimääräisiä kustannuksia aiheuttavat ongelmat johtuvat siitä, että muovimatoissa käytetyt pehmittimet ja mattoliimat eivät kestä betonin korkeaa alkalisuutta, vaan ne reagoivat alkalisen kosteuden kanssa muodostaen sisäilmaongelmia aiheuttavia haitallisia yhdisteitä.
ilmanvaihtosuodatin
Suodatinvaihto pari kertaa vuodessa
Ilmanvaihdon suodattimet taloyhtiöissä ovat yksi niistä huomaamattomista, mutta olennaisista osista kiinteistön ylläpidossa, jotka vaikuttavat suoraan asumisviihtyvyyteen- ja terveyteen. Vaikka suodattimien vaihtaminen voi tuntua vähäpätöiseltä toimenpiteeltä, on sillä suuri merkitys sekä sisäilman laatuun että kiinteistön energiatehokkuuteen.
202110_73320.jpg
Terassilasituksen turvallisuus ei ole pikkujuttu
Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) on tullut ilmoituksia kaatuneista terassilaseista. Korkea terassilasi voi kaatuessaan aiheuttaa vakavan vaaran. Parvekelasitukset saattavat myös avautua hyvin helposti, jolloin lapsi tai lemmikki saattaa pudota parvekkeelta. Parvekkeen sisustuksessa kannattaa muistaa turvallisuus, ettei pieni lapsi tai lemmikki pääse kiipeämään huonekalun avulla parvekkeen kaiteen yli.
20149_41002.jpg
Arvosta tehtiin maailman pisin sadevesikouru
Vesivek Arvo yhdistää kaikki toimivan, kestävän ja kauniin vesikourun ominaisuudet. Syvyytensä ansiosta sen läpi virtaavat kevyesti isommatkin vesimäärät – eikä roisku yli! Ulkopäärme pitää kourun ulkopinnan puhtaana, joten Arvo jättää rumat valumajäljet historiaan. Saumattomuutensa ansiosta kouru ei vuoda ja sen sisäpuolen puhdistus on helppoa. Alumiinista valmistettu Arvo on käytännöllisesti katsoen ruostumaton ja näin todella pitkäikäinen.Jätä yhteydenottopyyntö tästä
20236_82063.jpg
Kuka on korvausvelvollinen ja kenelle?
Vuokralainen rikkoo asunnon ulko- ja sisäikkunat, kuka korvaa? Voiko yhtiö veloittaa ko. laskun vuokranantajalta, joka on osakkeenomistaja? Vastaako vuokranantaja vuokralaisestaan?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Remontin kustannusten jako ja oman työn osuus?
Rivitalossamme suunnitellaan salaojaremonttia. Kolme osakasta haluaisi tehdä osan töistä itse. Neljäs ei siihen pysty, vaan haluaa teettää kaiken urakoitsijalla. Voidaanko hankeosuussuoritukset jakaa siten, että osakkaat, jotka tekevät itse, saavat työpanosta vastaavan hyvityksen ja muut maksavat vastaavasti hieman enemmän? Vai onko lopulliset kustannukset jaettava tasan osakkaille riippumatta oman työn osuudesta? Yhtiön osakkuudet ovat keskenään samansuuruiset. Kyseiset työvaiheet hinnoiteltaisiin kokonaisurakasta erilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton