• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiön energiatehokkuus on merkittävässä määrin riippuvainen ikkunoista ja ovista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.11.2022
202211_79934.jpg

Kehityksen myötä uudet ikkunat hukkaavat lämmitysenergiaa jopa seitsemän kertaa vähemmän kuin vanhat ikkunat.

Kallistuvan sähkön ja kaukolämmön hinnan myötä monessa taloyhtiössä etsitään nyt kuumeisesti keinoja parantaa energiatehokkuutta ja alentaa lämmityskustannuksia.

Rivitalojen ja kerrostalojen voidaan katsoa olevan sitä energiatehokkaampia mitä parempi lämmöneristys niissä on. Lämmöneristyksen lisäksi ilmaa pitävät rakenteet tekevät rakennuksesta energiatehokkaan. Ja mitä energiatehokkaampi rakennus, sitä vähemmän lämpöä vuotaa ulkopuolelle, mikä puolestaan näkyy selvänä säästönä lämmityskustannuksissa. Näihin asioihin on kuitenkin verrattain hankalaa puuttua ilman merkittäviä remontteja ja parannustöitä.

Koko rakennuksen energiatehokkuuden parantamisen osalta katse onkin syytä kääntää ikkunoihin ja oviin.

Ikkunaremontti auttaa säästämään lämmityskustannuksista jopa useita tuhansia euroja

Yksinkertainen ja pitkällä tähtäimellä kustannustehokas tapa parantaa koko taloyhtiön energiatehokkuutta on vaihtaa vanhat ja kuluneet ikkunat ja ovet uusiin. Etenkin ikkunoiden merkitys energiatehokkuudelle on kiistaton, sillä laadukkaimmat nykyaikaiset ikkunat voittavat energiatehokkuudessa jopa joidenkin 1960-luvun rakennusten alkuperäisen seinärakenteen!

Itse asiassa vielä 1970-luvullakin asennettiin ikkunoita, joissa on ulko- ja sisäpuitteessa vain yksi ohut lasi. Vasta 1980-luvulla yleistyivät 2-kertaiset lämpölasit. Nykyään käytetään 4-kertaisia lasituksia energiahukan minimoimiseksi.

Kehityksen myötä uudet ikkunat hukkaavat lämmitysenergiaa jopa seitsemän kertaa vähemmän kuin vanhat ikkunat. Jos esimerkiksi yksinkertaisella kahdella lasilla varustettu ikkuna kuluttaa vuodessa huonoilla tiivisteillä jopa 300 kWh/m² niin uusi nelinkertainen matalaenergiaikkuna vain 44 kWh/m².

Ero on siis lähes 7-kertainen. Rahallisena säästönä mitattuna tämä tarkoittaa taloyhtiön ikkunapinta-alasta riippuen nykyisillä energian hinnoilla jopa useita tuhansia euroja vuodessa.

Parempi energiatehokkuus tarkoittaa myös pienempää hiilijalanjälkeä asumiselle

Kestävän kehityksen maailmanlaajuisen toimintaohjelman mukaan energiatehokkuuden parantaminen on tuplattava vuoteen 2030 mennessä. Toteutuessaan tämä auttaisi maapalloamme voimaan paremmin tulevaisuudessa, mutta myös vähentämään rakennuksista aiheutuvaa energiakulua, jopa muuttamaan sen positiiviseksi.

Suomen suurin hiilijalanjäljen synnyttäjä on energiantuotanto ja rakennukset vievät energiantuotannosta lähes 40 %. Suomella on energiatehokkuuden kehittämisessä useita vaihtoehtoja, mutta uhkana on hitautemme muuttaa ympäristöinnovaatiot liiketoiminnaksi.

Uusista omakotitaloista rakennetaan jo lähes nollaenergiataloja. Sen rinnalla on erittäin tärkeää huolehtia 1960–1980-luvuilla rakennettujen taloyhtiöiden energiatehokkuudesta.

Vielä 1970-luvullakin asennettiin ikkunoita, joissa on ulko- ja sisäpuitteessa vain yksi ohut lasi.
https://www.pihla.fi/ota-yhteytta/pihla-taloyhtio/?utm_source=omataloyhti%C3%B6&utm_medium=native&utm_campaign=Taloyhti%C3%B6n+energiantehokkuus
Vielä 1970-luvullakin asennettiin ikkunoita, joissa on ulko- ja sisäpuitteessa vain yksi ohut lasi.

Uudet ikkunat alkavat maksaa itseään takaisin välittömästi

Vaikka kyseessä onkin monesti suhteellisen suuri investointi, ei taloyhtiön ikkunaremonttia kannata suotta viivästyttää, sillä lämmitysenergian tuhlaaminen vähenee ja energialasku pienenee uusien ikkunoiden myötä heti.

– Olemme tehneet valtavasti työtä materiaalien saatavuuden eteen voidaksemme turvata suomalaisten mahdollisuuden päivittää ikkunansa ja ovensa energiatehokkaammiksi. Lisäksi olemme kehittäneet tehtaidemme resursseja niin, että pystymme joustavasti vastaamaan energian hinnan nousun tuomaan kysynnän kasvuun, toteaa Suomen suurimman ikkuna- ja ovitoimittajan Pihla Groupin toimitusjohtaja Antti Vuonokari.

Haluatko kuulla lisää mahdollisista säästöistä?

Pihla Taloyhtiö -palvelun avulla taloyhtiöiden hallitukset, isännöitsijät ja suunnittelualan ammattilaiset voivat hyödyntää asiantuntijoiden ammattitaitoa jo paljon ennen varsinaista ikkunaremonttia.

Pihla Taloyhtiö tarjoaa vastauksia taloyhtiöiden ikkunaremonttihaasteisiin yksilöllisesti ja ennakoivasti. Palvelun kautta saat keskusteluyhteyden Pihlan asiantuntijaan ja pääset kertomaan tarkemmin ikkunaremonttiin liittyvistä tarpeistasi ja toiveistasi.

Huomio

Huomio

Varaa maksuton etätapaaminen

Haluatko kuulla lisää taloyhtiön ikkunaremontin tarjoamista säästöistä?
Varaa maksuton etätapaaminen Pihlan ikkuna-asiantuntijan kanssa!

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestys vai asunto-osakeyhtiölaki?
Yhtiössä on 4 erillistaloa (pientaloa) ja yhtiöjärjestyksessä todetaan että: "Osakkeenomistajat vastaavat hallitsemiensa rakennusten ja maa-alueiden rakentamisesta, huollosta, kunnossapidosta ja peruskorjaamisesta ensisijaisesti itse".Kysymys: Pitääkö hallituksen tässäkin tapauksessa valvoa ja olla vastuullinen kunkin huoneiston korjauksista?Entä 5-vuotis korjaussuunnitelmat, hallituksen vai osakkeenomistajien vastuulla?
20236_82063.jpg
Ylimääräinen yhtiökokous?
Pitääkö ylimääräisen yhtiökokouksen kutsujen lisäksi olla hallituksen esityksiin liittyvät asiat kaksi viikkoa ennen kokousta nähtävissä kutsussa esitettävässä paikassa? Siis samoin kuin varsinaisen yhtiökokouskutsun yhteydessä on oltava tilikirjat ym. tasetiedot nähtävissä?
202011_67713.jpg
Muista nämä asiat, kun teet osakeluettelon siirtoa
Osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Osakeluettelon siirtopalvelu on tarkoitettu tässä vaiheessa ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Jos taloyhtiön hallintoa hoitaa ammatti-isännöitsijä, osakeluettelon siirrosta tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään.Ennen osakeluettelon siirtoa taloyhtiön kannattaa tarkistaa, että osakeluettelon omistajatiedot ovat ajan tasalla ja osakeluettelo vastaa voimassa olevaa yhtiöjärjestystä. Kannattaa myös varmistaa, että taloyhtiön yhteystiedot ovat ajan tasalla yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä.
20144_38977.jpg
Yksi putki moneen käyttöön - Pragma®
Samalla kun yhdyskuntamme muuttuu ja kehittyy entistä nopeammin, on yhä tärkeämpää ottaa huomioon myös ihmisen toiminnan vaikutukset ympäristöön. Kun samaan aikaan julkisten määrärahojen käytön tulee olla entistä perustellumpaa kasvavat vaatimukset myös viemärijärjestelmiä valittaessa.Tuotteita ja järjestelmää valittaessa on tärkeää löytää sopiva kokonaisuus, jolloin otetaan huomioon materiaalin käyttöominaisuudet ja järjestelmän taloudellisuus sekä hankinta- että käyttövaiheessa.
201311_36977.jpg
Tunkkainen haju alakerran käytävässä?
Kosteus voi aiheuttaa tunkkaisen hajun alakerran käytäviinKerrostalon alakerrassa, alimmissa käytävissä, pyörävarastossa saattaa olla tunkkainen haju. Se saattaa johtua alapohjan kosteudesta. Osassa kerros- ja rivitaloja on saatettu jättää alapohjan valunaikaiset puutuennat ja -muotit. Ajan saatossa puutavara alkaa lahoamisprosessin ja siitä aiheutuva haju työntyy alapohjan raoista sisälle rakennukseen.Alapohjan haittana on yleisimmin kosteus. Harjulla, soramaalla tai kallion päällä vaivana saattaa olla radon. Perustuksen täytesora saattaa säteillä radonia, jos se on louhittu korkean radonpitoisuuden kalliosta.Ilmavuodot alapohjassa ja läpivientien kohdalla sekä rakenteiden liitospohjassa tuovat mikrobien aiheuttaman pahan hajun sekä radonin kodin sisäpuolelle, jos ilmanvaihto ei toimi. Siksipä alapohjan tuuletuksesta ei turhaan puhuta. Toimiva rossipohjan tuuletus säästää kodin mikrobi- ja homevaurioilta sekä tuulettaa terveydelle haitallisen ja näkymättömän, keuhkosyöpää aiheuttavan, radonin pois talon alta.Katso lisätietoa alapohjan tuuletuslaitteistosta Velco APT
20223_77574.jpg
Mitä yhteistä on autolla ja parveke­laseilla? Oskari Hyttinen Lumonilta kertoo
Otsikossa mainittu vertaus ei ole tarkoitettu hankalaksi päättelytehtäväksi, vaan hyvän keskustelun aihioksi. Yksinkertaisin vastaus on, että molempia pitää toki huoltaa tasaisin väliajoin, mutta miten ja milloin huolletaan parvekelasituksia? Lumon parvekelasitus on tehty kestämään, mutta hyväkin tuote kaipaa kuitenkin aika-ajoin huoltoa ja säätöä. Parvekelasien huolto antaa turvallisia ja viihtyisiä lisävuosia parvekkeelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton