• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiön remontti tulossa? Näillä vinkeillä onnistut tekijän valinnassa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.08.2021Päivitetty 12.10.2023
20218_72021.jpg

Taloyhtiössä tulee väistämättä ennemmin tai myöhemmin eteen sekä pienempiä että isompia remontteja, joilla kohennetaan taloyhtiön ulkonäköä tai viihtyisyyttä, pidennetään rakennusten käyttöikää tai nostetaan yhtiön arvoa. Tällaisia ovat esimerkiksi linjasaneeraus eli putkiremontti, julkisivu- ja parvekeremontit, kattoremontti, piharemontit ja muut pienemmät kunnostustyöt.

Pienempienkin töiden tekijät kannattaa tietysti aina valita huolella, mutta urakoitsijan vastuullisuuden ja työn laadun merkitys korostuu erityisesti suurten ja kalliiden remonttien kohdalla, joihin liittyy myös erilaisia vastuu- ja takuukysymyksiä.

Taloyhtiön hallituksen jäsenillä on paljon hommaa ja vastuuta, kun remonteille etsitään urakoitsijoita. Mutta miten taloyhtiössä löydetään remonteille vastuulliset ja hyvät tekijät? Tässä viisi vinkkiämme!

1. Ole ajoissa liikenteessä

Kiireessä tulee helposti tehtyä hätiköityjä päätöksiä, joten urakoitsijan valinnan a ja o on varata prosessiin tarpeeksi aikaa. Monesti taloyhtiön hankkeiden suunnittelu aloitetaan jo vuosia ennen varsinaista remonttia, ja ihan syystäkin. Varaa aikaa yrityksen valinnalle, jotta aikataulu pysyy hanskassa ja saatte vertailtua potentiaalisia tekijöitä rauhassa.

2. Tutki taustat ja pyydä suosituksia

Kun kartoitat sopivia urakoitsijoita, tutustu niiden aiempiin työkohteisiin, pyydä referenssejä ja kysy yrityksen edellisiltä asiakkailta kokemuksia remontin kulusta ja työn laadusta.

Tutki yritysten taustoja myös esimerkiksi näiden kysymysten avulla: Mikä yrityksen liikevaihto ja taloudellinen tilanne on? Onko yrityksellä tarpeeksi maksukykyä, omia työntekijöitä tai luotettavia alihankkijoita urakasta suoriutumiseen? Ovatko yrityksen vakuutukset, kuten vastuu- ja tapaturmavakuutus kunnossa, jos remontissa sattuukin jotain? Onko yritys hoitanut lakisääteiset velvoitteensa, kuten verot ja työeläkemaksut?

Ilmaisesta Zeckit-yrityshausta löydät paljon hyödyllisiä taustatietoja vertailun avuksi sekä yritysten asiakkailtaan saamat arviot.

3. Kilpailuta urakka

Kun olet löytänyt muutaman hyvän vaihtoehdon, on aika siirtyä kilpailuttamaan urakka. Ihan jokaista pientä aidan maalausta ei aina tarvitse kilpailuttaa ja taloyhtiön hallituksen tuleekin aina harkita kilpailutuksen hyötyjä suhteessa siitä koituviin kustannuksiin ja vaivaan. Isommissa urakoissa kilpailutus kuitenkin kannattaa aina ehdottomasti tehdä, jotta urakalle saadaan mahdollisimman hyvä hinta.

Tarjouksia tulisi pyytää riittävä määrä sellaisilta urakoitsijoilta, joilla arvelet taustatutkimuksen mukaan olevan parhaat edellytykset suoriutua urakasta sekä hyvä maine. Taloyhtiöiden hankekilpailutusta ei koske mikään lainsäädäntö, mutta se tulee järjestää niin sanotun hyvän tavan mukaisesti.

Tarjouspyynnön olisi hyvä olla mahdollisimman yksityiskohtainen, jotta tarjouksia on helpompi vertailla ja urakan loppusumma selkeästi määriteltävissä.

4. Muista tilaajavastuulaki

Yritysten lisäksi myös taloyhtiön on huomioitava tilaajavastuulaki tilatessaan työtä palveluntarjoajalta. Tilaajavastuulain mukaiset selvitykset täytyy tehdä ennen sopimuksen solmimista, kun urakkasopimuksen arvo ylittää 9000 euroa tai työn kesto ylittää 10 päivää. Jos työ on jatkuvaluonteista, kuten isännöintipalvelut, tulee tiedot tarkastaa vuoden välein.

Taloyhtiö voi pyytää urakoitsijaa lähettämään tilaajavastuudokumentit, tai taloyhtiön edustaja voi tarkistaa tiedot Vastuu Groupin Raportti-palvelusta, mikäli yritys kuuluu Luotettava Kumppani -palveluun.

5. Tee kirjalliset sopimukset

Kun sopiva urakoitsija on löytynyt ja taloyhtiön hallitus hyväksynyt valinnan, on sopimusten tekemisen aika. Urakoiden sopimukset kannattaa ehdottomasti aina tehdä kirjallisina ja määritellä niissä mahdollisimman tarkasti urakkaan kuuluvat asiat ja osapuolten vastuut urakan aikana ja sen jälkeen.

Sopimukset on näppärää allekirjoittaa sähköisesti Vastuu Groupin SignSpace-allekirjoituspalvelun avulla. Sähköisesti allekirjoitettu sopimus arkistoituu palveluun 10 vuoden ajaksi ja on siellä molempien osapuolten saatavilla tarpeen niin vaatiessa.

Vertaile tekijöitä ja tarkista taustat Zeckit-yrityshaussa

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton