• Etusivu
  • Remontti

Talven kunnossapitoon kannattaa varautua ajoissa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.11.2011Päivitetty 09.11.2015
201111_28406.jpg

Vakuutukset ja sopimukset kuntoon: Kiinteistönomistajalla vastuu talven lumikuormista ja liukkaudesta

Talvi tuo kiinteistönomistajan murheeksi jälleen piha-alueiden liukkauden ehkäisemisen ja lumenpudotukset katoilta. Myös tontin edustalla olevan jalkakäytävän hiekoituksesta on huolehdittava, ellei kunta ole ottanut sen kunnossapitoa vastuulleen.

Vaikka kyseiset kiinteistönomistajan turvallisuusvelvoitteet voidaan siirtää sopimuksella esimerkiksi kiinteistöpalveluyritykselle, ensisijainen vastuu kiinteistön alueella liikkuvien ihmisten turvallisuudesta sekä mahdollisesti tapahtuvista vahingoista on aina kiinteistönomistajalla.

Katon lumitilannetta seurattava aktiivisesti

Kiinteistönomistajan on huolehdittava kattojen lumi- ja jäätilanteen valvonnasta ja tarvittaessa lumenpudotuksesta. Katon lumikuormaa on seurattava aktiivisesti ja ryhdyttävä lumen poistoon ajoissa. Lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua sekä huolehtia työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta. Lumi ja jää saattavat yllättäen liukua katolta alas itsestään. Tämä tapahtuu usein nopeasti ja rajusti, jolloin voi syntyä hengenvaarallisia tilanteita.

Lumi- ja jäätilanteen valvonta voidaan siirtää myös kiinteistöpalveluyritykselle, mutta tällöin on määriteltävä selkeästi ja yksityiskohtaisesti esimerkiksi siitä, ryhtyykö kiinteistöpalveluyritys tarpeen havaittuaan automaattisesti toimenpiteisiin lumen tai jään pudottamiseksi. Lisäksi sopimuksessa on mainittava, mitä lumi- ja jäätilanteen tarkkailu käytännössä merkitsee, eli millaisia ja miten usein toistuvia toimenpiteitä se edellyttää.

Sopimukset mahdollisimman yksityiskohtaisiksi

Sopimukset on kaiken kaikkiaan tehtävä mahdollisimman yksityiskohtaisiksi. Talvikunnossapitoa koskevassa sopimuksessa on esimerkiksi määriteltävä kiinteistön ja sen edustalla olevan jalkakäytävän liukkauden ehkäisemisen taso sekä se, mihin aikaan arki- ja viikonloppuaamuisin hiekoitus on tehtävä. Jos liukkauden ehkäiseminen halutaan varmistaa myös iltaisin silloin, kun sääolosuhteet vaihtelevat, siitäkin on oltava erillinen maininta.

Vaikka talvikunnossapitoon ei olisikaan liitetty erillisiä sopimusehtoja, on palveluntoimittajan ilmoitettava kiinteistönomistajalle viipymättä kaikista havaitsemistaan, mahdollisesti haittaa tai vahingonvaaran aiheuttavista vioista ja puutteista, jos sopimuksessa on sovittu noudatettavan Kiinteistöpalvelualan yleisiä sopimusehtoja.

Vakuutukset kuntoon!

Kiinteistön vakuutukset ja vastuuvakuutus kannattaa aina pitää voimassa. Myös kiinteistöpalvelualan yleiset sopimusehdot edellyttävät molemmilta osapuolilta asianmukaisten vakuutusten ottamista. Vakuutukset kannattaa hoitaa kerralla kuntoon.

Jos vahinko sattuu, ensisijainen korvausvastuu on kiinteistönomistajalla. Jos joku esimerkiksi liukastuu kiinteistön vastuualueella ja loukkaa itsensä, joutuu kiinteistöosakeyhtiö tai kiinteistönomistaja korvaamaan syntyneen vahingon, mikä kattaa yleensä lääkäri- tai sairaanhoitokustannukset ja mahdollisesti vaurioituneet vaatteet.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82063.jpg
Kenen vastuulla on tutkia vesivahinkoepäily ja maksaa tutkimuskulut?
Rivitalon katto vuosi vedet sisään huoneistoon yli kaksi vuotta sitten. Hallituksen kaksi jäsentä kävi toteamassa vahingon, jolle ei tehty mitään ja vuoto jatkui. Useiden vaatimusten jälkeen katto korjattiin ulkoapäin ja vuoto loppui. Pyynnöistä huolimatta ei sisäkattoa ole avattu eikä sisätiloja ole tutkittu eikä korjattu, vaikka näkyviä vahinkoja syntyi. Pyynnöstäni Terveystarkastajakin kävi paikalla ja velvoitti taloyhtiön tarkastamaan katon "tulevien vahinkojen varalta". Isännöitsijä vaatii minulta kirjallista sitoumusta maksaa tutkimukset, jos mitään vahinkoa ei ole todettavissa. Muutoin tutkimuksia ei suoriteta. Katossa, seinässä ja lattiassa on vuotojäljet. Terveyshaittoja on ilmaantunut. Kuka suorittaa ja maksaa tutkimuskulut lain mukaan?
202111_73426.jpg
Huolimattomuus vanhensi yhtiö­vastike­velan - Onko vastuussa ostaja, hallitus vai isännöitsijä?
Ostimme 2017 syksyllä asunto-osakkeen, jonka isännöitsijä todistus oli sopivasti neljä kuukautta vanha. Sen jälkeen ei myyjä ollut maksanut yhtiövastikkeitaan. Kaupanteon jälkeen asia vasta selvisi ja isännöitsijän kanssa olemme yrittäneet karhuta näitä myyjältä tuloksetta. Jossain taloyhtiön kokouksessa tätä asiaa käsiteltiin, mutta asia jäi roikkumaan ja nyt tuli lasku meille.Tapahtumasta ja laskun saamisesta kulunut yli neljä vuotta ja tämä on ensimmäinen lasku meille. Tiedän ostajan vastuun vastikkeista. Isännöitsijä oli lähettänyt ilmeisesti jonkun maksumuistutuksenkin.Onko vastuu tässä tapauksessa ostajalla vai laiminlöivätkö taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä velvollisuutensa ja joutuu korvausvastuuseen?
Kokous
Viikon kysymys: Taloyhtiön hallitus
Taloyhtiössämme on 12 asuntoa. Hallitukseen on valittu kolme varsinaista ja yksi varajäsen, isännöitsijä toimii sihteerinä. Voiko hallitukseen kuulua enemmän jäseniä? Tuleeko varajäsen kutsua aina kokoukseen? Voiko varajäsen osallistua kokoukseen,  vaikka varsinaiset jäsenet ovat kaikki paikalla?
20223_77501.jpg
Saako yhtiöjärjestystä muuttaa 3/4 osan enemmistöllä?
Olemme taloyhtiö, jossa on 8 erillistaloa. Yhtiöjärjestyksen mukaan talot kuuluvat osakkaan kunnossapitovastuulle paitsi vesikatto. Olemme muuttamassa yhtiöjärjestystä niin, että vesikatotkin kuuluvat osakkaalle. Osakkaista 3/4 on tämän muutoksen kannalla.Astuuko yhtiöjärjestyksen muutos voimaan suoraan kokouksen päätöksellä?
Kukkiva syrikän oksa
Taloyhtiöpihan monimuotoisuuden lisääminen
Kestävä rakentaminen, luonnon monimuotoisuuden lisääminen ja luontokadon torjunta ovat yhä enemmän keskiössä, kun yhteinen tilannekuvamme ilmastokriisin haasteista kasvaa. Taloyhtiöissä asukkaat ja hallitukset miettivät, miten yhteispihan hoidossa tai uudistamisessa pitäisi toimia, jotta pihan vaikutus elonkirjoon olisi myönteisempi kuin aiemmin. Yhä useammin taloyhtiöiden hallitukset ovat kiinnostuneita tarkastelemaan ekologisia vaihtoehtoja, kun mietitään pihan hoito-ohjelmaa tai suunnitellaan piharemonttia.
20098_18394.jpg
Isännöitsijä -sankari vai konna?
Vaatimukset isännöitsijän ammattitaitoa ja toimintaa kohtaan ovat lisääntyneetSuomessa on 80 000 asunto-osakeyhtiötä, joissa on yli miljoona asuntoa. Tätä sadan miljardin omaisuusmassaa omistaa noin kaksi miljoonaa osakasta. Osakkaiden ja asukkaiden etua valvoo taloyhtiöiden hallituksissa noin neljännesmiljoona jäsentä, joiden keskeinen yhteistyökumppani ammatillisella tasolla on isännöitsijä. Päätoimisia ammatti-isännöitsijöitä on vain muutama tuhat. Alalle kaivataankin lisää isännöitsijöitä niin määrällisesti kuin myös laajemmin koulutettuna.Isännöitsijä on useimmissa taloyhtiöissä yhtiön luottomies, täysverinen ammattilainen niin talouden suunnittelun kuin remontoinninkin hallinnassa. Vastapainoksi joissain yhtiöissä isännöinti koetaan pakkopullana, välttämättömänä pahana. Molemmissa tapauksissa vaatimukset isännöinniltä saatavaa palvelua kohtaan ovat kuitenkin korkeat. Joissain yhtiöissä tästä palvelusta ollaan valmiita maksamaan, joissain taas isännöitsijä valitaan pelkän hinnan perusteella. Entäpä sitten kun remonttitarve iskeekin kuin ne kuuluisat telefaxit, odottamatta ja pyytämättä. Ja kun tilanne on ns. päällä, on isännöitsijän näytettävä kykynsä tai kyvyttömyytensä, oltava taloyhtiön pelastava sankari tai mitään aikaansaamaton luuserikonna.Lue lisää Taloyhtiö-palvelusta...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton