• Etusivu
  • Remontti

Tee parannus, paranna tehokkaasti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.08.2009
20098_18400.jpg

Suomen asuntokanta ei ole esimerkiksi Euroopan mittapuun mukaan kovinkaan iäkästä, mutta silti verrattain huonokuntoista, varsinkin, jos kuntoa tarkastetaan energiatehokkuuden ja asumisviihtyvyyden näkökulmista. Tekes, ympäristöministeriö ja Sitra kannustavatkin yhdessä kiinteistö- ja rakennusalan kanssa Tee parannus –hankkeella taloyhtiöitä energiatehokkaaseen korjausrakentamiseen.

Maassamme on rakennettu 1960-luvusta lähtien lähes 1,5 miljoonaa yhtiömuotoista asuntoa. Varsinkin vanhempiin, siis noin 40-50-vuotiaisiin taloihin kohdistuu merkittäviä korjaus- ja perusparannustarpeita, joista kustannuksiltaan suurimmat ovat putki- ja julkisivuremontit, joiden volyymi on kasvamassa vuosittain moninkertaiseksi. Ilmastonmuutoksen hidastaminen edellyttää lisäksi kaikissa taloyhtiöiden korjaussuunnitelmissa aina myös energiataloudellisuuden huomioimisen. Käynnistetyn Tee parannus –viestintäohjelman tavoitteena onkin ohjata kustannus- ja energiatehokkaisiin korjaustoimenpiteisiin.

Suunnitelmallista korjaamista

Taloyhtiöille nämä mittavat korjaustoimenpiteet ovat tietenkin taloudellisesti iso asia, johon kaikilla yhtiöillä ei ole teknistä eikä aina myöskään taloudellista ennakkovalmiutta – ei olla osattu katsoa vuosia eteenpäin. Markkinoilla ei ole myöskään ollut taloyhtiöiden suunnittelua ja päätöksentekoa ohjaavia työkaluja. Palveluista ei ole ollut jäsentynyttä tarjouskonseptia. Kun nyt kuitenkin on tosiasia, että seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä näitä korjaustoimenpiteitä tulisi ja toisaalta on pakko tehdä, syntynee ainakin korjausrakentamisen tarjontaa, jossa mukana on ainakin uudisrakentamisesta vapautunutta ja nyt hiljaiskäynnillä olevia toimijoita. Ensin tulisi kuitenkin tehdä suunnitelma: tiedostaa tarve, osata arvioida kustannukset, saada hankesuunnitelma päätökseen ja vasta sitten etsiä tekijä. Tässä prosessoinnissa taloyhtiön osapuille tarjotaankin laajaa valistuskampanjointia ja myös erilaisia informaatio- ja koulutustapahtumia.

Avustuksilla vauhtia korjaukseen

Valtio tarjoaa kannustimena suhdanneluontoista avustusta asuinrakennusten korjauksiin. Avustusta voivat hakea kaikki asuntoosakeyhtiöt ja vuokrataloyhteisöt. Avustusta ei myönnetä yksityisille kotitalouksille eikä yhden yksittäisen asunnon korjaamiseen. Lisäksi rakennuksen on oltava ympärivuotisessa asuinkäytössä. Avustus voi kohdistua rakennuksen, siihen liittyvän yhteistilan ja jopa piha-alueen parannus- ja korjaustöihin ja sitä myönnetään myös pienehköihin hankkeisiin, sillä kustannusten alaraja on vain 5 000 euroa. Lisäehtona on, että toimenpide on energiatehokkuuden kannalta hyväksyttävä. Korjaustoimenpiteillä on vain kohtalaisen kiire, sillä työt on aloitettava vuoden 2009 loppuun mennessä ja tehtävä valmiiksi seuraavan vuoden kuluessa. Ajankohta määritellään loppukatselmuksen tai vastaavan perusteella. Koko Tee parannus –ohjelman tavoitteena on parantaa korjausrakentamisen määrää, laatua ja palveluita, edistää energiataloudellisuuden ja ilmastonmuutoksen huomioimista asumisessa ja korjausrakentamisessa, kannustaa alan ammattilaisia rohkeaan ja käytännönläheiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan ja kertoa sen tuloksista kansantajuisesti sekä sitouttamaan myös asukkaat ja osakkaat suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon ja rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen.

Tee parannus –viestintäohjelman tavoitteet

– Innostaa taloyhtiöt ja niiden asukkaat ja osakkaat suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon ja rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen.
– Kannustaa korjausalan yrityksiä rohkeaan ja käytännönläheiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan ja kertomaan kansantajuisesti tuloksista.
– Parantaa korjausrakentamisen ja perusparantamisen laatua ja palveluita.
– Edistää monikanavaisen viestinnän keinoin korjauspalveluiden kysynnän ja tarjonnan tasapainoista kohtaamista taloyhtiöissä.

Kohderyhmät

– Taloyhtiöiden osakkaat ja asukkaat.
– Taloyhtiöille korjaus-, energiatehokkuus-, rakennuttamis-, projektinjohto-, suunnittelu-, rahoitus-, isännöinti- ja muita palveluja tuottavat yritykset.
– Korjausrakentamisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa harjoittavat organisaatiot ja henkilöt.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestys vai asunto-osakeyhtiölaki?
Yhtiössä on 4 erillistaloa (pientaloa) ja yhtiöjärjestyksessä todetaan että: "Osakkeenomistajat vastaavat hallitsemiensa rakennusten ja maa-alueiden rakentamisesta, huollosta, kunnossapidosta ja peruskorjaamisesta ensisijaisesti itse".Kysymys: Pitääkö hallituksen tässäkin tapauksessa valvoa ja olla vastuullinen kunkin huoneiston korjauksista?Entä 5-vuotis korjaussuunnitelmat, hallituksen vai osakkeenomistajien vastuulla?
20191_55783.jpg
Nosta kiinteistösi arvoa lämmönlähteellä
Energiaa kulutettiiin pitkään murehtimatta sen ympäristövaikutuksista. Nykyään kuitenkin asetetaan äärimmäisen korkeat vaatimukset energiaratkaisujen vastuullisuudelle ja tehokkuudelle. Vaihtaessasi fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan saat monia etuja. Teet ympäristölle palveluksen ja säästät myös rahaa.
20195_57841.jpg
Ekonominen ja ekologinen lämmitysmuoto
Rivi- ja kerrostalojen asukkaat eivät useinkaan tule ajatelleeksi, mikä heidän talonsa lämmitysmuoto on. Useimmiten se onkin nykypäivänä vielä kaukolämpö tai öljylämmitys. Kaukolämmön hinta vaihtelee paikkakunnittain ja hinta voi olla jopa sama öljyn kanssa. Monesti lämmitysmuodon vaihtaminen on yhtiökokousten asialistalla, mutta päätetään tyytyä olemassa olevaan lämmitysmuotoon, koska ajatellaan vain uuden järjestelmän tuomia hankintakustannuksia eikä sen säästöjä. Maalämpö soveltuisi ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua lämmitykseen.
20219_72519.jpg
Vuokravakuuden palauttaminen
Sekä asuinhuoneiston että liikehuoneiston vuokranantajalla on oikeus vaatia vuokralaiselta kohtuullisen vakuuden asettamista sen vahingon varalta, ettei vuokralainen täytä velvoitteitaan. Velvoitteita ovat esimerkiksi vuokran maksaminen oikeassa ajassa ja huoneiston huolellinen hoitaminen. Vakuutta annettaessa on sovittava, mistä velasta vuokravakuus annetaan. Se voidaan antaa vuokralaisen kaikkien velvoitteiden täyttämisestä, mutta se voidaan myös rajoittaa vuokran maksamiseen.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Asunnossa kylmä, kenen vastuu?
Asuntoni sijaitsee kerrostaloyhtiössä maanvaraisella laatalla. Suurin osa muista asunnoista sijaitsee ylemmissä kerroksissa muiden asuntojen, tai muiden lämpimien tilojen yläpuolella. Sijainnista johtuen kylpyhuoneeni lattia on talvisin todella kylmä.Kylpyhuoneen lattian pintalämpötilat vaihtelevat kahden ulkonurkan alueen n. 11 Celsius asteesta kylpyhuoneen oven edustan n.17 Celsius asteeseen. Muissa asunnoissa vastaavanlaista kylmyyttä tuskin esiintyy, koska niiden kylpyhuoneiden lattain alla vallitseva lämpötila on 20 Celsius asteen tietämillä. Kylpyhuoneeni varsinainen lämmitys on hoidettu vesikiertoisella patterilla, kustannus tämän käytöstä kuuluu As Oy:lle. Tilassa on lisäksi sähköinen lattian mukavuuslämmitys, jonka käytön osakas maksaa itse sähkölaskussaan. Isännöitsijän mukaan lattian pintalämmön tulisi asumisterveysohjeen mukaan olla vähintään 18 Celsius astetta.Kysymykseni kuuluu: pitääkö minun omalla kustannuksellani, käyttämällä lattian sähköistä mukavuuslämmitystä saattaa lattian pintalämpötila vähintään Isännöitsijän ilmoittamaan minimipintälämpötilaan vai kuuluuko pintalämpötilojen saattaminen asumisterveysohjeen mukaisiin minimilämpötiloihin yhtiön vastuulle ja kustannukselle?
20207_65958.jpg
Varmista lainmukaiset turvaköysien kiinnityspisteet katolla
Suomessa sattuu vuosittain noin 30 000 kaatumisesta tai putoamisesta johtuvaa työtapaturmaa ja yleisin työperäisen kuolemantapauksen aiheuttaja on putoamisonnettomuus. Myös AVI on kiinnittänyt huomiota putoamistapaturmien lisääntymiseen ja aloitti syksyllä 2020 kolmivuotisen valvontahankkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton