• Etusivu
  • Remontti

Toimivat kerrostaso-ovet vaikuttavat viihtyvyyteen ja turvallisuuteen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.10.2010Päivitetty 22.06.2023
20139_36461.jpg

1960 - 1980-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa kerrostaso-ovet alkavat olla käyttöikänsä päässä sekä ulkonäön puolesta että teknisesti. Huoneistojen kuluneet ovet tekevät useasti koko porraskäytävän nuhjuisen näköiseksi.

Kerrostaso-ovien uusiminen raikastaa taloyhtiön ilmeen sekä lisää asukkaiden turvallisuutta ja asumisviihtyvyyttä. Kauniisti ylläpidetyt yleiset tilat nostavat kiinteistön arvoa.

Kerrostaso-ovilla viihtyvyys- ja turvallisuustekijät kuntoon

Rispaantuneen ulkonäön lisäksi vanhat ovet eivät muutenkaan vastaa nykyajan vaatimuksia. Esimerkiksi ääneneristävyys on yksi erittäin tärkeä asumisviihtyvyyteen vaikuttava tekijä. Modernien ovien ääneneristävyys saattaa olla jopa 50 prosenttia parempi kuin vanhoissa ovissa. Tiivis asennus on hyvän äänieristyksen salaisuus.

Kipinä ovien vaihtamiselle taloyhtiössä syntyy yleensä useiden eri tekijöiden summana. Joskus vanhojen ovien käyttökelvottomuuteen herätään vasta ikävien tapahtumien, kuten tulipalojen tai murtojen jälkeen.

Useasti ovien vaihdon yhteydessä vaihdetaan myös lukitusjärjestelmät uusiin, mikä omalta osaltaan parantaa murtoturvallisuutta. Uusissa ovissa on myös nykyaikaiset, murtosuojatut lukitusjärjestelmät ja saranoinnit. Paloturvallisuutta puolestaan parantaa oven paloa hidastavat, testatut rakenteet.

Kerrostaso-oviin ilmettä ja väriä - sisustuksellisuus nousevana trendinä

Oven toiminnallisuuden lisäksi huomiota voi kiinnittää myös sisustuksellisiin asioihin. Ilmettä ja raikkautta porraskäytäviin saadaan perinteistä poikkeavilla kerrostaso-ovilla. Rohkealla ja yksilöllisellä ratkaisulla voi olla huima positiivinen vaikutus porraskäytävän ulkonäköön.

1-lehtinen kerrostaso-ovi helpotta arkea

Nykyiset kerrostaso-ovet täyttävät palo- ja äänivaatimukset yksilehtisenä. Vanhat kerrostaso-ovet puolestaan täyttävät määräykset siten, että laakaovi on kiinni. Arkikäytössä laakaovi on useimmiten auki tai jopa kokonaan poistettu. Tällöin ratkaisu on turvallisuusriski.

Yksilehtinen kerrostaso-ovi säästää tilaa eteisessä ja helpottaa myös arkea.

As.Oy Stoltinmajan porraskäytäviin uudet kerrostaso-ovet

Alkuperäiset harmaat laakaovet vaihdetaan pähkinäviiluisiin moderneihin oviin ja porraskäytävät maalataan.

Tutustu kohteen projektiin

1926_615800381_201221614653.jpg
Viime vuonna yhtiössä valmistui laaja julkisivu- ja piharemontti. Nyt on vuorossa porraskäytävien uudistus.

Paloluokka EI = tiiveys ja eristävyys:

Tiiveys E
Ovi ei saa aueta tai irrota eikä siihen saa syntyä läpimeneviä reikiä tai aukkoja siten, että pumpulitukko syttyy tai oven tulen vastakkaisella puolella esiintyy kestoajaltaan yli 10 sekunnin pituisia jatkuvia liekkejä. Oveen ei kynnysrakoa lukuun ottamatta saa syntyä rakoa tai aukkoa, johon mahtuu läpimitaltaan 6 mm:n rakotulkki liikkumaan raon tai aukon suunnassa yli 150 mm eikä mihinkään sellaista rakoa tai aukkoa, josta läpimitaltaan 25 mm:n rakotulkki menee läpi.

Eristyskyky I
Oven tulen vastakkaisen pinnan lämpötilan nousu ei saa olla keski-määrin suurempi kuin 140 C, eikä missään kohdassa suurempi kuin 180 C. Lämpötilan nousua ei oteta huomioon ovilevyn 100 mm:n levyisillä reuna-alueilla eikä enintään 100 mm:n levyisessä karmissa.

Remontti
ovet
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiön autotallit kellarikerroksessa
Turvallinen autotallin­ovi suojaa sekä käyttäjää että omaisuutta
Vaikka kevät kovin jo vilkuttelee nurkan takana, muistavat varmasti monet meistä vielä kuluneen talven erityisen hyvin. Pakkanen, jää sekä lumi olivat tänä talvena vahvasti läsnä – samoin lumivallit ovien edessä sekä tiukasti kiinni jäätyneet ovet. Nämä ongelmat ovat tuttuja erityisesti ulospäin aukeavien vanhempien puuovien kanssa, joita vesi on mahdollisesti hieman turvottanut alkuperäisestä muodostaan.Ongelmaan löytyy kuitenkin ratkaisu, joka on vaivaton ja lopputuloksena ovat energiatehokkaat ja kevyesti aukeavat autotallinovet.
20188_54402.jpg
Mihin rakennuksien väliseinissä ylipäänsä tarvitaan kääntyvää ovea?
Liune on uusi väliovistandardi, joka helpottaa tilan suunnittelua ja sisustamista. Asumisen tarpeet ovat eriytymässä. Enää ei ole oikeaa asumisen käsitystä, joka sopisi kaikkiin asumistilanteisiin. Tilaa tarvitaan asuntoihin, sillä ne pienenevät joka vuosi ja asukkailla on vuosi vuodelta vähemmän tilaa itselleen. Vaihtamalla asunnon kaikki väliovet i -oviksi, L-ovien tilalle saadaan vapautettua seinä- ja lattiatilan kodin asukkaiden käyttöön.Hyvä ja toimiva asunto vaatii hyvän suunnittelun. Asunnon viihtyvyyteen vaikuttaa väljyyden tuntu, valoisuus, värit ja materiaalit sekä tilan kalustettavuus. Tutkimustenkin mukaan kaikki arvostavat väljää tilaa. Tärkeää toimivalle asunnolle pitkällä aikavälillä on muunneltavuus eri elämäntilanteisiin.
20227_78914.jpg
Tule asuntomessuille tutustumaan erilaisiin oviratkaisuihin
Moduulirakentaminen on erottamaton osa tulevaisuuden asuinrakentamista ja Liune on osana Lundell X MOD moduulikonseptia. Teräsmoduulit tuodaan toistamiseen asuntomessuille suuren yleisön eteen. Löydät Liunen ja X MOD kohteen rannan tuntumasta Ua5.
luminen auto autotallin edustalla
Autotallinoven vaihtaminen onnistuu myös talvipakkasella
Monella autotalli toimii eräänlaisena varastotilana. Hyllyiltä löytyy jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, jotka eivät saa altistua kylmälle. Joillain saattaa myös olla autotallissaan vesipiste – ja se mitä viimeiseksi talliinsa haluaa on vettä joka suuntaan ruiskiva haljennut vesiputki.Mitä tulisi tehdä siinä tapauksessa, jos autotallinovi kaipaa kipeästi vaihtoa ja talvipakkanen paukkuu nurkissa – tuleeko vain odottaa kevääseen?Vastaus esitettyyn kysymykseen on ei, ja tässä tulevat syyt miksi.
20234_81352.jpg
Ota kaikki hyöty itsellesi aurinkosähköstä verkkoakun avulla
Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?
20236_82063.jpg
Naapurin puun oksat häiritsevät, mistä ratkaisu?
Asun rivitalossa. Rakensin terassin viimekesänä ja naapurin omenapuu on mielestäni liian lähellä. Kysyin voisiko sitä siirtää, mutta isännöitsijä ja hallituksen kaksi jäsentä olivat sitä mieltä ettei se minua haittaa. Voi naapuri leikata puuta ettei oksat ota terassin seinään kiinni. Tämä takapiha on taloyhtiön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton