• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osat U, V ja Y

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.10.2021Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa U-arvo, tai vuosikorjausohjelma? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu yleiskaava. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa.
Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista U, V ja Y:

U niin kuin...

U-arvo

U-arvo on lämmöneristeen, rakennusosan tai rakenteen lämmön läpäisevyyttä kuvaava arvo. Mitä pienempi U-arvo on, sitä paremmin lämpö säilyy halutulla puolella rakennetta tai eristekerrosta. U-arvo korvaa aiemmin käytetyn k-arvon.

U niin kuin...
U niin kuin...

Ulkoilmakanava

Raitis ilma kulkeutuu tätä kautta iv-koneelle.

Ullakko

Rakennuksessa ylä- ja välipohjan välinen tila, jossa mahtuu kulkemaan.

Uloskäytävä

Ulko-ovi tai rakennuksessa tai sen ulkopuolella oleva tila, jonka kautta turvallinen poistuminen on palon sattuessa mahdollista maan pinnalle tai muulle turvalliselle paikalle.

Ulospuhallusilma

Ulospuhallusilma on ilmaa, joka johdetaan rakennuksesta ulos.

V niin kuin...

Valuma-alue

Pintavesien virtaamisen suuntaaminen alueen matalimpaan kohtaan. Se on maanpinnan korkeussuhteiden perusteella määritelty alue.

Varatie

Vaikeakulkuisempi reitti kuin uloskäytävä, mutta josta kuitenkin pääsee palolta turvaan ulos.

V niin kuin...
V niin kuin...

Vedeneristys

Kerros materiaalia, joka on kestävä saumoineen märkyyttä vastaan ja joka ei päästä vettä tunkeutumaan rakenteisiin painovoiman vaikutuksesta tai kapillaarivirtauksena.

Vedenpaine-eristys

Materiaalikerros, jonka on kestettävä vedenpainetta ja evätä veden vahingollinen tunkeutuminen rakenteeseen lähinnä vedenpaineen vaikutuksesta.

Vesikattorakenteet

Kaikki ne rakenteet, jotka tarvitaan sadeveden poisjohtamiseksi katolta, kantamaan lumikuorman ja tuulen aiheuttamat voimat.

Viitekorko

Tarkoittaa korkoa, johon pankki sitoo myöntämänsä lainan koron. Viitekoron muutokset aiheuttavat vastaavan muutoksen lainan korkoon. Asuntolainoissa viitekorkona käytetään yleisimmin pankkien omia prime-korkoja tai 12 kuukauden euribor-korkoa. Korkojaksot voivat olla myös pidempiä, esim. 3 vuoden, 5 vuoden tai 12 vuoden kiinteäkorkoinen laina. Prime-korkoja ei muuteta säännöllisesti tietyin aikavälein, vaan ne seuraavat yleistä korkokehitystä. Prime-korot eivät kuitenkaan muutu markkinakorkojen pienten liikahtelujen mukana, vaan niiden tarkistukset pyritään tekemään pitemmällä aikavälillä. Euribor-korkoihin sidotuissa lainoissa korko tarkistetaan säännöllisin väliajoin: 12 kuukauden euribor-korkoon sidotun lainan 12 kuukauden välein, 6 kuukauden euribor-korkoon sidotun lainan 6 kuukauden välein ja niin edelleen. Esimerkiksi 3 kuukauden euribor-korkoon sidotut lainat ovat jo melko herkkiä markkinakorkojen nopeille muutoksille. Muissa lainoissa kuin asuntolainoissa viitekorkoina käytetään yleisimmin euribor-korkoja (1 kk, 2 kk, 3 kk, 6 kk, 9 kk, ja 12 kk), mutta myös prime-korko on mahdollinen. Pidemmissä korkojaksoissa (3 v, 5 v ja 12 v) korko säilyy koko jakson ajan muuttumattomana.

Vuosikorjausohjelma

Korjausohjelmaa tarkentava suunnitelma tulevista korjaustoimista. Vuosikorjaussuunnitelmaa toteutetaan tavallisesti vuosikorjauksina ja erillisinä peruskorjauksina.

Välipohja

Eri kerrosten välissä oleva alakerran katto- ja yläkerran lattiarakenne.

Y niin kuin...

Yleiskaava

Näytetään kunnan alueiden suunniteltu käyttötarkoitus ja olemassa olevien alueiden nykyinen käyttötarkoitus. Yleiskaava voi olla myös kuntien yhteinen.

Yläpohja

Ylimmän kerroksen kattorakenne, joka voi olla suora tai vino ja kantaa lämpöeristeet. Voi olla myös osa vesikattorakennetta.

Y niin kuin...
Y niin kuin...
202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81259.jpg
Märkätilan vedeneristäminen
Vedeneristys on tärkeä osa märkätilojen rakennetta ja rakennuksen kokonaisuutta. Sen tehtävä on estää veden haitallinen tunkeutuminen rakenteeseen, kun pinta kastuu. Hyvä suunnittelu, oikein tehty vedeneristys ja laadukkaat vedeneristystuotteet ehkäisevät asuinrakennuksissa vesivahinkoja ja kalliita remontteja.
201910_60638.jpg
Pohjoismaat yhtenä rintamana kirittämään ilmastoystävällistä rakentamista
Pohjoismaat lisäävät yhteistyötä rakentamisen ilmastopäästöjen suitsimiseksi ja rakentamisen kiertotalouden vauhdittamiseksi sekä tähtäävät yhdessä vähähiilisen rakentamisen edelläkävijäksi koko maapallon mitassa. Pohjoismaiden ministerit hyväksyivät julkilausuman vähähiilisestä rakentamisesta ja rakentamisen kiertotaloudesta Islannin Reykjavikissa 10. lokakuuta."Pohjoismaissa on paljon osaamista rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä. Voimme oppia toisiltamme ja tarjota osaamistamme myös muun maailman tarpeisiin. Voimme olla esimerkki siitä, miten kunnianhimoiset ilmasto- ja kiertotaloustavoitteet muuttuvat käytännön ratkaisuiksi. Hienoa, että kaikki Pohjoismaat seisovat Suomen aloitteesta laaditun julkilausuman takana", sanoo Suomea Reykjavikissa edustanut valtiosihteeri Terhi Lehtonen.
20224_77770.jpg
Miksi en saa grillata parvekkeella?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta, että parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.Onko taloyhtiön tosiasiallisesti mahdollista määrätä parvekkeen käytöstä näin rajoittavasti? Mielestäni ruuan valmistusta parvekkeella ei voi kieltää säännöissä, ei edes grillaamista parvekkeella, koska myös grillaaminen on mahdollista suorittaa paloturvallisesti. Oheishuomiona, että kaasupoltin keittiössä on ihan ok, mutta parvekkeella siihen suhtaudutaan vaarallisena asiana.Eikö säännön voima ole vain asioilla, joihin taloyhtiöllä on tosiasiallisesti päätösvaltaa lain perusteella? Muita asioita, joiden mukaan asukkaiden toivottaisiin elävän ja toimivan, pitäisi selkeyden vuoksi kutsua esimerkiksi talon tavoiksi.
20229_79642.jpg
Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon tulee olla hiljainen ja huomaamaton
Taloyhtiön asukkaat ja kiinteistöstä huolehtivat toivovat huoneistokohtaiselta ilmanvaihdolta luotettavuutta, mahdollisuutta vaikuttaa sen tehoon sekä huomaamatonta ja hiljaista toimintaa. Lisäksi energiatehokkuusvaatimus on päivän polttava aihe.Asumismukavuuden kannalta huoneistokohtainen ilmanvaihto on paras ratkaisu taloyhtiöissä. Se tarjoaa joustoa ilmanvaihtoon, jota asukkaiden erilaiset elämänrytmit vaativat. Ilmanvaihtoon liittyviin toiveisiin ja vaatimuksiin liittyy yleensä myös huomaamattomuus, jota mm. laitteiden ääniteknisillä ratkaisuilla pystytään toteuttamaan.
taloyhtiön vuosikello kesäkuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Kesäkuu
Ihana ja suloinen kesäkuu. Keskikesän juhlakin lähestyy sekä kauan odotettu kesälomakausi. Nyt on aika hallituksen ja isännöitsijän sopia kesäloma-ajan tuurauksista. Kesäkuussa hallitus kokoontuu yhteen tarvittaessa ja valvoo korjaushankkeiden etenemistä, jos sellaisia on käynnissä.
20223_77318.jpg
Älä uhraa kesää salaoja­remontille - Kesäkone auttaa
Vastoin yleistä käsitystä talvi on hyvä ajankohta teettää taloyhtiöön Vesivek-salaojaremontti. Upouuden Kesäkoneemme ansiosta routa-aika on itse asiassa paras remonttiaika.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton