• Etusivu
  • Osakas

Uusi hallitus, uusi talousarvioehdotus

Miten tämä vaikuttaa rakentamiseen ja remontointiin?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.08.2011
35_P_58913.jpg

Pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelma julkistettiin 22.6.2011. Nykyisen hallituksen tavoitteena on välittävä ja menestyvä Suomi.

Hallitusohjelmasta löytyy myös oma osansa rakentamiselle ja maankäytölle. Miten nämä kesäkuussa julkistetut linjaukset vaikuttavat jokapäiväiseen asumiseen? Tutustu hallitusohjelmaan ja tätä seuranneeseen Valtionvarainministeriön talousarvioehdotukseen.

Tavoitteena nollaenergiarakentaminen vuoteen 2020 mennessä

Kesäkuussa julkistettu hallitusohjelma sisälsi useita kohtia liittyen mm. energiatehokkaaseen rakentamiseen sekä maankäyttöön. Rakentamisen energiatehokkuutta parannetaan säädöksin sekä luomalla erilaisia kannustimia. Lisäksi vaatimuksia ollaan ulottamassa nyt myös korjausrakentamiseen asettamalla korjausrakentamiseen energiatehokkuusvaatimukset, joiden toteuttaminen on taloudellisesti kustannustehokasta. Energiatehokkuuteen pyritään myös lisäämällä energiatehokkaan rakentamisen ja korjausrakentamisen koulutusta sekä tutkimusta. Tavoitteena on saavuttaa nollaenergiarakentamisen taso vuoteen 2020 mennessä.

Maankäyttö- ja rakennuslain uudelleen arviointi

Hallitus on asettanut tavoitteeksi kehittää kaavoitusprosessin joutuisuutta sekä sujuvuutta. Rakentamisen viranomaisohjausta parannetaan ja rakentamismääräysten ennakoivaa ja yhtenäistä tulkintaa edistetään. Rakennusvalvontaa uudistetaan siten, että rakennusvalvontojen yksikkömäärää vähennetään ja kokoa kasvattamaan alueellisiksi yksiköiksi.

Korjausvelka pienemmäksi

Suurin osa rakennuskannastamme on vaiheessa, joka edellyttää merkittäviä korjaustoimia. Hallitusohjelmaan on kirjattu kohta, jonka mukaan rakennuskannan korjaustoiminnan lisäämiseksi laaditaan kokonaisvaltainen suunnitelma korjausvelan pienentämiseksi. Uusia korjausrakentamiskäytäntöjä ja –innovaatioita edistetään sekä keinoja pienituloisten mahdollisuuksista toteuttaa asuntonsa tai kiinteistönsä perusparannuksia energiatehokkuuden lisäämiseksi selvitetään.

Säästöjä helpotuksista, kotitalousvähennys pienenee

Arkipäivään vaikuttavista asioista merkittävin lienee kuitenkin asuntolainojen verovähennyskelpoisuuden pieneneminen. Ohjelmaan on kirjattu kohta verovähennysoikeuden kaventamisesta maltillisesti ja asteittain vaalikauden ajan niin, että kauden loputtua enää 75 % asuntolainan koroista on vähennyskelpoisia.

Toinen merkittävä uudistus liittyy kotitalousvähennykseen. Vuoden 2009 alussa korotetun kotitalousvähennyksen enimmäismäärä lasketaan ohjelman mukaan 3000 eurosta 2000 euroon, korvattavan prosenttiosuuden ollessa jatkossa 45 %.

Vuoden 2012 talousarvioehdotus: tukia vähennetään?

Talousarvioehdotus pohjautuu pitkälti energiatehokkuuden parantamiseen. Energiatehokkaalla rakentamisella, nykyisen rakennuskannan energiatehokkuuden parantamisella ja uusiutuvan energian käyttöönotolla saavutetaan kansallisellakin tasolla mittavia energiansäästöjä ja päästövähennyksiä. Uudisrakentamisessa siirrytään 1.7.2012 kokonaisenergiatarkasteluun rakennuksen energiatehokkuuden arvioinnissa ja otetaan huomioon myös rakennuksen lämmitystapa. Korjausrakentamiseen laaditaan energiatehokkuusmääräykset, jotka perustuvat taloudellisesti kustannustehokkaisiin parannuksiin. Myös energiatodistusmenettelyä uudistetaan energiatehokkuusdirektiivin liittyen.

Asuntotuotannon arvioidaan tasoittuvan

Asuntotuotanto kääntyi rajuun nousuun vuoden 2010 aikana. Asuntoaloituksia oli jopa noin 34 000. Asuntotuotantoa kasvattivat voimakkaasti toisaalta vielä vuonna 2010 käytössä olleet asuntorakentamisen elvytystoimenpiteet ja toisaalta patoutuneesta omistusasuntojen kysynnästä ja hintojen noususta seurannut vapaarahoitteisen omistusasuntotuotannon selvä lisäys. Vuonna 2011 asuntotuotannon arvioidaan tasoittuvan noin 30 000 asunnon tasolle.

Avustukset korjaustoimintaan

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa on varattu vuodelle 2012 65,5 miljoonaa euroa korjaustoiminnan avustuksiin. Viime vuonna vastaava summa oli vuodelle 2011 90,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2012 määrärahasta on tarkoitus käyttää korjausavustuksiin 31 500 000 euroa ja energia-avustuksiin 34 000 000 euroa.

Avustuksiin myönnettävää määrärahaa saa käyttää asuntojen korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksista annetun lain (1184/2005) mukaisiin avustuksiin. Määrärahasta varataan 20 000 000 euroa uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönoton avustuksiin sähkö- ja öljylämmitteisissä asuintaloissa.

Korjausavustusten painopisteenä ovat edelleen hissien rakentaminen sekä vanhusten ja vammaisten asuntojen korjaaminen kotona asumisen mahdollistamiseksi.

Terveyshaitta-avustuksia ei myönnetä eikä huoltokirjojen kustannuksia ja vanhojen hissien korjaamista avusteta.

Energiatehokkuuden parantaminen otetaan merkittävällä painoarvolla huomioon myönnettäessä korjausavustuksia.

Uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönoton avustamiseen varatun määrärahan lisäksi muihin energia-avustuksiin on tarkoitus käyttää 14 000 000 euroa, josta 12 000 000 euroa kerros- ja rivitalojen energiakatselmuksiin ja energiatehokkuutta parantaviin investointeihin ja 2 000 000 euroa pientalojen energiakorjausten tulosidonnaiseen avustamiseen.

Lähteet: Valtiovarainministeriö, Valtioneuvosto

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
20173_48489.jpg
Älä maksa naapurisi illallista
Olisitko halukas maksamaan kaupan jonossa takanasi seisovan ihmisen viikonlopun yltäkylläiset ruokaostokset, jos hän niin vaatisi? Tarpeeton kysymys, et tietenkään olisi. Sanoohan sen terve järkikin: jokainen maksaa omien valintojensa mukaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton