• Etusivu
  • Varusteet

”Valokuitu toimii kuin junan vessa” – ja on taloyhtiön asukkaille pelkkää säästöä

Kaupallinen yhteistyö Lounea
Julkaistu 28.03.2024
Lounea

As Oy Lappeenrannan Kartanonpuiston taloyhtiön puheenjohtaja Kari Lapatto kertoo, että valokuituhanke eteni taloyhtiössä mutkattomasti Lounean asiantuntijoiden kanssa.

Lappeenrantalainen taloyhtiö päätti pähkäilyn jälkeen hankkia valokuidun asukkaille. Hanke eteni asiantuntijoiden avustuksella mutkattomasti ja nyt asukkaat säästävät satasia kuussa.

Lappeenrannan Kartanopuiston taloyhtiön hallitus heräsi valokuidun mahdollisuuteen, kun Lounea alkoi markkinoida kuitua alueella 2022 vuoden alussa. Aluksi osakkaat suhtautuivat valokuituun kielteisesti, koska kaikilla oli oma, toimiva mobiiliyhteys.

– Sitten nuorempi väki alkoi pihaparlamentissa puhumaan, että pitäisikö kuitenkin tulevaisuutta ajatellen ottaa se yhteys. Viidensadan megatavun yhteys saataisiin edullisesti, eikä taloyhtiön kuluihin tulisi juuri lisäkustannuksia, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kari Lapatto kertoo.

Yhtiökokouksessa äänestettiin valokuidun hankinnasta, ja asiasta oltiin yksimielisiä.

– Hankevaiheessa nähtiin tämä samanlaisena investointina kuin sähköautojen latausmahdollisuus ja maalämpö. Näillä on positiivista vaikutusta asuntojen myyntitilanteessa.

Lounea Valokuitu voitti vertailun

Lapatto kertoo, että Lappeenrannan alueella oli ollut monta toimijaa mainostamassa valokuituyhteyksiä aina siitä asti, kun kaupunki antoi luvan kaivaa valokuitua kaupunkiin.

– Lentolehtisiä tuli postilaatikoihin ihan kiitettävästi. Hintoja vertaillessamme huomasimme, että Lounealla hankintakustannuksia ei ollut lainkaan.

Hän tutki yrityksen taustoja netistä ja tuli siihen tulokseen, että Lounea oli luotettava toimija.

– Otimme yhteyttä Louneaan, ja täytyy kiittää myyntiorganisaation Tanja Tammista, joka piti meidät hienosti ajan tasalla koko prosessin ajan. Hankesuunnittelun alussa Lounean dataverkkosuunnittelija kävi paikan päällä katsomassa, mikä olisi paras reitti tuoda kaapeli laitehuoneeseen.

Sopimus valokuidun hankinnasta tehtiin joulukuussa 2022. Toiveissa oli, että kuitu kaivettaisiin maahan jo vuoden vaihteessa, mutta talvi laittoi kaivuutyöt hetkeksi jäihin. Kesäkuussa 2023 päästiin sitten kaivuuhommiin.

Kari Lapatto kiittelee Louneaa siitä, että kaikki tapahtui juuri siinä aikataulussa kuin oli sovittu. Kaivuu alkoi sovittuna päivänä ja kaikki jäljet asfaltista ja pihanurmikosta paikattiin.

Taloyhtiö ei välttämättä saa kuitunettiään käyttöön heti, kun kaapeli on kaivettu maahan. Koko alueen valokuituyhteys kytketään päälle samalla kertaa, joten yhteyden avaamista voi joutua hetken odottamaan. Lapatto kuitenkin koki muutaman kuukauden odotusajan kohtuulliseksi.

Kun asentajat tulivat avaamaan yhteyden, Lapatto kulki heidän mukanaan yleisavaimen kanssa asunnosta toiseen.

– Asentajat hoitivat homman todella mallikkaasti. He testasivat kaikkien televisiotkin ja varmistivat, että homma toimii.

Mutkattomuutta arkeen, säästöä lompakkoon

Taloyhtiö maksaa valokuidusta, 500 megatavun huoneistokohtaisesta laajakaistapalvelusta ja kaapeli-TV:stä nyt 14,95 euroa per asunto kuukaudessa. Lapatto kertoo tämän olevan suunnilleen sama hinta, jonka taloyhtiö aiemmin maksoi pelkästä kaapeli-tv:stä.

– Taloyhtiön asukkaille valokuitu oli pelkkää säästöä, koska kaikilla oli aiemmin oma mobiili-internetyhteys. Itse maksoin mobiilinetistä 30–40 euroa kuukaudessa. Säästöä tulee aiemmasta liittymästä riippuen satoja euroja vuodessa.

Harkintavaiheessa päätökseen vaikutti suuresti se, että Lounea tarjosi valokuidun rakentamisen ja kytkennän taloyhtiön alueella ilmaiseksi. Aloituskustannuksia ei siis ollut lainkaan. Lisäksi yhteistyö Lounean kanssa sujui niin hienosti, että Lounean järjestämään kaivantoon vedettiin samalla uusi sähkönsyöttö sekä sähköautojen latauskaapelit. Taloyhtiö säästyi siis kaivauskustannuksilta.

Lappeenrannan Kartanopuiston valokuituyhteys on ollut toiminnassa nyt noin kolme kuukautta. Kari Lapatto kertoo, ettei kenelläkään ole ollut pahaa sanottavaa siitä.

– Kaikki ovat olleet tyytyväisiä Lounea Valokuituun. Jos jollain olisi ollut ongelmia, niin varmasti olisin siitä kuullut. Tällä lyhyellä ajalla kuitu on toiminut kuin junan vessa, Lapatto tiivistää.

Lounea
Varusteet
valokuitu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

S1 Networks Tunna ja Riku
Riku ja Tunna luottavat yritysnettiin: mikä se on?
GimmeYawallet Productions Oy:n omistajat Riku Rantala ja Tunna Milonoff muistuttavat, että kukaan ei onnistu yksin. Toimiva liiketoiminta vaatii luotettavan kumppanin. "Luotettava yritysnetti on liiketoiminnan elinehto." Lue, miksi he valitsivat yhteistyökumppanikseen S1 Networksin.
20213_68971.jpg
Uudet nuorten asumis­kyselyn tulokset julkaistu
Nuorisoasuntoliitto ry:n teettämän kyselytutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää 18-29-vuotiaiden nuorten asemaa asuntomarkkinoilla, nuorten asumismuotoja ja tyytyväisyyttä asumisen tapoihin ja tasoon. Samalla on kartoitettu myös asumiseen liittyviä tavoitteita, toiveita, ongelmia ja mielipiteitä, jotta nuorten asumismahdollisuuksia voitaisiin parantaa.
201910_60623.jpg
Julkisivuremontti yhtenäisti parvekkeiden ilmeen
As Oy Asemakeskus Tampereen Tammelassa kävi läpi julkisivuremontin, jonka yhteydessä vanhat parvekelasitukset sekä -kaiteet vaihdettiin uusiin. Lasitusten uusimisen yhteydessä taloyhtiön hallitus päätti laitattaa jokaisen asunnon parvekkeelle parvekelaseihin integroitavat auringonsuojaverhot, jotka ovat saaneet taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Erkki Pyynösen mukaan talon asukkailta erityiskiitosta.
20156_43562.jpg
Vesivahinko - ennaltaehkäistävä painajainen
Noin 70 % taloyhtiöille tapahtuvista vahingoista on vesivahinkoja. Finanssialan Keskusliiton mukaan vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia yli 36 000 vesivahingosta. Korvausten yhteissumma on noin 157 miljoonaa euroa, mikä kasvaa vuosittain. Luvussa ovat mukana ilmoitetut ja vahinkotapauksiksi hyväksytyt vesivahingot. Vahinkojen todelliset kustannukset arvioidaan ainakin kolme kertaa suuremmiksi, sillä kaikki vahingot eivät mene vakuutusyhtiön maksettaviksi.
20227_79085.jpg
Jos osakas vaihtaa lämpöpatterit, siirtyykö vastuu taloyhtiöltä osakkaalle?
Asumme kaksiossa, jossa vanhat levypatterit ovat menneet huonoon kuntoon. Maali rapisee ja levy näyttää ruostuneen.Olemme tehneet muutostyöilmoituksen taloyhtiölle asuntomme vanhojen levypattereiden vaihdosta uusiin. Hallituksen pyynnöstä pyydettiin hallituksen toivomalta insinöörifirmalta lausunto pattereiden vaihdosta.LVI-insinööri antoi tämän lausunnon:"Saatujen tietojen perusteella vanhat patterit ovat ruostuneita levypattereita. Patterin vaihto on täysin mahdollista ja lausunnon antajan suositus on, että patterit uusitaan, jotta ruostuneet levypatterit eivät alkaisi vuotamaan jossakin vaiheessa."Hallitus käsitteli insinöörin lausunnon ja antoi tämän lausunnon:"Hallitus päätti, että muutostyölupa myönnetään patterin vaihdolle, kuitenkin sillä ehdolla, että huoneiston osakkaat vastaavat kaikista mahdollisista ongelmista, mitkä voidaan todentaa aiheutuneen patterien asennuksesta. Hallitus kehottaa vielä kertaalleen harkitsemaan patterinvaihdon järkevyyttä."Miten voidaan erottaa asennuksesta aiheutuneet ongelmat ja yleiset ongelmat? Kuinka pitkään voidaan katsoa, että patteriongelmat johtuvat vaihdosta. Onko oikeutettua laskuttaa meitä koituneista "ongelmista"? Onko taloyhtiön laillista ylipäänsä asettaa tällaisia ehtoja?
20224_77615.jpg
Webinaari: Miten tehostaa kiinteistön energia­tehokkuutta?
Kiinteistöjen veden- ja energiankulutuksessa on paljon säästöpotentiaalia. Vedenkulutustiedon asiantuntijana me Vertolla haluamme antaa kiinteistön omistajille ja taloyhtiöille puolueetonta tietoa veden vaikutuksesta kiinteistön energiatalouteen ja välineitä säästötoimenpiteiden edistämiseksi maksuttomassa webinaarissamme 20.4.2022 klo 10-11.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton