• Etusivu
  • Remontti

Vesivahinko huolimattomasta muutostyöstä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.06.2010Päivitetty 12.11.2015
20106_22478.jpg

Kosteusvaurion syyksi todettiin vesieristyksen pettäminen. Aiemman pyöreän lattiakaivon kannen tilalle oli vaihdettu laatoitustyön yhteydessä neliönmuotoinen kansi.

Huonosti tehty kylpyhuoneremontti voi tulla ilmi useita vuosia remontin jälkeen. Vuonna 1990 rakennetussa rivitaloyhtiössä kävi juuri näin. Syynä vesivahinkoon oli huolimattomasti tehty kylpyhuoneen lattian laatoitustyö.

Vahinko tuli ilmi, kun asunto vaihtoi omistajaa. Entinen omistaja oli uusinut kylpyhuoneen lattian vuonna 1997. Tällöinen omistaja osti työn ulkopuoliselta urakoitsijalta. Rivitalojen alkuperäiset kylpyhuoneet olivat laatoitetut seiniltä ja lattiamateriaalina oli käytetty märkätiloihin tarkoitettua muovimattoa, joka toimi samalla varsinaisena vesieristeenä kylpyhuoneessa.

Uuden omistajan kauhu

Edellinen omistaja oli sijoittanut suihkukaapin nurkkaukseen, johon suihkun paikka oli vesipisteen puolesta määritelty. Uusien omistajien osalta suihkukaappi koettiin tarpeettomaksi ja poistettiin. Näin ollen ostotilanteessa ja sitä ennen laatoitus suihkukaapin alla ja takana oli poissa näkyvistä.

Ongelmat havaittiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa heti, kun suihkukaappi oli poistettu. Osa suihkukaapin alla olleista lattialaatoista oli irtonaisia. Asunnon uusi omistaja otti välittömästi yhteyttä yhtiön isännöitsijään ja huoneiston edelliseen omistajaan.

Yhtiön isännöitsijä yhdessä Rakennusinsinööritoimisto Tilatiedon Aki Ojalan kanssa kävivät huoneistossa ja päättivät, että irralliset laatat on poistettava viipymättä ja kosteusvaurion laajuus tutkittava. Samalla mahdollisesti selviäisi vaurioon aiheuttaja.

Vaurioiden kartoitus

Huoneistossa käynnin jälkeen isännöitsijä ilmoitti taloyhtiön hallitukselle tapahtuneesta ja kohteella päätettiin järjestää katselmus, johon osallistuivat asunnon sekä uusi että vanha omistaja, isännöitsijä, rakennusinsinööri sekä taloyhtiön hallituksen edustajat. Tarkoituksena oli selvittää vaurion laajuus ja keskustella mahdollisesta korvausvelvollisuudesta.

Poistettujen irrallisten laattojen alta kävi selkeästi ilmi, että lattian kosteusvaurio oli aiheutunut lattiakaivon reunoilta leikatun muovimaton kohdalta. Lattialaatoituksen tekijä oli leikannut uuteen laatoitukseen sopivalle lattiakaivon neliökannelle aukon mattoon. Mattoon tehty aukko ulottui aina betonilattiaan asti, jolloin vesieristys todettiin muutoksista johtuen puutteelliseksi. RI Ojala totesi tämän syyksi lattiaan aiheutuneisiin kosteusvaurioihin.

Huolellisuutta muutostöihin

Ongelma todettiin johtuvan muutostyön yhteydessä tehdystä virheestä, jolloin lattian korjausvastuu jäi tässä tapauksessa edelliselle omistajalle. Seinistä näkyvää vauriota ei löytynyt, mutta taloyhtiön toimesta päätettiin kuitenkin mitata kosteus myös seinärakenteista. Konkreettisesti suurin haitta vahingosta kuitenkin tuli uusille omistajille, joiden kontolle jäi kunnostuksesta aiheutuva häiriö sekä osaltaan viivästynyt asettuminen aloilleen.

Purkutyöt huoneistossa aloitettiin välittömästi. Kylpyhuoneen ja saunatilan yhteinen muovimatto sekä kylpyhuoneen seinälaatat poistettiin ja rakenteiden kosteus tarkistettiin mittaamalla.

Märkätilaan tarkoitettu muovimatto poistettiin sekä kylpyhuoneesta että sen yhteydessä olleesta saunatilasta.
Märkätilaan tarkoitettu muovimatto poistettiin sekä kylpyhuoneesta että sen yhteydessä olleesta saunatilasta.
Purkutöiden jälkeen RI Aki Ojala mittasi pintakosteutta lattiakaivon ympäristöstä sekä seinärakenteista.
Purkutöiden jälkeen RI Aki Ojala mittasi pintakosteutta lattiakaivon ympäristöstä sekä seinärakenteista.

Laki velvoittaa tarkkaavaisuuteen

Valvojaksi työlle osoitettiin taloyhtiön toimesta RI Aki Ojala ja kaikki kohteella käytetyt menetelmät tullaan kirjaamaan tarkasti ylös. Käsiteltävä tapaus on hyvin yksinkertainen siinä mielessä, että syy aiheutuneeseen on yksiselitteinen. Uusi asunto-osakeyhtiölaki korostaa osakkeenomistajan vastuuta suoritetuista muutostöistä. Osakkeenomistajan teettämän muutostyön yhteydessä tulee noudattaa hyvää rakennustapaa olipa työ suoritettu omistajan itsensä tai ulkopuolisen tekijän toimesta.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20106_22079.jpg
Uusi julkisivu poltetusta tiilestä
Vanha seinärakenne oli energiatehoton ja elinkaarensa päässäHelsingissä sijaitsevan Teuvo Pakkalantien kerrostaloalue on tyypillinen 70-luvun elementtilähiö, joka oli rakennettu ns. sandwich-elementtirakenteisena. Julkisivujen pinta oli toteutettu tuolle ajalle tyypillisestä pesubetonista, jonka ulkokuorirakenne oli tässä tapauksessa tehty ns. "kaksivaihevaluna", eli näkyviin jäävä ulkokuoren pintaosa oli valettu väribetonista ja tausta harmaasta perusmassasta. Eristeenä oli alun perin käytetty pääasiassa pehmeää lasivillaa, jonka suunnittelupaksuus oli 120 mm.Karu totuus paljastui kuitenkin purkutyön yhteydessä eli käytännössä eristeen paksuus oli paikka paikoin vain muutaman senttimetrin paksuinen ja siitä syystä eristyskykykin oli varsin huono. Betonisen sisäkuoren paksuus vaihteli 80-150 mm, riippuen siitä onko kysymyksessä kantava vai ei kantava seinärakenne.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta
20233_81277.jpg
Asennusaika lyheni: näin toteutettiin sähkö­autojen lataus­paikat
Järvenpäässä sijaitsevassa rivitaloyhtiössä todettiin, että lattakaapelointijärjestelmä oli oikea valinta sähköautojen latauspaikoille.
20224_77731.jpg
Mitä isännöitsijä voi kirjata isännöitsijä­todistukseen?
Jos taloyhtiön viisivuotissuunnitelmassa ei ole kirjattu putkiremonttia niin voiko isännöitsijä laittaa sellaisen isännöitsijätodistukseen?
13_P_91965.jpg
Uudisrakennusten energiatehokkuus
Ympäristöministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle ehdotuksen maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta siten, että uusien rakennusten rakentamisessa siirrytään lähes nollaenergiarakennuksiin EU:n yhteisten vaatimusten mukaisesti. Maankäyttö- ja rakennuslain muutoksella säädetään lähes nollaenergiarakennuksiin siirtymisestä uudisrakennuksissa, täsmennetään siirtymisen aikataulu ja annetaan puitteet tarkemmalle asetuksilla tapahtuvalle sääntelylle. Energiatehokkuuden määrittämistä koskevat tekniset säädökset annetaan asetuksina, joista järjestetään oma lausuntokierroksensa tulevana syksynä.Tavoitteena on, että lainmuutos ja asetukset saataisiin voimaan vuoden 2017 alussa, ja uudisrakennusten energiatehokkuusvaatimukset tulisivat sovellettaviksi vuoden 2018 alusta vireille tuleviin rakennuslupahakemuksiin. Tämä aikataulu toteuttaa EU-direktiivin aikataulun siitä, että uudet rakennukset ovat entistä energiatehokkaampia vuoden 2020 loppuun mennessä.Uudisrakennusten energiatehokkuuden parantaminen hillitsee ilmastonmuutosta ja parantaa samalla energiaomavaraisuutta. "Pariisin ilmastosopimuksen mukaan maailman tulisi olla päästöneutraali vuosisadan toisella puoliskolla, ja rakentamisessa siihen tähtääviä ratkaisuja tehdään nyt", painottaa lakia valmistelleen työryhmän puheenjohtaja Teppo Lehtinen ympäristöministeriöstä. "Rakennusten terveellisyys on määräysten lähtökohta, sisäilman laadusta ei tingitä jatkossakaan."Lakiehdotus on valmisteltu yhdessä alan toimijoiden kanssa. Lausuntoja ehdotuksesta voi antaa 14.3.–13.5.2016.
20231_80734.jpg
Mikä lämmitys­muodoksi taloyhtiöön?
Monissa taloyhtiöissä pohditaan keinoja kasvavien lämmityskulujen pienentämiseen. Pitäisikö nykyinen lämmitysjärjestelmä vaihtaa kokonaan tai ainakin päivittää? Mikä lämmitysmuoto olisi järkevin – maalämpö, ilma-vesilämpö, kaukolämpö vai eri lämmitysmuotoja yhdistävä hybridiratkaisu?
Rakentajan sivustot yhdessä kuvassa
Tilaa Omataloyhtiö.fi-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan?Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton