• Etusivu
  • Isännöitsijä

Vuokra-asunnon vakuutukset

Onko myös vuokranantajalla tarpeen olla oma vakuutus?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.10.2022Päivitetty 12.10.2023
202210_79672.jpg

Useat vakuutusyhtiöt tarjoavat nykyään vakuutusta myös vuokranantajalle. Tuttua on se, että vuokralaiselta velvoitetaan kotivakuutuksen hankkimista. Toisinaan käykin niin, että asunto-osakehuoneistossa sattunutta vahinkoasiaa käsitellään kolmessa eri vakuutuksessa: kiinteistövakuutus (taloyhtiön vakuutus), asukkaan kotivakuutus ja vuokranantajan vakuutus huoneistolle.

Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia esimerkkitapauksia yleisellä tasolla. Todellisen vahingon sattuessa oma vakuutusyhtiösi kertoo, miten asiassa toimitaan ja vahinkoasia hoidetaan.

Korvausta yhdestä vakuutuksesta

Vuokranantajan vakuutus kattaa useimmiten osakehuoneiston pintamateriaalit ja kiinteät kalusteet. Toisin sanoen sen omaisuuden, joka on jokatapauksessa osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla myös asunto-osakeyhtiölain perusteella.

Vaikka sama omaisuus voi olla usealla eri vakuutuksella vakuutettuna, käytännössä korvausta haetaan yleensä vain yhdestä vakuutuksesta, jolloin vahingon käsittely on usein sujuvampaa. Mikäli syystä tai toisesta korvausta haetaan useasta vakuutuksesta, vahingon käsittely usein mutkistuu, kun samaa vahinkoasiaa käsittelee useampi vakuutusyhtiö.

Seuraavassa neljä esimerkkiä tavallisista vahingoista ja niiden korvaamisesta.

Kun astianpesukone aiheuttaa vesivahingon

Kysymys: Astianpesukone hajoaa ja vesi valuu alakerran asukkaan katosta. Meneekö vahinko useammasta vakuutuksesta, kun mukana on taloyhtiönkin omaisuutta, kuten kerrosten välinen rakenne?

Vastaus: Astianpesukoneen rikkoutumisen seurauksena aiheutunut vesivahinko on lähtökohtaisesti vuotovahinkoja korvaavasta vakuutuksesta korvattava vahinko. Tällaisessa vahingossa on tyypillistä, että taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa rakennuksen rakenteille ja asunnon pinnoitteille ja kalusteille aiheutuneiden vahinkojen korjaamisen vahinkoa edeltäneeseen tasoon.

Jos esimerkiksi asukkaan irtaimistoa kastuu tai asukas joutuu muuttamaan korjaustyön ajaksi pois, korvataan niihin liittyvät korvaukset asukkaan kotivakuutuksesta. Vuokranantajan vakuutusta ei tällaisessa tilanteessa yleensä tarvita.

Taloyhtiö voi myös päättää, että kiinteistövakuutuksesta haetaan korvausta vain taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevien rakenteiden korjaamisesta ja asunnon pintojen ja kaappien sekä muiden osakkeenomistajan vastuulla olevien rakenteiden korjauksista aiheutuvat kustannukset kuuluvat osakkeenomistajan vastuulle. Tällöin asukas voi hakea niistä korvausta kotivakuutuksesta tai vuokranantaja omasta vakuutuksestaan, joka asunnolle on otettu.

Vaurioita ilmalämpöpumpun toimintaviasta

Kysymys: Ilmavesilämpöpumppu kosahtaa ja kondenssivesi vaurioittaa sisäpintoja, miten korvaus?

Vastaus: Ilmavesilämpöpumppu on yleensä taloyhtiön kunnossapitovastuulla oleva laite. Kun tällainen laite aiheuttaa vahinkoa, on taloyhtiö asunto-osakeyhtiölain mukaan velvollinen kustantamaan sen aiheuttamien vahinkojen korjaamisen myös osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla olevan omaisuuden osalta niin sanottuun taloyhtiön perustasoon asti. Käytännössä taloyhtiö siis huolehtii tällaisessa tilanteessa myös asunnon pintamateriaalien ja kiinteiden kaappien korjauskustannuksista ja voi hakea niistä korvausta kiinteistövakuutuksesta.

Jos asunnossa on taloyhtiön perustasosta poikkeavia materiaaleja, voidaan niiden aiheuttamat lisäkustannukset ohjata osakkaan vastuulle ja niistä voi hakea korvausta asukkaan kotivakuutuksesta tai vuokranantajan vakuutuksesta. Jos tällaisessa tilanteessa aiheutuu vahinkoa asukkaan irtaimistolle, voi niistä hakea korvausta asukkaan kotivakuutuksesta.

Asukkaan tukkima lattiakaivo

Kysymys: Sitten tämä perinteinen pikkujouluhomma, asukas sammuu suihkuun ja tulee vesivahinko omaan asuntoon, miten korvaus?

Vastaus: Suihkuun sammuminen on tilanne, jossa kaikkien edellä mainittujen vakuutusten lisäksi voi mukaan tulla suihkuun sammuneen henkilön vastuuvakuutus. Näissä tilanteissa se, mistä korvaus lopulta maksetaan, riippuu hyvin paljon siitä, kuinka laaja kiinteistövakuutus ja kotivakuutus on kyseessä ja millaiset ehdot aiheuttajan vastuuvakuutuksessa on. Niin sanottu All Risk -kiinteistövakuutus sekä laajan tason kotivakuutus yleensä korvaa myös suihkuun sammumisen aiheuttamat vahingot vakuutetulle omaisuudelle.

Korvaukseen saattaa liittyä esimerkiksi korotettu omavastuu tai suojeluohjevähennys tai alkoholin perusteella tehtävä vähennys. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ilmoittaa sattuneesta vahingosta sekä kiinteistövakuutukseen, että kotivakuutukseen ja myös aiheuttajan vastuuvakuutukseen, jotta tieto siitä, kuka vahingon lopulta korvaa, saadaan mahdollisimman nopeasti tietoon.

AirBnB vieraan aiheuttama vahinko

Kysymys: AirBnB -asukas turmelee taloyhtiön omaisuutta, kuten hanan. Kuka korvaa?

Vastaus: AirBnB asukkaan aiheuttama vahinko on sinänsä hieman samanlainen, kuin edellä mainittu suihkuun sammuminen, koska tilanteessa voi olla mukana myös aiheuttajan vastuuvakuutus. Tässäkin tilanteessa korvaukseen vaikuttaa hyvin paljon se, millainen kiinteistövakuutus ja kotivakuutus kohteelle on valittu. Kotivakuutuksesta on yleensä rajattu pois sellaiset vahingot, jotka luvalla asuntoon sisään päässyt henkilö aiheuttaa tahallaan, jolloin kotivakuutus ei vahinkoa korvaa.

Vuokranantajalla voi tässä tilanteessa olla sellainen vakuutus, joka korvaa AirBnB-asukkaan aiheuttamat vahingot tai korvauksia on mahdollista saada All Risk-kiinteistövakuutuksesta tai sitten aiheuttajan vastuuvakuutus korvaa vahingot. Myös AirBnB –palvelulla saattaa olla oma vakuutus, josta on mahdollista saada korvausta, kun AirBnB-asukas aiheuttaa vahinkoa.

Info

Info

Pidä vakuutukset ajan tasalla

Vakuutusten säännöllinen tarkastaminen kannattaa omassa vakuutusyhtiössä. Niin kotiin kuin vuokrattavaan asuntoon on saatettu tehdä perusparannusta, jolloin on hyvä muistuttaa itselleenkin, miten vahingon sattuessa tulee toimia.

Vastaukset vakuutuskysymyksiin on saatu Keskinäisen Vakuutusyhtiö Turvan asiantuntijoilta.

Isännöitsijä
asuminen
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
20227_79030.jpg
Onko kyseessä jälleenvuokraus vai alivuokralainen?
Jälleenvuokrasuhde on kyseessä, kun vuokranantajalta huoneiston vuokrannut vuokralainen (ensivuokralainen) vuokraa edelleen huoneiston yhdelle tai useammalle omalle vuokralaiselleen (jälleenvuokralainen).Jälleenvuokrasuhde perustuu joko huoneiston vuokrasopimukseen tai vuokranantajan erikseen antamaan lupaan. Ensivuokralaisen on ilmoitettava jälleenvuokralaiselle ensivuokrasopimuksen ehdot sekä vuokranantajalleen jälleenvuokrasuhde sekä jälleenvuokralainen.Pääsääntöisesti jälleenvuokrasuhde päättyy samalla hetkellä kuin ensivuokrasuhde.Osapuolille on myös ilmoitettava vuokrasuhteiden purkamiset ja irtisanomiset. Mikäli ensivuokralaisella on oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, on myös vuokranantajalla oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, paitsi milloin kyse on jälleenvuokralaisen vuokranmaksun laiminlyönnistä.Vuokranantajan täytyy irtisanoa vuokrasuhde sekä ensivuokralaiselle että jälleenvuokralaiselle. Molemmilla on oikeus vaatia irtisanomista tehottomaksi.
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.
20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
20204_63926.jpg
Ilmanvaihtoremontilla parempi asumisviihtyvyys ja pienempi energialasku
Monissa rivitaloyhtiöissä suunnitellaan parhaillaan erilaisia remontteja, tavoitteena energiasäästö. Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Lämmöntalteenotolla varustetulla ilmanvaihdolla saavutetaan energiatehokkuuden lisäksi nykyaikaista asumismukavuutta.Monissa vanhemmissa rivitaloyhtiöissä painitaan samanlaisten sisäilmalaatu- ja energiaongelmien kanssa. Ilmanvaihto on toteutettu joko koneellisella poistoilmanvaihdolla (katolla on huippuimuri tai lieden yläpuolella talotuuletin) tai niissä on painovoimainen ilmanvaihto. Lämpöä menee ilmanvaihdon myötä hukkaan ja ilmanvaihdon määrä ei kohtaa tarvetta. Ilmanvaihdon kasvattaminen vanhalla järjestelmällä aiheuttaisi lisää turhaa energian kulutusta ja korvausilmaventtiilien asentaminen vedon tunnetta. Ilmanvaihdon uusiminen nykyaikaiseen koneelliseen ilmanvaihtoon tuleekin pitkällä aikavälillä edullisemmaksi ja lisää asumismukavuutta.
20155_43433.jpg
Suhteet solmussa taloyhtiössä?
Onko taloyhtiössä asukkaiden välit tulehtuneet? Asuuko naapurissa painajainen? Päättääkö isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja kaikesta? Miten saada välit naapurin kanssa kuntoon? Tällaiseen tilanteeseen on voitava puuttua, mutta miten?Me olemme JuriNetissa nyt kehittäneet taloyhtiöille Suomessa täysin uuden sovintomenettelyn.Sovintomenettely tarkoittaa sitä, että ensin kartoitamme mistä taloyhtiössä riidellään. Sen jälkeen juristimme voivat tulla paikan päälle ja kertoa, miten asiat tulisi lain mukaan ratkaista. Kun kaikilla on tiedossa puitteet, joiden sisällä voidaan neuvotella, on helpompi päästä sovinnolliseen ratkaisuun. Juristeillamme on kokemusta sovittelutoiminnasta laajemminkin. Tämä menettely on varmasti kustannustehokkain tapa saada sopu aikaan taloyhtiöissä ja sen jälkeen yhtiössä voidaan taas keskittyä olennaisempiin asioihin. Palvelumme edullisuus varmasti yllättää sinut.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton