• Etusivu
  • Osakas

Vuosi asunto-osakeyhtiölakiuudistuksesta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.07.2011
20116_26521.jpg

Asunto-osakeyhtiölaki uudistettiin 1.7.2010

Asunto-osakeyhtiölain uudistus toteutettiin 1.7.2010. Mielipiteet uudistuksen tarpeellisuudesta sekä sen toimivuudesta olivat tuolloin hyvin ristiriitaisia. Keskustelua käytiin mm. tarpeettomien kustannuserien muodostumisesta sekä isännöintipalkkioiden kasvusta.

Merkittävimmät arkipäivää koskevat uudistukset käsittelivät mm. taloyhtiön kunnossapitoa, korjaushankkeita sekä tilintarkastusta ja yhtiökokouskäytäntöjä.

Omataloyhtiö.fi teetti aiheesta tutkimuksen, tutustu vastauksiin.

Tutustu asunto-osakeyhtiölakiin...

Tuntemuksia viime syksyltä

Toteutimme tutkimuksen myös viime syksynä. Tutkimuksessa kysyimme tuoreeltaan mielikuvia uudistuneen lain vaikutuksista ja sen aiheuttamista mielikuvista:

Mietteitä:

- Edellinen juuri päättynyt As Oy laki oli kyllä mielestäni aivan riittävän kattava ja toimiva. Vastuunjakotaulukko oli suhteellisen mukavasti muutettavissa jne. Hallituksen vastuut nyt liian ankarat ym.

- PTS on aivan turha paperi, nyt vain arvotaan asioita joita ehkä on tulossa. Tietysti asioita on hyvä miettiä etukäteen, mutta jos ne kirjataan paperille ilman tarkempaa analyysiä, niin ketä se palvelee. Henki tuntuu olevan se, että suunnitelmaan kirjataan kaikki asiat jotka vain voivat tapahtua seuraavan viiden vuoden aikana, jotta asukkaat eivät voi sanoa olleensa tietämättömiä mahdollisesti sattuvista vahingoista.

- Hyvä se uusi laki on, mutta esim. yhtiössämme ei toteuteta sitä, ei korjaussuunnitelmia jne. Vain osakkaiden korjausten ilmoitusvelvollisuudesta on tullut tieto. Isännöitsijä ei ole ammattitutkintoa suorittanut, eikä heidän yrityksessään kukaan. Hallitus ei ole liioin ammattimainen. Kukaan ei valvo lain toteuttamista, eli tilanne pysyy entisenä. Iäkkäät asukkaat eivät halua maksaa senttiäkään korjauksista.

Korjaustarveselvitysten osalta kysyimme mm. seuraavia asioita:

20116_26475.jpg
20116_26476.jpg

Uusi tutkimus osoitti mielipiteiden muuttuneen

Viime syksynä toteutettu tutkimus osoitti uudistuksen aiheuttaneen ennakkoluuloja mm. tarpeettoman korjaamisen sekä liiallisen valvonnan osalta. Nyt noin vuosi myöhemmin ovat mietteet kuitenkin muuttuneet.

Taloyhtiössä tehdyissä korjaustarve selvityksissä on ilmennyt yllättäviäkin korjaushankkeita, mutta niiden tarpeellisuus on kuitenkin tunnustettu, vain 15 % kokee, että esitetyissä hankkeissa on mukana tarpeettomia korjauksia.

Muutostyöilmoituksien osalta vastaanotto on ollut varsin myönteistä, lähes 80 % kokee ilmoutusvelvollisuuden tarpeelliseksi ja lähes kaikki vastanneista katsoo ilmoitusvelvollisuuden olevan sekä yhtiön että osakkaan etu.

Mietteitä laista:

- Laki itsessään on selvä. Valitettavasti lain rikkomisesta on niin harvoin seuraamisvaikutuksia.

- Miksi toiminnantarkastuksen ja tilintarkastuksen rajaus perustuu olevaan tilintarkastajien määrään, eikä yhtiöiden edes arvioituun riskiin ja valvontatarpeeseen?

- Minusta osakkaan mahdollisuudet hoitaa omia asioitaan ovat huonontuneet. Hallitus voi vetää hyvin tiukkaa linjaa omia etujaan ajaen.

- Ostaessani rivitalo-osakkeeni (63m2) neljä vuotta sitten oli vastike 150€,nyt se on 220€ (viimisin korotus 25%) plus iso laina tulossa taloyhtiölle (60-70T€) kun haluavat tehdä isoja korjauksia kerralla pois. Uusi laki nostaa asumiskustannuksia ihan liikaa!!!

- Toiminnalle on luotu selkeät toiminta ohjeet. Aika vielä hioo niitä niin hyvä tulee. Hallitusten pitäisi muistaa, että taloyhtiö on asukkaita varten!

- Ammattimaisuus on lisääntynyt taloyhtiön toiminnassa. Osakkaat ovat kiinnittäneet huomiota enemmän asunto-osakeyhtiölakiin, ja nyt toimitaan sen mukaisesti eikä sinne päin.

Tutkimuksen vastaukset

1. Koetko asunto-osakeyhtiölakiuudistuksen olleen tarpeellinen?

Kyllä 70 %
En 30 %

2. Oletko tyytyväinen asunto-osakeyhtiölakiuudistukseen?

Kyllä 58 %
Ei 42 %

3. Onko taloyhtiössäsi informoitu asukkaita/osakkaita kuluneen vuoden aikana lakiin liittyvistä uudistuksista?

Kyllä 81 %
Ei 19 %

4. Onko taloyhtiössäsi selkeästi muutettu toimintaperiaatteita?

Kyllä 52 %
Ei 48 %

5. Koetko muutokset toimintaperiaatteissa taloyhtiösi kannalta?

Positiivisena 66 %
Negatiivisena 29 %

6. Koetko muutostöiden ilmoitusvelvollisuuden tarpeelliseksi uudistukseksi?

Kyllä 78 %
En 20 %

7. Koetko muutostöiden dokumentoinnin sekä yhtiön että osakkeenomistajan eduksi?

Kyllä 86 %
Ei 13 %

8. Käsiteltiinkö taloyhtiösi yhtiökokouksessa tulevia korjaustarpeita seuraavalle viidelle vuodelle?

Kyllä 84 % Ei 14 %

9. Onko taloyhtiössänne ollut jo aiemmin tapana esitellä tulevia korjaushankkeita merkittävästi etukäteen?

Kyllä 55 %
Ei 44 %

10. Käyttikö taloyhtiönne hallitus korjaustarveselvityksen laatimiseen ammattilaisen apua?

Kyllä 38 %
Ei 63 %

11. Sisälsikö yhtiökokouksessa esitetty selvitys mielestäsi yllättäviä korjaushankkeita?

Kyllä 11 %
Ei 89 %

12. Sisälsikö yhtiökokouksessa esitetty selvitys mielestäsi tarpeettomia korjaushankkeita?

Kyllä 15 %
Ei 84 %

13. Onko taloyhtiössä tarkoitus noudattaa hallituksen esittämää korjaushankesuunnitelmaa?

Kyllä 85 %
Ei 13 %

Tutkimukseen osallistui 130 eri taloyhtiöiden edustajaa. Vastanneista 54 % toimii taloyhtiön hallituksen jäsenenä.

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
20236_82063.jpg
Puiden kaataminen?
Naapuri on vaatinut pihakoivujen kaatamista sen johdosta, että ne roskaavat hänen pihaansa. Voiko isännöitsijä tehdä päätöksen, että puut kaadetaan sen johdosta, että ne olisivat muka kuivuneet latvasta, mitä ne eivät ole. Aiemmin on osakkaiden kesken äänestetty ja kirjattu yhtiökokouksen pöytäkirjaan, että puita ei kaadeta. Voinko vaatia puiden kunnon tarkistusta, jotta niitä ei kaadettaisi? Jos puut kaadetaan, minulta jää terassi kesällä käyttämättä kuumuudesta johtuen, koska puut eivät enää sitä varjostaisi ja näin ollen myös ilma asunnon sisällä olisi tukahduttavampaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton