• Etusivu
  • Energia

Hormien kunnostus takaa turvallisuuden

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.03.2018Päivitetty 15.12.2023
201811_55398.jpg

Hormin vaurioitumisen syynä voi olla joko veden tai savukaasujen sisältämien syövyttävien aineiden kondensoituminen hormin sisäpinnalle, hormin yläosan ulkopuoliset pakkasvauriot tai erilaiset mekaaniset vauriot.

Hyväkuntoinen piippu on tärkeä osa kodin paloturvallisuutta. On hyvä muistaa, että piiput eivät ole koskaan ikuisia, ja vanha piippu saattaakin olla vakava turvallisuusriski. Kannattaakin pyytää aika ajoin nuohoojalta arvio piipun kunnosta. Itse piipun kunnostus kannattaa jättää aina ammattilaisen huoleksi.

Ennen kuin korjaustoimenpiteistä päätetään, on syytä selvittää hormin rikkoutumisen ja vuotojen syyt. Hormin vaurioitumisen syynä voi olla joko veden tai savukaasujen sisältämien syövyttävien aineiden kondensoituminen hormin sisäpinnalle, hormin yläosan ulkopuoliset pakkasvauriot tai erilaiset mekaaniset vauriot.

Tärkeää on, että ammattilainen valitsee aina kuhunkin kohteeseen sopivan korjaustavan useasta eri mahdollisuudesta. Jokaisessa korjaustavassa on erilaiset hyötynsä ja niitä käytetään eri kohteisiin ja korjaustarpeisiin.

Ohje

Ohje

Kondensoituminen suurin ongelma

Suurin ongelma savuhormien kestävyyden kannalta on kosteuden sekä syövyttävien savukaasujen kondensoituminen hormin sisäpinnalle. Kondensoituminen ei useimmiten ole vaaraksi hyvälaatuiselle poltetulle tiilelle, mutta muurauslaastiin sen vaikutus on suuri. Laastin sisältämä kalkki muuttuu kipsiksi, mikä aiheuttaa hormin saumojen rapautumista.

Veden kondensoituminen hormin sisäpinnalle alkaa, kun pinnan lämpötila alittaa vesikastepisteen. Hormin pinnalle tiivistyvä vesi ja savukaasujen sisältämät syövyttävät aineet, kuten rikkihappo imeytyvät hormirakenteisiin.

Hormi voi rapautua myös ulkopuolelta, sillä hormirakenteisiin joutunut vesi voi jäätyessään aiheuttaa piipun yläosassa ulkopinnan tiilien rapautumista.

Korjausmenetelmä valitaan kohteen mukaan

Massaus

Massausmenetelmä soveltuu korjausmenetelmäksi, jos hormin läpimitan ei haluta pienenevän. Ohut laastikerros ei heikennä tulisijan vetoa. Päinvastoin; pinnoittamalla hormiin saadaan sileämpi sisäpinta, mikä parantaa hormin vetoa.
Massaus sopii hyvin puulämmitteiselle hormille tai silloin, kun savuhormi muutetaan iv-hormiksi.

Putkitus

Putkitusta käytetään useimmiten keskuslämmityskattilan palohormeissa ja joissakin uunin hormeissa. Putkitus kaventaa usein liian suuren hormin pinta-alaa ja savukaasujen nopeus kasvaa. Joustoteräs- tai jäykkä moduuliputki tiivistää hormin niin, etteivät savukaasut pääse muuta kuin putkea pitkin ulos. Samalla hormin sisälämpötila kasvaa vähentäen syöpymisen riskiä. Piipun yläpäähän laitetaan myös laippa, jotta sadevesi ei pääse putken ja hormin väliin.

Energia
hormistot
painovoimainen ilmanvaihto
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.
20234_72285.jpg
Viisi vinkkiä lämmityskautta aloittavalle
Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.
20192_56353.jpg
Tämän helpommaksi ei takkaremontti voi tulla
Tiesitkö, että sinä voit omalta osaltasi vaikuttaa pienhiukkaspäästöjen vähentämiseen omassa lähiympäristössäsi? On tärkeää tiedostaa mitä tulisijassaan polttaa ja miten. Myös itse tulisijalla on päästöjen syntymisessä oma osansa.
2222_806591433_201342313835.jpg
Pois yhteispoistosta - ilmanvaihto toimivaksi
Ilmanvaihdon toimivuus on tärkeä asia. Vanhoissa taloyhtiössä sitä joko ei ole tai ratkaisuna on siihen aikaan hyväksi todettu yhteispoisto - korvausilmaa asuntoihin ei ole hallitusti tullut.Ilmanvaihtoremontti mielletään isotöiseksi - parhaassa tapauksessa remontti on ohi vajaassa viikossa.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kylmäkellarin lattian valuun toimenpidelupa 24 vuoden jälkeen?
Asumme paritalossa. Olemme muuttaneet yhtiöjärjestyksemme niin, että jokainen asukas kunnostaa ja huolehtii omaan asuntoonsa kohdistuneet korjaus- ja muutostyöt. Olemme asuneet yhtiössä 24 vuotta. Asuntomme pohjakerroksessa, takkahuoneen, saunan ja kph:n lisäksi on kylmävarasto, johon käynti talon ulkopuolelta. Osakasnaapurilla (seinänaapurilla) on samanlainen. Osakasnaapurin kylmävarastotilaa on ennen meidän muuttoa (yli 24v sitten) kaivettu syvemmäksi ja valettu paksu betonilattia ja sen päälle on muurattu tiiliseinä erottamaan heidän ja meidän kellarit toisistaan.Ostaessamme asunnon saimme piirroksen pohjakerroksesta, jossa näkyy myös naapuriosakkaan pohjakerrostilat kylmävarastoineen. Kellarimme lattiasta oli ostohetkellä valettu n. 10m2. Naapurikellarin kaivamisen jäljiltä oli iso kasa kaivuujätettä jäänyt kellarimme puolelle. Poistimme sen ja tasoitimme lattian, lisäksi valoimme lattiapinnaksi ohuen sementtilattian n. 4m2. Kylmäkellari on asuntomme alla, mutta sitä ei lasketa asuin-neliöihin. Nyt yhtiöömme kuuluvan toisen paritalon osakas (hallituksen jäsen) on esittänyt meille vaatimuksen, että meidän pitää hakea 24 vuoden asumisen jälkeen 4m2 lattiavalulle toimenpidelupa.1. Voiko naapuritalon osakas puuttua asuntomme asioihin? 2. Pitääkö 24 vuoden asumisen jälkeen vielä hakea toimenpidelupaa 4m2 valulle. 3. Voimmeko vaatia osakasnaapuriltamme (seinänaapuri) nähtäväksi lupaa heidän lattiavalusta ja muuratusta tiiliseinästä. 4. Jos lupia ei ole, voiko jatkaa rauhassa asumista, koska lattiastahan ei ole ollut kenelläkään haittaa?
20095_17024.jpg
Urakointi- ja huoltopalvelut
Icopal Oy:n urakointiyhtiöt tarjoavat täyden palvelun ratkaisuja bitumikattourakointiin ja muuhun vedeneristysurakointiin, peltikattourakointiin, julkisivu-urakointiin sekä kattojen huoltopalveluihin ja savunpoistoluukkujen asennuksiin ja tarkastuksiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton