• Etusivu
  • Piha

Kesäinen parveke – toinen olohuone

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.06.2018Päivitetty 28.04.2022
20186_53645.jpg

Taas on se aika vuodesta, kun voi kaivaa kaapista esiin kesäkalusteiden pehmusteet ja käydä ostamassa pirteitä sisustustyynyjä koristamaan kokonaisilmettä. Mikä onkaan ihanampaa kuin istahtaa parvekkeelle juomaan aamukahvia tai heittää jalat sohvalle ja ottaa pienet nokoset? Näitä rentouttavia hetkiä varten on hyvä siivota parveke talven jäljiltä ja kurkistaa varaston perälle, miltä vanhat kalusteet näyttivätkään.

Kalusteiden helppous

Ulkokalusteiden muoto on muuttunut vuosien saatossa huimasti. Valittavissa on tällä hetkellä niin laaja skaala eri tyylisuuntien kalusteista, että voi jopa tulla valinnanvaikeus uusia ostettaessa. On silti ilo huomata ulkokalusteiden kulkevan mukana ajan hengessä, jolloin jokaiselle löytyy jotakin, jopa funkkishenkiset löytävät omansa. Tunnetuin kalustemateriaali on edelleen polyrottinki, mikä kestää koviakin säänvaihteluita, ja kun pehmusteet on tehty homesuojatuksi, niin ulkokalusteita ei välttämättä tarvitse kantaa varastoon, vaan ne voivat olla lasitetun parvekkeen suojassa ympäri vuoden. Tällaiset ympärivuotiset kalusteet ovat kerrostalojen parveketiloihin hyödylliset, koska varastotilaa ei välttämättä ole kovinkaan paljon. Kalusteet voivat olla paikallaan talven yli muistuttaen tulevasta kevätauringosta.

Oma puutarha

Mikä onkaan ihanampaa heti aamusella kuin hakea omalta terassilta salaatin lehti leivän päälle ja napsia yrttejä ruoan joukkoon? Tai antaa mansikoiden roikkua amppelissa ja lisätä niitä puuron sekaan? Kasvit, yrtit sekä kukkaset antavat sielulle voimaa sekä ilmettä ja väriä parvekkeelle. Isot, korkeat ruukut yhdistettynä pienempien kanssa ovat parvekkeen nurkassa hurmaava näky.

Parvekkeen ilme

Parvekkeen ilmeeseen vaikuttaa moni asia. Ehdottomasti tärkein on valaistus, koska sillä on vaikutusta viihtyvyyteen. Huonossa valaistuksessa lukeminen tai kirjoittaminen ei ole miellyttävää ja tämän vuoksi muuten niin ihana parveke voi jäädä vähäiselle käytölle. Valaistusta suunniteltaessa on kuitenkin tärkeää huomioida valaisimen IP-luokitus. Toinen tärkeä asia on huomioida liikkuvuus. Kalusteet ovat tänä päivänä kovin suuria joka suuntaan, joten liian suuri tuoli voi peittää parvekesta miltei puolet. Pienelle parvekkeelle sopiikin kevyet, sirot istuimet, mitkä voidaan tarvittaessa kasata seinää vasten.

Kolmantena tärkeänä asiana nostaisin esiin lattian päällystämisen. Betoni on kuitenkin kylmä elementti ja sille ei ole miellyttävää astua paljain jaloin. Nappulapohjainen parvekematto tai lattian laudoitus antavat heti miellyttävämmän vaikutelman astua peremmälle. Kun valaistus on kohdillaan ja kalusteet sopivan kokoiset, voi ilmeen täydentää mieluisilla sisustuselementeillä.

20186_53649.jpg
20186_53648.jpg
Ohje

Ohje

Kerrostalon parveke

Sain suunniteltavakseni Porin Karhukorttelissa olevan, MVR-Yhtymän rakentaman uuden kerrostaloasunnon lasitetun parvekkeen. Parvekkeelta on upea näkymä suoraan joelle ja aurinko paistaa pitkän matkaa aina iltaan asti. Parvekkeen muoto on hieman haasteellinen, koska se on melko pitkä ja kuitenkin kapea ja ulko-ovi sijaitsee puolessa välissä.
Asiakkaan toiveena oli, että he pääsisivät ruokailemaan parvekkeelle ystävien kera ja nauttimaan ilta-auringosta rennosti istuen. Näitä toivomuksia varten etsittiin ruokaryhmä, mikä mahtuu hyvin parvekkeelle ja tuolille pääseminen on vaivatonta. Samoin etsittiin sohvaryhmä, mikä pitää ryhtinsä, vaikka ottaisi hieman rennommankin asennon. Valaistuksen suhteen päädyttiin siihen, että ruokapöydän päällä ei tarvita ollenkaan valaisinta, vaan tunnelma luodaan kynttilöin. Sohvaryhmän päälle tullaan etsimään säänkestävä valaisin, jotta oleskelu olisi miellyttävää jopa kirja kädessä.
Loput parvekkeen viihtyvyydestä luodaan raikkaan värisin tyynyin, torkkupeitoin sekä piensisustuselementein. Ruukkuihin tullaan istuttamaan kesän edetessä kukkia sekä syötäviä kasveja, jotta saadaan aikaan omaa puutarha-ajatusta.

Tervetuloa kesä!

Teksti: TSJ suunnittelu Tiina Saarikoski-Järvenpää, sisustusartesaani
tiina.s-j@dnainternet.net
Kuvat: Mikael Smrha

Piha
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
37_P_113217_3.jpg
NIBE Kiinteistö 2018 -messuilla ke Tampereella ja to Helsingissä
NIBE ENERGY SYSTEMS – MAALÄMPÖTEKNOLOGIAN YKKÖNENNIBE-lämpöpumppuratkaisut kiinteistöilleAutamme sinua rakentamaan toimivan lämmitysjärjestelmän kiinteistöösi, oli kysymys sitten teollisuuskohteesta, julkisesta tilasta tai asuinkiinteistöstä. Markkinoiden edistyneimmät laitteet, innovatiivinen tuotekehitys, kattava tekninen tuki sekä etäohjaus ja -huolto varmistavat laadukkaan toimituksen suunnittelustatoteutukseen.Nosta kiinteistösi arvoa ja laske lämmityskuluja lämpöpumpputeknologian avulla. Kokemuksemme erilaisistaprojekteista on kätesi ulottuvilla.Pohjoismaista laatua.NIBE Energy Systems on Pohjoismaiden suurin lämmitysjärjestelmien tuottaja sekä lämpöpumppujen ja lämminvesivaraajien Pohjois- Euroopan markkinajohtaja.Globaali toimija.NIBE työllistää yli 14 000 työntekijää ja harjoittaa liiketoimintaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja AasiassaOlet lämpimästi tervetullut osastollemme keskustelemaan asiantuntijoidemme kanssa sekä tutustumaan monipuoliseen tarjontaamme – olemme paikalla teitä varten!Scandic Rosendahl Tampere 28.11.2018 klo 17.00-20.00 ja Radisson Blu Royal Hotel 29.11.2018 klo 17.00-20.00Tapahtuman päätteeksi tarjotaan päivälinen klo 20.00.
20159_44389.jpg
Puoleensavetävää tiiliarkkitehtuuria
Helsingin Kalasatama on erinomainen tutustumiskohde tiiliarkkitehtuurista kiinnostuneille. Mielenkiintoisia tiilipintoja useissa eri väreissä.
202110_73386.jpg
Taloyhtiön kunnossa­pito ja tulevaisuus - kysy asian­tuntijoilta, osallistu webinaariin
Askarruttaako sinua taloyhtiösi asiat? Tule kuuntelemaan webinaaria, jossa asiantuntijat vastaavat päivän polttaviin kysymyksiin. Webinaarin aikana tutustutaan uuteen huoneistotietojärjestelmään, kuullaan tapauksia kosteusongelmien saralta sekä kuinka tärkeää on suunnitelmallinen kunnossapito ja lopuksi lakimies vastaa taloyhtiöiden toimintaan liittyviin kysymyksiin.Webinaari järjestetään tiistaina 16.11.2021 klo 18.00–19.30. Webinaari on kaikille maksuton – ilmoittaudu mukaan! Ilmoittautumisen yhteydessä pääset jättämään kysymyksiä ennakkoon illan asiantuntijoille. Poimimme niistä parhaimmat, joihin vastataan illan aikana.Webinaarista tulee myös tallenne sivuillemme. Jos et pääse katsomaan livelähetystä, ilmoittaudu silti mukaan, niin saat ensimmäisten joukossa tietää, kun tallenne julkaistaan katsottavaksi.Ilmoittaudu mukaan!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton