• Etusivu
  • Remontti

VEDENMITTAUSJÄRJESTELMÄN VALINTA

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 15.10.2018
201810_55063.jpg

Ostajan opas auttaa kääntämään sijoituksen tuotoksi

Vedenmittausjärjestelmä on iso investointi. Osuva ratkaisu poikii asukkaille ja omistajille tuottoa, epäonnistunut taas tietää vuosien lisämenoja. Poimimme valinnan tueksi vinkkejä vasta ilmestyneestä vedenmittausjärjestelmän ostajan oppaasta.

Lämmin vesi on energiasyöppö: suihkussa euro valuu viemäriin kahdessatoista minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa. Nykyaikaisen kerrostalon energiasta puolet kuluu veden lämmittämiseen, joten pienentynyt vesilasku näkyy suoraan myös energialaskussa.

Mittarien asentaminen laskee tutkitusti vedenkulutusta. Mittauksen reaaliaikaisuus tehostaa vaikutusta entisestään – keskikulutus tippuu peräti kolmanneksella.

- Kun omat valinnat konkretisoituvat ajantasaisesti ja tarkoiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia, sanoo vedenkulutustiedon asiantuntija Tapio Rask Vertolta.

Vedenmittausjärjestelmän todellinen kustannus

Raha, sehän se ratkaisee paljon. Vedenmittausjärjestelmän todellinen hinta on kuitenkin enemmän kuin pelkkä laitteiston ja asennuksen kertakustannus. Kuinka usein mittareita pitää huoltaa? Onnistuuko huolto yksittäisten osien vaihdolla vai lentävätkö kaikki vesimittarit roskiin tasaisin väliajoin? Alkaako sijoitettu pääoma tuottamaan lähitulevaisuudessa?

- Vain elinkaarikustannus kertoo investoinnin todellisen kannattavuuden, Rask kertoo.

Vedenmittausjärjestelmän valinnalla voi vaikuttaa myös välillisiin kustannuksiin. Etäluettavuus ja vesilaskutuksen automaatio vähentävät isännöintitoimiston työtaakkaa. Reaaliaikaisen järjestelmän kulutustiedoissa näkyvät poikkeamat auttavat puolestaan huomaamaan ja paikallistamaan laiteviat ja vesivuodot. Vuotohälytys poistaa lisäpalvelujen hankintatarpeen ja ennaltaehkäisee kalliiden vahinkojen syntymistä.

Mittauslaitedirektiivin mukainen asennus

Oman mausteensa valintojen viidakkoon tuovat lainsäädännölliset asiat – vedenmittausjärjestelmä on voitava asentaa taloyhtiöön mittauslaitedirektiivin vaatimusten mukaisesti.

- Huoneistokohtaiset vesimittarit pitää asentaa niin, että kuluttaja voi seurata lukemaa helposti ja ilman työkaluja, Tapio Rask selittää asetuksen ytimen.

Vedenmittausjärjestelmää hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota myös kaupan muihin ehtoihin. Lain mukaan valmistajan vastuulla on vain se, että mittari täyttää vaatimukset ennen käyttöönottoa ja asennusohje on asianmukainen. Valmistajan tarjoama käyttöönottotarkastus vapauttaakin taloyhtiön turhilta jatkomurheilta ja lisäkustannuksilta.

- Omalle taloyhtiölle parhaan järjestelmän puntaroinnissa pitää huomioida pitkä lista asioita. Valinta ei kuitenkaan ole tähtitiedettä, kun vain etsii tietoa ja syventyy asiaan systemaattisesti, Rask muistuttaa.

Huomio

Huomio

Tällä viikolla ilmestynyt vedenmittausjärjestelmän ostajan opas käy läpi hintaan, teknologiaan, asennukseen, mittausdataan, taloyhtiön strategiaan, palvelun tarjoajaan ja energiankulutukseen liittyvät asiat. Opas on selkeä ja jokainen luku päättyy valintaa helpottavaan muistilistaan.

Lataa kattava ja maksuton vedenmittausjärjestelmän ostajan opas!

20202_55064.jpg
https://www.verto.fi/ostajan-opas
Smartvatten Oy
Remontti
huoneisto
vesiputkistot
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20196_58352.jpg
Tutustu vedenmittausjärjestelmän ostajan muistilistaan
Vedenmittausjärjestelmän hinta on eri asia kuin asennuksen ja laitteiston kertakustannus – valinnasta seuraa aina joko ylimääräisiä kuluja tai lisäsäästöä.Mistä ero muodostuu, mitä järjestelmältä voi vaatia ja mistä tuotto syntyy?
201911_61453.jpg
Tiedätkö kotitalouden suurimmat vesisyöpöt?
Asumisen perusedellytysten, veden, sähkön ja lämmön, tuottamiseen käytettävän energian kustannukset nielaisevat valtaosan taloyhtiön rahavirrasta. Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, sillä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kokonaiskustannuksista. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on todellakin kannattavin energiainvestointi.
201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.
20194_57390.jpg
Asennusvalmiit putkikotelot nopeuttavat remonttia
Kotimainen Halltex Oy on laajentanut tuotevalikoimaansa asennusvalmiilla putkikoteloilla, joilla sisätilojen putket saa piiloon tyylikkäästi, huomaamattomasti ja kustannustehokkaasti. Esimerkiksi käyttövesiputkien sekä keskuspölynimurin, lämmityskierron ja lämpöpumpun putkien kotelointi onnistuu nyt kätevästi.
smartvatten vedenmittaus
Mielenrauhaa vesivahingoilta – havaitse vuodot vedenkulutusta mittaamalla
Vesivuoto ei aina ole valtoimenaan pauhaava vesisuihku, vaan monesti myös varsin huomaamaton ja salakavala ongelma. Reaaliaikainen tieto vedenkäytöstä auttaa huomaamaan vuodon ennen mittavaa korjauslaskua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton