• Etusivu
  • Remontti

Miten tiilijulkisivun saa puhtaaksi?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 16.11.2020Päivitetty 07.03.2023
202011_67504.jpg

Likaantunut tiilijulkisivu puhdistetaan kuivajääpuhalluksen avulla.

Tiilijulkisivun elinkaari on pitkä, eikä se välttämättä vaadi huoltotoimenpiteitä kymmenienkään vuosien aikana. Tiilen pintaan voi kuitenkin eri syistä tarttua likaa tai epäpuhtauksia, joista on pääosin vain esteettistä haittaa. Julkisivun puhdistamiseen on useita suositeltavia menetelmiä, jotka eivät rasita rakenteita tai vaurioita tiilipintaa ja ovat siten turvallisia käyttää.

Julkisivussa havaittavat paikalliset likaraidat tai tummentumat ovat aina oire puutteellisesta veden ohjauksesta. Siksi ennen pintojen pesua olisi syytä tarkastaa pellitysten ja räystäiden kunto ja korjata vuotavat kohdat. Muutoin pesty pinta likaantuu pian uudestaan ja tehty työ valuu hukkaan.

Paikalliset lika- ja nokitahrat

Jos likatahroja on havaittavissa vain pienillä alueilla julkisivua, puhdistukseen suositellaan harjapesua vedellä. Ensin tiilipinta kastellaan, jonka jälkeen likaantunutta aluetta harjataan puhtaaksi ylhäältä alaspäin. Pesutehoa voi parantaa alkalisilla pesuaineilla. Painepesua käytettäessä paine ei saisi nousta yli 3,5 barin. Muutoin tiilipinta voi vaurioitua tai vesi imeytyä saumojen kautta taustarakenteeseen aiheuttaen kosteusvaurioita. Vesipesua ei jäätymisvaaran vuoksi saa tehdä myöhään syksyllä, talvella tai aikaisin keväällä.

Kauttaaltaan pinttynyt julkisivu

Laajoja julkisivupintoja puhdistettaessa vesipesun sijaan suositellaan joko kuivajääpuhallusta tai kuumahöyrypuhdistusta. Molemmat menetelmät ovat hellävaraisia tiilirakenteelle ja -pinnalle. Pinttyneen lian lisäksi kyytiä saavat jäkälät, sammaleet ja muut orgaaniset tiilen pintaan tarttuneet kasvustot.

Kuivajäällä tarkoitetaan hiilihaposta valmistettuja 1,5 – 3 mm pellettejä, joiden lämpötila on -78 astetta celciusta. Kun pellettejä puhalletaan paineilmalla puhdistettavalla pinnalle, ne kaasuuntuvat ja irrottavat lian. Menetelmä säästää vettä, on turvallinen ja siisti, eikä puhdistuksesta synny lainkaan jätettä. Kuivajääpuhdistaminen onnistuu kaikkina vuodenaikoina, joskin sadesää ja korkea ilmankosteus vaikeuttaa työtä.

Tiilijulkisivu ennen kuivajääpuhdistusta
Tiilijulkisivu ennen kuivajääpuhdistusta
Tiilijulkisivu puhdistuksen jälkeen.
Tiilijulkisivu puhdistuksen jälkeen.

Höyrypuhdistuksessa kuuma noin 140 – 150 celsiusasteinen vesihöyry puhalletaan sopivalla paineella julkisivupintaan. Menetelmä on hiljainen, tehokas ja ympäristöystävällinen. Höyrypesussa voidaan myös tarvittaessa käyttää kemikaaleja. Kuumahöyrypuhdistus edellyttää, että ulkolämpötila pysyy plussan puolella.

Molemmat menetelmät sopivat hyvin myös sisäpuolisten pintojen puhdistamiseen. Kuivajää- ja höyrypuhdistuksen lisäksi puhdistustarpeisiin löytyy vaihtoehtoina myös hiekka- ja soodapuhallus. Alan ammattilaiset osaavat suositella kohteen erityspiirteiden mukaisesti sopivaa puhdistusmenetelmää.

Puhdistus ennen paikkakorjausta

Tiilijulkisivun paikkakorjaus voi tulla eteen, jos pintaan on syntynyt lohkeamia tai halkeamia esimerkiksi törmäyksen tai iskun seurauksena. Tällöin suositellaan julkisivupesua tiilen alkuperäisen värisävyn selvittämiseksi, jotta paikkaus voidaan toteuttaa mahdollisimman huomaamattomasti. Samalla koko kiinteistön ilme kirkastuu ja siistiytyy.

Kaipaatko lisää tietoa?

Kuvat: Pohjolan Erikoispinta Oy

Wienerberger Oy Ab
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta tiilellä
20195_57766.jpg
Pitääkö kaikkien maksaa remontista joka ei koske kaikkia?
Kerrostalossa tehdään ikkuna- ja parvekeremontti, johon otetaan yhtiölaina. Voidaanko lainasummasta erottaa osa, joka koskee parvekkeita ja maksattaa se vain niillä osakkeenomistajilla, joiden asunnoissa parveke on?Yhtiöjärjestyksessä lukee ainoastaan: "Osakkeenomistajat ovat oikeutetut maksamaan yhtiölle huoneistojen lattiapinta-alan mukaan laskettavan osuuden yhtiön pitkäaikaisista lainoista".
Geberit / IDO
Asiantuntijan vinkit pieneen kylpyhuoneeseen
Ei ole kylpyhuoneen kokoon katsominen, sillä myös pienestä kylpyhuoneesta saadaan oikeilla ratkaisuilla toimiva ja tehokas. IDO- ja Geberit-asiantuntija Maarit Yltävän vinkeillä onnistut varmasti.
nostolava-auto talon edessä ja mies nousemassa korin kanssa katolle
Kiinteistönhuolto tehostuu ja turvallisuus paranee nostolava-autojen avulla
Kiinteistönhuollossa korkealla tapahtuvaa työskentelyä löytyy runsain mitoin. On ikkunoiden pesua, rännien puhdistusta, katto- ja julkisivuhuoltoa, lipputankojen huollot, puiden ja pensaiden leikkausta tai lumenpudotusta sekä paljon muuta. Jopa joulu- tai kausivaloja joudutaan joskus asentamaan hyvinkin korkealle.Kaikki tämä pitäisi tehdä myös turvallisesti!Kiinteistöhuoltoyhtiöt ovat jatkuvasti etsimässä tapoja tehostaa toimintaansa ja samalla parantaa työturvallisuutta. Yksi ratkaisu saavuttaa nämä tavoitteet, on nostolava-autojen käyttö. Nostolava-autot tarjoavat monia etuja kiinteistöhuollon ammattilaisille, sekä yksityisille kuluttajille, jotka haluavat huoltaa ja remontoida omaa taloaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton