• Etusivu
  • Remontti

Miten tiilijulkisivun saa puhtaaksi?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 16.11.2020Päivitetty 26.03.2024
202011_67504.jpg

Likaantunut tiilijulkisivu puhdistetaan kuivajääpuhalluksen avulla.

Tiilijulkisivun elinkaari on pitkä, eikä se välttämättä vaadi huoltotoimenpiteitä kymmenienkään vuosien aikana. Tiilen pintaan voi kuitenkin eri syistä tarttua likaa tai epäpuhtauksia, joista on pääosin vain esteettistä haittaa. Julkisivun puhdistamiseen on useita suositeltavia menetelmiä, jotka eivät rasita rakenteita tai vaurioita tiilipintaa ja ovat siten turvallisia käyttää.

Julkisivussa havaittavat paikalliset likaraidat tai tummentumat ovat aina oire puutteellisesta veden ohjauksesta. Siksi ennen pintojen pesua olisi syytä tarkastaa pellitysten ja räystäiden kunto ja korjata vuotavat kohdat. Muutoin pesty pinta likaantuu pian uudestaan ja tehty työ valuu hukkaan.

Paikalliset lika- ja nokitahrat

Jos likatahroja on havaittavissa vain pienillä alueilla julkisivua, puhdistukseen suositellaan harjapesua vedellä. Ensin tiilipinta kastellaan, jonka jälkeen likaantunutta aluetta harjataan puhtaaksi ylhäältä alaspäin. Pesutehoa voi parantaa alkalisilla pesuaineilla. Painepesua käytettäessä paine ei saisi nousta yli 3,5 barin. Muutoin tiilipinta voi vaurioitua tai vesi imeytyä saumojen kautta taustarakenteeseen aiheuttaen kosteusvaurioita. Vesipesua ei jäätymisvaaran vuoksi saa tehdä myöhään syksyllä, talvella tai aikaisin keväällä.

Kauttaaltaan pinttynyt julkisivu

Laajoja julkisivupintoja puhdistettaessa vesipesun sijaan suositellaan joko kuivajääpuhallusta tai kuumahöyrypuhdistusta. Molemmat menetelmät ovat hellävaraisia tiilirakenteelle ja -pinnalle. Pinttyneen lian lisäksi kyytiä saavat jäkälät, sammaleet ja muut orgaaniset tiilen pintaan tarttuneet kasvustot.

Kuivajäällä tarkoitetaan hiilihaposta valmistettuja 1,5 – 3 mm pellettejä, joiden lämpötila on -78 astetta celciusta. Kun pellettejä puhalletaan paineilmalla puhdistettavalla pinnalle, ne kaasuuntuvat ja irrottavat lian. Menetelmä säästää vettä, on turvallinen ja siisti, eikä puhdistuksesta synny lainkaan jätettä. Kuivajääpuhdistaminen onnistuu kaikkina vuodenaikoina, joskin sadesää ja korkea ilmankosteus vaikeuttaa työtä.

<p data-block-key="04nis">Tiilijulkisivu ennen kuivajääpuhdistusta</p>
Tiilijulkisivu ennen kuivajääpuhdistusta
<p data-block-key="vkzc7">Tiilijulkisivu puhdistuksen jälkeen.</p>
Tiilijulkisivu puhdistuksen jälkeen.

Höyrypuhdistuksessa kuuma noin 140 – 150 celsiusasteinen vesihöyry puhalletaan sopivalla paineella julkisivupintaan. Menetelmä on hiljainen, tehokas ja ympäristöystävällinen. Höyrypesussa voidaan myös tarvittaessa käyttää kemikaaleja. Kuumahöyrypuhdistus edellyttää, että ulkolämpötila pysyy plussan puolella.

Molemmat menetelmät sopivat hyvin myös sisäpuolisten pintojen puhdistamiseen. Kuivajää- ja höyrypuhdistuksen lisäksi puhdistustarpeisiin löytyy vaihtoehtoina myös hiekka- ja soodapuhallus. Alan ammattilaiset osaavat suositella kohteen erityspiirteiden mukaisesti sopivaa puhdistusmenetelmää.

Puhdistus ennen paikkakorjausta

Tiilijulkisivun paikkakorjaus voi tulla eteen, jos pintaan on syntynyt lohkeamia tai halkeamia esimerkiksi törmäyksen tai iskun seurauksena. Tällöin suositellaan julkisivupesua tiilen alkuperäisen värisävyn selvittämiseksi, jotta paikkaus voidaan toteuttaa mahdollisimman huomaamattomasti. Samalla koko kiinteistön ilme kirkastuu ja siistiytyy.

Kaipaatko lisää tietoa?

Kuvat: Pohjolan Erikoispinta Oy

Wienerberger Oy Ab
Remontti
asuminen
huolto
julkisivu
kiinteistö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta tiilellä
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
Betonista valettu sokkeli ennen eristämistä.
Tiedätkö sokkelisi kunnon? Olisiko syytä tarkistaa
Olet varmasti kuullut tarinaa menneiltä sukupolvilta siitä, miten talveksi suljettiin perustusten kissanluukut ja talven tultua kasattiin lunta sokkelin vierustalle eristeeksi pitämään lämpöä talon alla. Tarkoitus on ollut silloin poistaa veto ja estää pakkasen pääsy rakennusten alapohjaan. Kylmän päästessä alustaan, oli todellakin paksuilla räsymatoilla sekä villasukilla tarvetta. Jalat kun tuntevat vedon todella nopeasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton