• Etusivu
  • Remontti

Mitä on hyvä tietää taloyhtiön kattoremontista?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 20.11.2020Päivitetty 21.12.2021
202011_67596.jpg

Isännöintiliiton selvityksen mukaan 75 % isännöitsijöistä oli sitä mieltä, että katto- ja julkisivuremontteja ei tehdä oikea-aikaisesti, vaan lykätään liiaksi tulevaisuuteen. Remonttien tarpeellisuus korostuu lähivuosina entisestään, kun ilmastonmuutoksen aiheuttamat äärisäät, kuten myrskytuulet ja viistosateet, koettelevat kattoja. Kattoremontti on yksi taloyhtiön mittavimmista investoinneista putki- ja julkisivuremonttien ohessa. Usein joudutaan punnitsemaan urakoiden priorisointia tai harkitsemaan, kannattaako katto pinnoittaa vaiko uusia kokonaan.

Miten kilpailutan remontin?

Kattoremontti on taloyhtiölle suuri investointi, joten tarjouksia ja niiden sisältöjä kannattaa vertailla huolella. Mitä suuremmasta urakasta on kyse, sitä tarkemmin tulee punnita toimijoiden taloudellisia ja teknisiä resursseja toteuttaa urakka toivotulla tavalla.

Huomio

Huomio

Huomioi tarjouksissa mm. seuraavat seikat:

  • Mitä tarjoukseen sisältyy, vai onko kyseessä ns. Avaimet käteen -urakka?
  • Mitä materiaaleja käytetään, mitkä ovat takuut?
  • Käytetäänkö työssä alihankkijoita?
  • Kauanko työ kestää ja tehdäänkö se yhtäjaksoisesti?
  • Kenellä on kokonaisvastuu urakan onnistumisesta, mihin tahoon ollaan yhteydessä esim. reklamaatiotapauksessa?
  • Miten työturvallisuus on hoidettu?

Onko taloyhtiönne katto turvallinen?

Taloyhtiö on vastuussa siitä, että kiinteistö ja sen ympäristö on turvallinen asukkaille, ohikulkijoille ja katolla liikkuville ammattilaisille, kuten nuohoojille ja lumenpudottajille. Kattoturvaa säädellään monissa laeissa. Usein ei ymmärretä, että laki koskee myös vanhempia kiinteistöjä, joiden kattotuotteet saattavat olla vanhentuneet.

Kiinteistön kattoturvaan kuuluvat nousukiskot, vaakakiskot tai -vaijerit sekä turvaköyden kiinnityspisteet. Katon huoltopisteille tulee olla turvallinen ja esteetön kulku. Lumiesteitä tarvitaan suojaamaan asukkaita ja vaikkapa pihalla leikkiviä lapsia. Lisäksi lumiesteiden tarkoitus on pitää lumet katolla, jotta ne sulavat hallitusti ja ohjautuvat rännikaivoon.

Piileekö ullakolla paloturvallisuusriski?

Rivitalopaloja on Suomessa keskimäärin vajaat 300 vuodessa, osa paloista johtaa kiinteistön täydelliseen tuhoutumiseen. Vanhemmissa rivitaloissa palo-osastointia ei välttämättä ole laisinkaan, vaan ullakko voi olla talon päästä päähän ulottuva yhtenäinen avoin tila, jossa palo pääsee hetkessä leviämään koko rakennukseen.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö suositteleekin jälkikäteen tehtävää ullakon osastointia kaikkiin sellaisiin rivitaloihin, joista se vielä puuttuu. Vesivek on kehittänyt ensimmäisen kattosaneerauksen yhteydessä toteutettavan palokatkoratkaisun, joka luotettavasti estää tulen leviämisen kiinteistön yläpohjassa asunnosta toiseen.

Lue lisää: vesivek.fi/palokatkoseinä >>

202011_67597.jpg

Kuntoarviot apuna taloyhtiön päätöksenteossa

Pitkäaikaisena Isännöintiliiton kumppanina Vesivek tuntee taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden vastuut sekä toimintakentän. Jos taloyhtiössä arvuutellaan remonttien tarpeellisuutta ja ajankohtaa, helpotamme päätöksentekoa tarjoamalla käyttöönne veloituksetta kaksi erinomaista työkalua, Meidän kattoTM-raportin ja Meidän kattoTM-turvakatselmuksen. Raportit ovat ilmaisia eivätkä edellytä tilaajaltaan mitään jatkotoimenpiteitä.

Vesivek Oy
Remontti
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.
20105_21716.jpg
Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus
Sadevesijärjestelmien oletettu käyttöikä on noin 30 vuotta. Materiaalista ja pinnoitteesta riippuen voi uusiminen tulla ajankohtaiseksi jo aiemminkin. Tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on räystäskourut syytä huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Liasta aiheutuvat rasitukset voivat paitsi vahingoittaa materiaalia myös muuttaa kaatojen suuntaa, jolloin järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Kuntokartoitus sadevesijärjestelmän osalta on syytä hoitaa hyvissä ajoin.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille
20111_23936.jpg
Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet kuntoon edullisesti talvella!
Mikäli haluat remontoida sadevesijärjestelmäsi ja kattoturvatuotteesi edullisemmin, voit käyttää talvietua.Talvietu koskee yksityisiä rakentajia/saneeraajia sekä asunto-osakeyhtioissä tehtyjä sopimuksia.Talviedun, -10% saat, kun työ suoritetaan tammi- huhtikuun välisenä aikana ja kauppa on myyjän kanssa sovittu ennen maaliskuun loppua.Haluamme turvata ammattitaitoisten asentajiemme talvityöllisyyden ja romuttaa ajatuksen talvityön vaikeuksista. Talviedusta saat lisätietoa Vesivekin myyjiltä.Jätä yhteydenottopyyntö tästäLue lisää sadevesijärjestelmistä
Vaihtoruuvi katolle
Jatka katon käyttöikää vaihtoruuveilla
Valitettavan usein katon kiinnittämiseen käytetyt naulat ja ruuvit ovat katon heikoin lenkki. Niiden huonon kunnon vuoksi vaihdetaan turhan usein koko katto. KINGI® vaihtoruuvi™ on suunniteltu jatkamaan peltikaton kestoikää pellin mukaiseksi.
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton