• Etusivu
  • Energia

Äly auttaa kerrostalon lämmityksen tasapainotuksessa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 04.03.2021Päivitetty 20.07.2023
20213_69001.jpg

Lämmitykseen liittyvät ongelmat ovat kerrostaloasukkaille valitettavan tuttuja. Yli puolella suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut asunnossaan lämmitykseen liittyviä haasteita. (Norstatin kyselytutkimus 2020). Tasaisen lämpötilan saavuttamiseen on kuitenkin nyt uusia keinoja.

Lämmityksen epätasapaino syö mukavuutta ja rahaa

Liian kuuma tai kylmä sisälämpötila vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen ja esimerkiksi kotona työskentelevien työtehoon. Samalla kuluu turhaan energiaa, sillä kuumissa asunnoissa usein tuuletetaan lämpöä pois ja kylmissä yritetään lämmittää lisää. Motivan arvion mukaan lämmityksen tasapainottaminen säästäisikin lämmitysenergiaa jopa 10-15 prosenttia.

Huonelämpötila vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin

Asumisterveysohjeen mukaan sopiva sisälämpötila on 21 astetta. Makuuhuoneessa lämpötilasuositus on vielä alempi, 18–20 astetta. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan suomalaiskodeissa on kuitenkin 40 prosenttia ajasta yli 23 asteen lämpötila.

Korkea sisälämpötila lisää asumistyytymättömyyttä, väsymystä ja heikentää sekä oppimista että yleistä toimintakykyämme. Motivan mukaan lämpötilan lasku kolmella asteella 24:stä 21:teen vähentää usein sisäilmaoireita kolmanneksella ja olo muuttuu yleisesti virkeämmäksi. Samalla jokainen yhden asteen pudotus säästää 5% energiaa.

Taloyhtiöt ovatkin kiinnostuneita lämmityksen ongelmiin vaikuttamisesta ja samalla energiatehokkuuden parantamisesta, mutta yksinkertaiset keinot lämmitysjärjestelmien modernisoimiseksi ovat tähän asti puuttuneet.

20213_69005.jpg

Perinteinen tasapainotus on työlästä

Tasapainotuksen toteutus perinteisin keinoin on monimutkainen urakka, johon liittyy venttiilien säätöä lämmitysjärjestelmän eri osissa sekä virtaamien ja paine-erojen mittaamista. Lisäksi järjestelmän optimointi vaatii kunnon pakkasia, mikä voi lämpiminä talvina harmillisesti venyttää tasapainotusprojektin valmistumista.

Älylämmityspalvelu ylläpitää tasapainotusta

20213_69003.jpg

Modernimpi ja helpompi tapa tasapainottaa kaukolämpöä käyttävän kerrostalon lämmitystä on asentaa taloyhtiöön DNA Oyj:n älylämmityspalvelu Wattinen.

Olemassa oleviin lämmitysjärjestelmiin asennettava älykäs palvelu tasapainottaa lämpöenergian jakamista tarkasti jokaiseen asuntoon ja huoneeseen reaaliaikaisesti, ei vain kertatoimenpiteenä.

Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta ja sitä kautta ilmastopäästöjä. Samalla asumismukavuus paranee.

Älylämmityksestä arvokasta dataa perinteiseen tasapainotustyöhön

Joskus lämmitysjärjestelmän epätasapaino on niin suuri, että mikään muu kuin perinteinen tasapainotusprojekti ei auta. Sitä voidaan kuitenkin tehostaa ja nopeuttaa, mikäli taloyhtiöön on jo aiemmin asennettu Wattinen.

Tasapainotus voidaan tehdä Wattisesta saatavan datan pohjalta kohdennetummin kuin normaalisti, mikä auttaa tehostamaan tasapainotustyötä ja säästää työtunteja. Saavutettu tasapaino pystytään myös jatkossa ylläpitämään Wattisen avulla, jolloin saadaan tasaiset lämpötilat vuodesta toiseen ilman uusia isoja tasapainotusprojekteja.

202111_73789.jpg

Tasapainotus on iso ympäristöteko

Suomessa on Tilastokeskuksen tietojen mukaan lähes 50 000 kaukolämmitettyä kerrostaloa. Jos kaukolämmön piirissä olevien kerrostalojen lämmitysjärjestelmän tasapainotuksen oletetaan säästävän energiaa Motivan arvioimat 10–15 prosenttia, voidaan arvioida karkeasti, että nykyinen lämmitysjärjestelmien epätasapaino tuhlaa Suomessa noin 1700 GWh lämmitysenergiaa vuosittain.

Polttomoottoriautojen päästöiksi muutettuna tämä tarkoittaa noin 170 000 henkilöauton päästöjä.

Info

Info

Näin toimii Wattinen

  • Wattinen asennetaan olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään
  • Asunnoissa riittää älytermostaattien vaihto.
  • Wattisen saa kätevästi täyden ylläpidon kattavalla kuukausimaksulla, ilman isoja investointeja.
  • Palvelu optimoi ja tasapainottaa lämmitysjärjestelmää tekoälyn avulla reaaliaikaisesti
  • Asukkaat voivat itse säätää lämmitystään omien mieltymyksiensä mukaan taloyhtiön sallimissa rajoissa.
  • Lämmityksen optimointi säästää energiaa ja vähentää kiinteistön ilmastopäästöjä

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wattinen
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20222_76741.jpg
Espoolainen talo­yhtiö onnistui leikkaamaan 20 prosenttia kauko­lämpö­kuluissa
Taloyhtiö As Oy Espoon Tuulenvireessä nautitaan lähes 20 prosenttia paremmasta energiatehokkuudesta Wattisen ensimmäisen käyttövuoden jälkeen – ja jännitetään, kuinka paljon säästöjä onnistutaan tänä vuonna tekemään talven 2022 kulutuspiikkien aikana.
20212_68531.jpg
Energiahaaste - emme nähneet muuta kuin voitettavaa
Miksi niin harva taloyhtiö mittaa lämmityskulutustaan ja miksi kerrostaloja ylilämmitetään? As Oy Helsingin Tähtisadeaukio -taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola päätti kuitenkin ottaa asiasta selvää. Juuri oikeaan aikaan saapui viesti Wattisen Energiahaasteesta. –Tässä tapauksessa tarkoitus oli tutustua talomme energiatilanteeseen paremmin ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on siihen hyvä keino. Emme nähneet muuta kuin voitettavaa.
202110_72941.jpg
Harva taloyhtiö tekee lämmitys­järjestelmän perusteellista kartoitusta
Yleinen soitto isännöitsijälle on: "Patteri on kylmä ja jotain pitäisi tehdä". Hyvin usein asialle myös tehdään jotain, mittaamatta ensin huoneiston varsinaista lämpötilaa. Asukas onkin saattanut vain mieltää patterin vialliseksi, vaikka termostaatti on toiminut aivan oikein. Huoltomies lähtee säätämään lämmönjakokeskusta. Näin säätämällä aiheutetaan ongelma toisaalle, jota taas korjataan uudelleen ja uudelleen.– Taloyhtiöissä tehdään valitettavan harvoin lämmönjakokeskuksen laitteiden ja säätöjen tarkistuksia, kertoo Wattisen lämmityksen asiantuntija Markku Salmela. Ei olekaan ihme, että DNA:n 2020 teettämässä kyselytutkimuksessa yli puolet suomalaisista kerrostaloasukkaista raportoi ongelmista asuntonsa lämmityksessä.
20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
Jäspi
Ilma-vesilämpöpumppu säästää euroja ja ympäristöä
Ilma-vesilämpöpumpusta on tullut suomalaisten suursuosikki. Laite on tehokas, edullinen ja nopea asentaa, ja se huolehtii luotettavasti sekä talon lämmityksestä että käyttöveden tuotosta. Ilma-vesilämpöpumppu säästää ympäristöä ja euroja, sillä se leikkaa jopa yli 60 prosenttia lämmityslaskusta sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton