• Etusivu
  • Piha

11 vinkkiä viihtyisän parvekkeen luomiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.04.2021Päivitetty 13.04.2023
20224_77965.jpg

Sama parveke päivällä ja illalla. Tunnelmaa saat luotua pienillä jutuilla. (Kuva: Jenni T.)

Kauniisti somistettu parveke tuo kesäistä lisätilaa asuntoon – melkein yhden huoneen verran. Pieneenkin tilaan voi luoda vehmaan ja kukoistavan puutarhan. Käytä amppeleita ja seiniä hyväksesi, ja laita vain vaikka muutama ruukku lattialle, jolloin parvekkeella mahtuu vielä kulkemaankin. Nappaa tästä vinkkejä viihtyisän parvekkeen luomiseen ja ota kesä vastaan omalla keitaallasi.

1. Huomioi käytettävän tilan koko

Käytä tilaa säästäviä huonekaluja ja kalusteita, joilla voi olla monta käyttötarkoitusta. Esimerkiksi taitettavilla huonekaluilla säästät tarvittaessa hurjasti tilaa. Kapean pöydän voit tarvittaessa siirtää vaikka sisätiloihin ja käyttää tarjoilu- tai työpöytänä.

2. Käytä rohkeasti värejä ja eri materiaaleja

Käytä värikkäitä kalusteita piristämään arjen harmautta. Kannattaa myös hyödyntää vanhat huonekalut parvekkeella. Enää ei ole väliä, vaikka ne kastuisivatkin.

Tee esimerkiksi vanhasta lipastosta kukkalaatikkoasetelma.
Tee esimerkiksi vanhasta lipastosta kukkalaatikkoasetelma.

3. Luo tunnelmaa erilaisilla valoilla

Kiinnitä huomiota tunnelmavalaistukseen. Muista, että seinistäkin saa valaistuksella upeita katseenvangitsijoita.

Muista lisätä parvekkeelle myös tunnelmavalaistusta. (Kuva: Shutterstock)
Muista lisätä parvekkeelle myös tunnelmavalaistusta. (Kuva: Shutterstock)

4. Parvekkeesta toinen olohuone

Sisusta parvekkeesi kuin se olisi olohuoneesi. Tällaisessa tilassa viihtyy varmasti ja rentoutuu. Jos parvekkeelle mahtuu vanha nojatuolisi tai peräti pieni sohva, vie se sinne, ennen kuin heität kaatopaikalle. Kirpputorit tarjoavat runsaasti huonekaluvaihtoehtoja tähän tarkoitukseen. Peitä väärän värinen nojatuoli esimerkiksi kauniilla torkkupeitolla.

Lue lisää
Kesäinen parveke – toinen olohuone

Parveke verhoilla tai ilman. (Kuva: Jenni T.)
Parveke verhoilla tai ilman. (Kuva: Jenni T.)
Avaa ovet uudelle olohuoneellesi. (Kuva: Jenni T.)
Avaa ovet uudelle olohuoneellesi. (Kuva: Jenni T.)

5. Hyötypuutarhan lumoa parvekkeelle

Aloita kasvikokoelma ja sisusta parvekkeesi vihreäksi keitaaksi tai istuta hyötypuutarha purkkeihin.

Lue lisää
Parvekekasvatuksesta kysyttyä

6. Huomioi erilaiset kasvit

Korkeilla kasveilla saat luotua enemmän yksityisyyttä parvekkeellesi. Kasvit myös luovat ihanan metsäisen tunnelman ja oikeilla istutuksilla houkuttelet paikalle vaikka perhosia istujien iloksi. Käytä myös parvekelaatikoita, jotka kiinnitetään parvekkeen kaiteeseen. Laatikko kiinnitetään parvekkeen sisäpuolelle, sillä ulkopuolelle kiinnittäminen on yleensä turvallisuussyistä kiellettyä.

Lue lisää
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Köynnöskasvit parvekkeella

Ilmettä sisustukseen tuovat myös erilaiset ruukut. (Kuva: Jenni T.)
Ilmettä sisustukseen tuovat myös erilaiset ruukut. (Kuva: Jenni T.)

7. Haluatko paikan rentoutumiseen?

Lisää lomatunnelmaa riippumatolla tai -tuolilla.

Riippukeinun väri voi määrittää myös muun sisustuksen värimaailmaa, tyyliä ja muotoja. (Kuva: Shutterstock)
Riippukeinun väri voi määrittää myös muun sisustuksen värimaailmaa, tyyliä ja muotoja. (Kuva: Shutterstock)
Riippukeinu lisää parvekkeelle heti lomailun tunnelmaa. (Kuva: Shutterstock)
Riippukeinu lisää parvekkeelle heti lomailun tunnelmaa. (Kuva: Shutterstock)

8. Suojaa auringolta

Kiinnitä huomiota varjoisan paikan luomiseen, eteenkin etelään päin aukeavalla parvekkeella. Hanki pieni aurinkovarjo tai laskoskaihdin estämään liiallinen paahde.

9. Seinämateriaalit

Peitä ikävän näköinen betoniseinä esimerkiksi bambumatolla tai puisella säleiköllä.

Tee itse kalusteet parvekkeelle trukkilavoista.
Tee itse kalusteet parvekkeelle trukkilavoista.

10. Huomioi yksityisyys

Lisää yksityisyyttä sermillä tai sisusta parvekkeesi pelkillä lattiatyynyillä ja istu kaiteen takana piilossa.

11. Lattiamateriaalin valinta

Käytä lattialla puisia ritilöitä. Ne on helppo tuoda parvekkeelle ja asentaa. Puukomposiitista saa huoltovapaan ja näyttävän parvekekattauksen, joka kestää elämää. Parvekekattauksella saat uuden upean lattiapinnan, joka lisää viihtyisyyttä ja pidempää käyttöikää parvekkeelle myöhemmälle syksyyn ja aikaisemmin keväällä.

Eikö näytäkin kauniilta? Tällainen ruohomatto tuntuisi mahtavalta paljaiden jalkojen alla ympäri vuoden.
Eikö näytäkin kauniilta? Tällainen ruohomatto tuntuisi mahtavalta paljaiden jalkojen alla ympäri vuoden.

...Ja nyt sisustamaan omaa keidasta!

Info

Info

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20143_38633.jpg
Kierrätys kannattaa taloyhtiössä
Yhdyskuntajätettä kertyi Suomessa vuonna 2012 kaikkiaan reilut 2,7 miljoonaa tonnia. Tästä jätteestä kolmannes meni kierrätykseen. Kierrätettävän jätteen osuus ei ole käytännössä noussut kymmeneen vuoteen, joten kierrättämisen edistämisessä Suomessa on vielä paljon tehtävää.Ympäristön ja talouden kannalta on järkevää välttää kaatopaikkasijoitusta ja hyödyntää jätteet mahdollisimman tehokkaasti uusioraaka-aineina tai energiana teollisuudessa. Tästä lähtee myös EU:n jätedirektiivi, joka pitää kaatopaikkasijoitusta lähtökohtaisesti huonoimpana jätteenkäsittelymuotona.
valkoisessa patterissa on älylämmitystermostaatti joka näyttää 21 astetta
Älylämmitys on nopea säästökeino taloyhtiölle
Taloyhtiöiden osakkaita ja isännöitsijöitä kiinnostaa yhä enemmän keinojen löytäminen lämmityskulujen säästämiseksi samalla kun tehdään ekologisesti kestäviä valintoja. Järvenpäästä kantautuu tarina älylämmityksen menestyksestä, joka on tuonut merkittäviä säästöjä ja optimoinut energiankulutusta.
20201_62333.jpg
Pystyisitkö säästämään vettä luopumatta mistään?
TESTAA, PYSTYISITKÖ SÄÄSTÄMÄÄN VETTÄ LUOPUMATTA MISTÄÄNVesi on kodin suurin energiasyöppö. Saunaillassa suihkuttelu tulee kiukaan lämmitystä kalliimmaksi. Jo yksikin ruksi on onnitteluiden paikka - sinulla on mahdollisuus vaikuttaa!
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
20169_47429.jpg
Uudenlainen ratkaisu vesivahinkojen torjuntaan!
Pikkuhiljaa tapahtuva putkivuoto ei yleensä herätä huomiota ennen kuin kosteus on päässyt etenemään rakenteisiin asti. Kosteusvaurio onkin salakavala vieras, joka ei välttämättä ilmoita saapumisestaan aikaisessa vaiheessa. Tiesitkö, että jopa puolessa talouksista löytyy kosteusvaurio? – Nyt kosteusvaurioiden ennaltaehkäisyyn on kuitenkin kehitetty ratkaisu, joka on kotimainen, Avainlippu-tunnuksella varustettu innovaatio.Tilaa nyt! Vuoden 2017 loppuun asti ilman toimituskuluja.
20176_49590.jpg
Vaihda suodattimet siitepölykauden jälkeen
Suomessa pitkä siitepölykausi aiheuttaa yhden kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille. Kun suodatin likaantuu liikaa, sen suodatusteho laskee. Tällöin huoneisiin tulevan raittiin ilman määrä tippuu jyrkästi, varsinkin painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta. Koneellisessa ilmanvaihdossa tukkeutunut suodatin rasittaa lisäksi ilmanvaihtokonetta. Oikea hetki vaihtaa suodattimet on siitepölykauden päättyessä. Näin estetään niiden ylikuormitus ja varmistetaan riittävä raittiin ilman tulo. Ilmanvaihto on hyvä huoltaa myös mökillä, sillä se auttaa rakennuksia pysymään paremmassa kunnossa. Hyvälaatuisiin suodattimiin panostaminen kannattaa. Hintaerot ovat olemattomia, mutta vaikutus sisäilman laatuun suuri.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton