• Etusivu
  • Energia

Lämpöjen säätäminen alkaa taas – liian kylmä ja liian kuuma

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 17.08.2021Päivitetty 01.02.2024
20212_68531.jpg

Lämmityksen säätäminen taloyhtiössä on joskus kiittämätöntä puuhaa. Lämpötila, joka sopii toiselle, on liian kylmä tai kuuma toiselle. Miten säätää huoneistojen lämpötiloja niin, ettei asumismukavuus kärsi ja samalla kuitenkin saataisiin aikaan myös säästöjä?

Wattisen järjestämässä Energiahaaste-kilpailussa kunniamaininnan saaneen Helsinkiläisen As Oy Oskelantie 5:n puheenjohtaja Pauli Verkka toteaakin, että lämmitystä tarkastaessa ja tasapainottaessa he törmäsivät tilanteeseen, jossa niin sanotusti ihminen tuli vastaan. Kärjistetysti sanoen lämpötilan nostaminen oli monen mielestä hyvä asia, mutta laskeminen nosti nopeasti negatiivista keskustelua. Ihmiset olivat niin tottuneita jopa 25 asteen lämpötilaan, että matalampi lämpötila tuntui aluksi epämiellyttävältä. Samaan aikaan kuitenkin saatettiin pitää tuuletusikkunaa auki, jolloin lämpöä meni harakoille.

Energiansäästö ja lämmityksen säätäminen ovatkin taloyhtiöille melkoisen painin aihe. As Oy Oskelantie päätti lähestyä ongelmaa avoimuudella ja uuden älykkään teknologian avulla. Huoneistokohtainen lämmönsäätäminen älylämmityksen avulla olikin yllättävän helppo juttu.

Ihanan optimaalinen lämpö huoneistossa

20218_71947.jpg

Lämpötilan säätäminen pelkän termostaatin avulla on hidasta. Muistaisitko esimerkiksi joka päivä ulos töihin lähtiessäsi säätää lämmitystä pienemmälle ja palatessasi taas suuremmalle? Lisäksi kotiin paluun jälkeen palelisit seuraavat pari tuntia.

Älylämmitys toimii taas ohjelmoidusti. Wattisen älylämmityksen ydin on oppiva tekoäly, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa tilojen lämmönvaraavuudesta ja sääennusteesta. Näiden tietojen avulla Wattinen päättelee, miten kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata, jotta sekä asumismukavuus että kiinteistön lämmitysenergian käyttö optimoidaan. Ja oman asunnon tavoitelämpötilat voit säätää ja ajastaa omalla puhelimellasi.

Jos taloyhtiössä on käytössä Wattinen-älylämmityspalvelu, lämmityksen voi ohjelmoida pienemmälle aina aamuisin kotoa poistuessaan koko työpäivän ajaksi niin, että koti on kuitenkin lämmin, kun asukkaat palaavat sinne iltapäivällä. Tällöin lämmön säästäminen ei tunnu asumismukavuudessa millään tavalla.

Oskelantiellä ollaan erittäin tyytyväisiä Wattisen älylämmityksellä saavutettuun lämmitystasapainoon.

– Taloyhtiön asuntojen lämpötila on nyt paljon yhtenäisempi ja lähempänä tavoitelämpötilaa. Valituksia ei ole enää tullut ja taloyhtiö on ollut ratkaisuun tyytyväinen. Olen jopa saanut palautetta asukkaalta, jolla aiemmin asunnon lämpötila oli melko korkea, että hiukan viileämpi tuntuukin paremmalta, Verkka iloitsee.

Info

Info

Taloyhtiön lämmityksen tarkastuslista

  • Varmista, että lämmitysverkossa on riittävä paine.
  • Tarkista paisunta-astioiden kunto.
  • Varmista, ettei lianerotin eli mutasihti pääse tukkeutumaan.
  • Tarkista patteriventtiilien ja termostaattien toimivuus.
  • Ota kiinni lämpösyöpöt esimerkiksi Wattisen kartoituksen avulla.

Ota kiinni lämpösyöpöt älylämmityksen avulla

Verkka kertoo, että As Oy Oskelantie 5:ssä oli sellaisia kummallisia nurkkia, joista oli aiemmin sanottu, etteivät ne vaikuta lämpöön. Wattisen kartoituksessa löytyi kuitenkin muutamia paikkoja, jotka kannattaa eristää uudelleen. Esimerkiksi muutamista komeroista löytyi kohtia, joista kylmää ilmaa pääsi sisään. Tässäkin Wattisen teknologiasta oli erittäin paljon apua.

Pääkaupunkiseudun ja Keski-Uusimaan sekä Turun ja Tampereen seudun kerrostaloyhtiöt voivat tilata Wattiselta kaukolämmön kulutustietojen analyysin, jossa tiedot esitetään havainnollisina kuvina ja taulukoina. Analyysi sisältää myös tulosten läpikäynnin, jonka pohjalta taloyhtiössä on helppo keskustella lämmityskustannuksista ja energiansäästötarpeista.

– Puhuttaessa arjen energiansäästöstä on kuitenkin erittäin arvokasta, että meillä on käytössä järjestelmä, joka mahdollistaa lämpötilan säätämisen huoneistokohtaisesti puhelimella. Helppous lisää kiinnostusta ja laskee kynnystä säätää lämpötilaa arjessa. Lopuksi on vielä todettava, että tämän palvelun kehityshän myös jatkuu asiakastarpeiden mukaan. Se on tulevaisuuden järjestelmä, kun mietitään miten voi säästää näissä asioissa, Verkka kiittelee.

20218_71945.jpg
Info

Info

Tilaa analyysi kaukolämmön kulutuksesta taloyhtiössä tai lataa maksuton ABC-opas ja opit perusasiat lämmityksestä! Lämmityksen ABC on napakka opas kaukolämpöä käyttäville kerrostaloille.  Se sisältää sopivasti tekniikkaa ja lisäksi paljon vinkkejä vikatilanteisiin, säätöihin sekä kulutuksen pienentämiseen.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kiinnostaako myös taloyhtiönetti? Lue lisää >>

Wattinen
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202010_67001.jpg
Lämmitys muodostaa ison osan vastikkeesta - kuluja vähennettävä
KOHDE 2 / KAUNIAINEN / raportti 1
202110_72941.jpg
Harva taloyhtiö tekee lämmitys­järjestelmän perusteellista kartoitusta
Yleinen soitto isännöitsijälle on: "Patteri on kylmä ja jotain pitäisi tehdä". Hyvin usein asialle myös tehdään jotain, mittaamatta ensin huoneiston varsinaista lämpötilaa. Asukas onkin saattanut vain mieltää patterin vialliseksi, vaikka termostaatti on toiminut aivan oikein. Huoltomies lähtee säätämään lämmönjakokeskusta. Näin säätämällä aiheutetaan ongelma toisaalle, jota taas korjataan uudelleen ja uudelleen.– Taloyhtiöissä tehdään valitettavan harvoin lämmönjakokeskuksen laitteiden ja säätöjen tarkistuksia, kertoo Wattisen lämmityksen asiantuntija Markku Salmela. Ei olekaan ihme, että DNA:n 2020 teettämässä kyselytutkimuksessa yli puolet suomalaisista kerrostaloasukkaista raportoi ongelmista asuntonsa lämmityksessä.
20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
20221_76562.jpg
Älylämmitys sata­vuotiaan talo­yhtiön avuksi energiaa säästämään
Taloyhtiöiden kunnossapitovelat kasvavat muualla, kuin Helsingissä sijaitsevassa As Oy Pohjansäteessä. Vaikka taloyhtiö on yli satavuotias, sen asukkaat ovat tottuneet viime vuosina erilaisiin remontteihin. Taloyhtiössä on remontoitu muun muassa käyttövesi- ja viemäriputket sekä kaivot, kylpyhuoneet ja vessat, ilmanvaihto sekä kellarit ja saunat. Kaikki asunnot saivat kylpyhuoneet ja ullakkotilatkin otettiin käyttöön hukkaneliöiden vähentämiseksi.– Remontteja on ollut enemmän tai vähemmän koko ajan sen ajan, mitä olen täällä asunut. Jo tänne muuttaessa kattoremontti oli käynnissä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marika Kokkinen-Eurén toteaa hymyillen.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
Jäspi
Ilma-vesilämpöpumppu säästää euroja ja ympäristöä
Ilma-vesilämpöpumpusta on tullut suomalaisten suursuosikki. Laite on tehokas, edullinen ja nopea asentaa, ja se huolehtii luotettavasti sekä talon lämmityksestä että käyttöveden tuotosta. Ilma-vesilämpöpumppu säästää ympäristöä ja euroja, sillä se leikkaa jopa yli 60 prosenttia lämmityslaskusta sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton