• Etusivu
  • Palvelut

Selvitä hormin kunto kartoituksella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö KT Kuntotutkimus Oy
Julkaistu 23.02.2022Päivitetty 26.07.2023
20222_77002.jpg

Hormikartoitus on erinomainen työkalu, jolla saadaan selville, miten järjestelmä toimii.

Taloyhtiöissä on useita asioita, joita tulee tarkastella määräajoin, yksi niistä on hormien kunto. Erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä saattaa hormien toiminta sekä kunto heiketä vuosien saatossa. Vähitellen tapahtuvaa muutosta ei välttämättä arjen pyörityksessä ole huomannut, vaan viat saattavat tulla ilmi esimerkiksi linjasaneeraushankkeen yhteydessä. Hormikartoituksen sekä toimenpidesuositusten avulla pystytään ilmanvaihdon toimintaa optimoimaan.

Mitä hormikartoituksessa selvitetään?

Kuten kartoituksissa ylipäätään, on hormitarkastuksessa tarkoituksena selvittää hormin sen hetkinen kunto ja nykytilanne sekä tehdä arvio mitä lähitulevaisuudessa tulee tehtäväksi. Usein korjaus- sekä uusintatarpeet tulevat esille joko toiminnallisuuden heikkenemisenä tai suuren korjaushankkeen yhteydessä. Tällaisiin yllättäviin lisäkorjaustarpeisiin ei välttämättä ole osattu varautua.

Hormikartoitus on erinomainen työkalu, jolla saadaan selville, miten järjestelmä toimii sekä onko se riittävä ennen kuin itse korjaustyöhön ryhdytään. Hyvään kartoitukseen voi sisältyä monta toimenpidettä, kuten hormikokojen sekä pituuksien määritys ja hormien kuvaus, josta selviää mm niiden kunto. Savukokeen avulla saadaan selville myös niiden tiiveys sekä sijainti.

Miten hormikartoitus tehdään?

Kartoitus tehdään käyttäen ilmanvaihtohormikameraa, merkkisavua sekä aistinvaraisia menetelmiä. Itse videokuvaus toimii täydentävänä tutkimusmenetelmänä aistinvaraisten havaintojen lisäksi. Kuvauksella voidaan määritellä tarkemmin hormien todellinen kunto sekä mitä toimenpiteitä edellytetään. Samalla myös saadaan selville mahdolliset pientä kunnostusta vaativat kohdat ilman että koko hormistoa joudutaan uusimaan.

Itse korjaustoimenpiteenä käytetään sukitusta sekä slammausta eli liukuvalumassausta. Valittavaan kunnostustapaan vaikuttavat rakenteen ominaisuudet ja sen on sovelluttava kyseiseen kiinteistöön. Korjaustyön laatua on takaamassa lisäksi se, että itse tehtävät työt sekä korjaustapa ja sen ominaisuudet tarkastellaan huolella ja otetaan huomioon työn suorituksen suunnittelussa. Lisäksi puolueettomasti toteutettu kartoitus jo osaltaan varmistaa, että tehtävät havainnot ovat oikeellisia ja suositeltavat toimenpiteet aiheellisia.

Hormikartoituksen toimenpiteitä:

  • Tutustutaan piirustuksiin sekä muihin asiakirjoihin
  • Tutkitaan tarkasteltava kohde aistinvaraisesti
  • Määritetään hormikoot sekä pituudet
  • Määritetään hormien sijainti rakenteissa
  • Käydään hormit läpi piippu tai nousulinjoittain
  • Hyödynnetään videokuvausta hormien sisäpuolen kunnon tutkimiseen
  • Paikallistetaan palvelualueet merkkisavukokein
  • Raportoidaan löydökset sekä kunto selkeästi tasokuvin
  • Toimintakatselmus sekä
  • Tiiveyskoe
Kuvauksella voidaan määritellä tarkemmin hormien todellinen kunto sekä mitä toimenpiteitä edellytetään.
Kuvauksella voidaan määritellä tarkemmin hormien todellinen kunto sekä mitä toimenpiteitä edellytetään.
Huomio

Huomio

KT Kuntotutkimukselta saat:

Jos kiinteistön kunto arveluttaa, tarjoaa KT Kuntotutkimus Oy laadukkaita kuntotutkimuspalveluita. Puolueettomina tehtävien tutkimusten tavoitteena on varmistaa rakennuksen terveys, turvallisuus sekä kiinteistön käyttäjien hyvinvointi.

Palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa:

  • asbesti- ja haitta-ainekartoitukset
  • sisäilman kuntotutkimukset
  • kuntoarvion sekä kuntotutkimuksen rakenteisiin sekä talotekniikkaan liittyen
  • salaojien ja sadevesijärjestelmien kuntotutkimukset.

Yrityksen tekemien kuntotutkimuksien puolueettomuus on taattu, sillä KT Kuntotutkimus on puhtaasti kuntotutkimuksiin keskittynyt yritys. Palvelu on nopeaa, asiakasystävällistä sekä avaimet käteen –periaattella toteutettua. Asiakas saa itselleen selkeän sekä laadukkaan raportin.

Kiinnostuitko?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

KT Kuntotutkimus Oy
Palvelut
asuminen
ilmanvaihto
hormistot
huolto
kunnossapito
isännöinti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20221_76567.jpg
Mitä tarkoittavat: ennakkovuo­sitarkastus sekä 10-vuotista­kuutarkastus?
Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?
20223_77548.jpg
Milloin asbestikartoitus on taloyhtiössä ajankohtainen?
Jotta varmasti ymmärrämme mistä on kysymys, perehtykäämme hetkeksi asbestin synkkään historiaan. Asbesti itsessään on hyvin vanha keksintö. Tuo ihmeellinen mineraali kiehtoi ihmisiä monikäyttöisyydellään näilläkin leveysasteilla viime vuosisadan alussa. Asbestipitoisia rakennusmateriaaleja on valmistettu vuosina 1922 – 1994, mutta asbestia sisältäviä materiaaleja on käytetty pidempään.Käsillä oli aine, joka mahdollisti jopa tulen läpi kävelemisen ja paloturvallisuuden lisäksi asbestia käytettiin monessa materiaalissa, kuten tasoitteissa, sidosaineena. Asbestin vaarallisuuteen herättiin vasta myöhemmin ja tänäkin päivänä asbestia on löydettävissä pitkälti kaikkialta, erityisesti purku- sekä remontointikohteissa.Tiesitkö, että purkutöissä sekä saneerauksissa tulee haitta-aineet lakisääteisesti kartoittaa?
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta. Pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö käsipelillä, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton