• Etusivu
  • Remontti

Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu – näin korjaat mahdottomat kosteusongelmat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SafeDrying Oy
Julkaistu 24.02.2022Päivitetty 22.11.2023
20223_77127.jpg

Tyypillinen rinnetontille perustettu rivitalo. Salaojat eivät poista maanpaineseinän aiheuttamaa kapillaarista kosteudennousua perustuksia pitkin ylöspäin, joka ilmenee asuintiloissa kosteus- ja mikrobiongelmina. Kohdetta on mahdotonta korjata ulkopäin, joten korjaukset täytyy toteuttaa rakennuksen sisäpuolelta.

Kosteusongelmat ovat tyypillisiä erityisesti tietyn aikakauden taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Märkä kellaritila on usein oire kosteusongelmasta perustuksissa. Salaojien asentaminen tai korjaus ei välttämättä auta. Usein ongelman lähde on perustamistavassa sekä kapillaarikatkon puutteessa. Tällöin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin. Ongelma esiintyy varsinkin rinnetonteille rakennetuissa rakennuksissa, joissa salaojaremontti voi olla mahdoton toteuttaa ympärillä olevien olosuhteiden vuoksi eivätkä kosteusongelmat välttämättä ratkea sillä.

Kun etsitään vaihtoehtoa salaojille, kannattaa harkita SafeDrying-järjestelmän asennusta.

Milloin salaojia ei tarvita? Ja milloin salaojaremontti ei ole järkevin ratkaisu?

Salaojat kuuluvat nykyaikaiseen rakentamiseen syystäkin. Niiden tehtävä on pitää perustukset kuivina. Ainoastaan korkealle huipulle kallion päälle rakennettaessa salaojat eivät ole välttämättömät.

Salaojat ovat hyvä ratkaisu silloin, kun ne toimivat. Kuitenkaan salaojaremontti ei ole aina oikea ratkaisu, vaan kosteusongelmia korjattaessa pitää arvioida kokonaisuus. Esimerkiksi vanha rakennus, joka on rakennettu savimaan päälle sekä puupaalujen varaan, ei kestä maan kuivumista. Salaojien myötä puupaalut pääsevät kuivumaan, jolloin ne alkavat lahoamaan.

Usein kosteusongelmista kärsivissä taloissa ei ole kapillaarikatkoja, jolloin kapillaarisen kosteuden nousu perustuksista seinille on mahdollista – märkä kellaritila yhtenä esimerkkinä. Altistuminen kosteudelle johtaa ajan kuluessa, rakenteesta riippumatta mikrobivaurioihin. Rakenteiden pitäminen kuivana on paras tapa ehkäistä näitä vaurioita.

Monille rinnetonteille rakennetuille rakennuksille tämä on tyypillinen ongelma varsinkin aikakausilla, jolloin salaojista ei ole huolehdittu. Suurimmat ongelmat kuitenkin aiheutuvat maanpaineseinistä. Tällaisille tonteille ei monestikaan pystytä tekemään salaojaremonttia.

Kallio on myös usein esteenä salaojien laitolle kohteissa, jotka on rakennettu kallion päälle tai niiden läheisyyteen. Tällaisia kohteita on melko mahdoton korjata ulkoapäin ilman kallista kalliolouhintaa.

Tässä 80-luvun esimerkkikosteessa salaojat on toteutettu ulkoseinien perustuksien vieressä, mutta keskellä olevan anturan vierestä niitä ei ollut. Tämän anturan päältä lähtee kantava seinä, joka kärsii kapillaarisesta kosteudennoususta, jolloin korjaukset tarvitsee tehdä sisäpuolelta tai osa rakennuksesta olisi purettava, jos korjauksia haluttaisiin tehdä ulkoapäin.
Tässä 80-luvun esimerkkikosteessa salaojat on toteutettu ulkoseinien perustuksien vieressä, mutta keskellä olevan anturan vierestä niitä ei ollut. Tämän anturan päältä lähtee kantava seinä, joka kärsii kapillaarisesta kosteudennoususta, jolloin korjaukset tarvitsee tehdä sisäpuolelta tai osa rakennuksesta olisi purettava, jos korjauksia haluttaisiin tehdä ulkoapäin.

Vaikka monissa kohteissa on kokeiltu injektointia, tuulettuvia rakenteita ja jopa salaojia, ei kosteusongelmia ole pystytty ratkaisemaan. Tällöin kosteusongelmat pitää ratkaista rakennuksen sisäpuolelta ja siihen voidaan käyttää SafeDrying-järjestelmää. Salaojat voidaan tehdä, mutta ne eivät aina ratkaise ongelmaa.

Lue lisää: Salaojaremontti ei ratkaissut vaasalaisen taloyhtiön kosteusongelmia

Helsingissä Apollonkadulla sijaitseva taloyhtiö on hyvä esimerkki siitä, milloin salaojaremontti on mahdoton toteuttaa. Taloyhtiön viereinen tontti on pari metriä korkeammalla, josta hulevedet valuvat taloyhtiön seinää ja perustuksia päin. Apollonkadun taloyhtiöt ovat kiinni toisissaan, jolloin toinen tarvitsisi purkaa, jos haluttaisiin tehdä ulkopuolisia korjausyrityksiä. Tämä on hyvin tyypillinen ongelma tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä. Kosteusongelmat saatiin ratkaistua asunnon sisäpuolelta käsin SafeDrying-järjestelmällä.

20209_66676.jpg
20222_77039.jpg

Rinteeseen rakennettu rivitaloyhtiö Sipoossa on aikansa rakennustavan uhri. Kosteutta havaittiin talo­yhtiön toisessa rakennuksessa – siinä, missä alimman kerroksen seinät ovat osittain maan­vastaisia. Yhtiön molempiin taloihin tehtiin uudet salaojitukset, mutta niistä ei ollut apua. Lopulta ratkaisu löytyi SafeDryingista.

202011_67314.jpg

Märkä kellari kuivaksi – SafeDrying on vaihtoehto salaojille

Kosteusongelmat ilmestyvät yleensä keskimäärin 30 vuoden päästä talon rakentamisesta. Kun salaojaremonttia ei voida toteuttaa, SafeDrying on monesti oikea ratkaisu.

Haastavista kohteista on monia hyviä esimerkkejä: esimerkkinä eräs 90-luvun paritalo, jossa olohuone on eri tasolla kuin keittiö. Tässäkin tapauksessa perustukset on valettu suoraan kallion päälle. Perustuksista ei ole kapillaarikatkoa, jolloin kosteus pääsi nousemaan kapillaarisesti ylöspäin.

Miten tällainen keskellä taloa oleva kosteushaaste voitaisiin korjata perinteisin menetelmin? Koko lattia tarvitsisi piikata auki ja tehdä uudelleen eikä korjausratkaisusta olisi silti takeita. SafeDryingillä on paljon kohteita, joita on yritetty korjata sadoilla tuhansilla, mutta vasta järjestelmän asennuksen jälkeen rakenteet ovat alkaneet kuivua ja pysyneet kuivina.

Esimerkki 90-luvun paritalon perustuksista. Talo on perustettu suoraan kallion päälle, joka tekee korjauksista hyvin hankalia.
Esimerkki 90-luvun paritalon perustuksista. Talo on perustettu suoraan kallion päälle, joka tekee korjauksista hyvin hankalia.

Varsinkin 60- ja 70-luvun kerrostaloissa ongelmia on yleensä väestönsuojissa sekä lämmönjakohuoneissa, joiden lattia sijaitsee matalammalla kuin muu kellarikerros. Näin oli myös Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa taloyhtiössä. Kaikki sadevedet valuvat ympäröiviltä kallioilta taloyhtiön väestönsuojan lattialaatan alle. Korjaushaasteita aiheutti myös lattialaatan paksuus. SafeDrying-järjestelmällä laatta saatiin kuivaksi ja kosteusongelmat hallintaan. Hintaa korjauksille tuli vain murto-osa arvioidun salaojaremontin hinnasta.

SafeDrying on juuri tällaisissa kohteissa halvempi vaihtoehto kuin lähteä kiilaamaan tai louhimaan kalliota. SafeDrying-järjestelmä voi olla myös osa ongelmien ratkaisua. Ensin voidaan asentaa järjestelmän kuivatuskanavat ongelma-alueelle ja katsoa mihin se riittää. Monesti tämä on toiminut ja muuta ei ole tarvinnut tehdä. Järjestelmällä vuoto voidaan myös rajata esimerkiksi puolen metrin alueelle, mikä on taas halvempaa korjata ulkopuolelta tarvittaessa.

Rakennusten kosteustekninen toimivuus ja vikasietoisuus keskiössä

SafeDrying-järjestelmän puolesta puhuu myös Ympäristöministeriön julkaisema Rakennusten kosteustekninen toimivuus -ohje.

Siinä edellytetään, että rakennusratkaisujen valinnassa on tavoiteltava vikasietoisia ratkaisuja, jotka sallivat käytön aikana rakenteen ajoittaisen vähäisen kastumisen. Rakenteiden vikasietoisuudella tarkoitetaan siis ratkaisuja, joiden suunnittelussa, rakentamisessa, huollossa ja käytössä ilmenevät vähäisimmät virheet ja puutteet eivät vielä johda rakenteiden haitalliseen vaurioitumiseen. Muuttuvassa ilmastossa rakenteiden vikasietoisuutta varmistetaan riittävän yksityiskohtaisella suunnittelulla. Ratkaisujen on oltava sellaisia, että ne ovat toteutettavissa rakennuspaikan sääolosuhteissa.

Ohjeessa myös muistutetaan, että rakennuksen liian suuri kosteuspitoisuus tai kosteuden kertyminen rakennuksen osiin tai sisäpinnoille ei saa vaurioittaa rakennusta eikä aiheuttaa rakennuksessa oleville terveyshaittaa. Suunnitteluratkaisua valittaessa otetaan huomioon rakennukseen kohdistuvan sisäisen ja ulkoisen kosteusrasituksen kesto sekä rakenteen mahdollisuus kuivua. Rakenteeseen ei saa kertyä kosteutta toistuvasti, liiallisesti eikä pitkällä aikajänteellä jatkuvasti kasvaen. Rakenteen kosteudensietokyky sekä mahdollisuus kuivua riittävän nopeasti kastumisen jälkeen on haitan estämisen kannalta oleellinen tekijä.

SafeDryingilla korjaaminen on kustannustehokasta eikä rakenteita tarvitse rikkoa. Se on aidosti vaihtoehto salaojaremontille.

Lue myös:Myyntitilanteessa paljastunut kosteusongelma uhkasi kaataa asuntokaupat

Näin SafeDrying-järjestelmä toimii

SafeDrying-järjestelmä

Haluaisitko lisätietoa? SafeDryingin asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SafeDrying Oy
Remontti
alapohja
kuivatus
kellari
perustukset
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20209_66652.jpg
Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma
Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.
202012_67777.jpg
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on noussut esiin viime aikoina. Nyt onkin aika tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Jos kosteusongelmia alkaa ilmenemään kyseisessä tilassa, ovat ratkaisut usein vähissä. Näin kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä, jossa korjausehdotuksena olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti. Nämä remontit olivat liian kalliita ja hankalia toteutettavaksi, mutta kuitenkin väestönsuojalle piti tehdä jotain ennen kuin siellä ilmenisi hometta. Myyrinkarin innokas ja osaava hallitus pelasti taloyhtiön kalliilta ja pitkältä remontilta.
202012_67837.jpg
Kosteutta rakenteissa? Kuuntele Kivijalka-podcast
Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.Tällä kertaa podcastissa sukelletaan uima-altaan syvään päätyyn ja keskustellaan asuntojen kosteusongelmiin liittyvistä asioista.Jos saat KIVIJALASTA polttoainetta ajatuksillesi, niin ota meidät seurantaan! Tällä hetkellä se onnistuu ainakin tilaamalla Rakentaja.fi YouTube-kanava tai ottamalla meidät seurantaan Soundcloudissa.Kuuntele jakso täältä
timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.
Euran terveyskeskus
Kunnan terveyskeskuksessa kosteusongelmat varmasti kuntoon uudenlaisella ratkaisulla – yllättävät hyödyt kuivumistehokkuuden lisäksi
Rakennuksien kosteusongelmat ovat monessa kunnassa liiankin tuttuja. Ongelmat voivat silti olla ratkaistavissa ilman massiivisia korjaustoimenpiteitä. Euran kunnan terveyskeskuksessa havaittiin keväällä 2020 sisäilmahaittoja. Kosteusongelman lähde saatiin rajattua rakennuksen keskellä olevan pohjalaatan kosteuteen. Ratkaisuna ongelmaan oli innovatiivinen rakenteiden kuivausratkaisu, jonka avulla rakenteet saatiin kuivaksi. Menetelmällä oli muitakin suuria hyötyjä, kuten väistötilojen tarpeettomuus korjauksien ajaksi.
20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton