• Etusivu
  • Ajankohtaista

Viikon kysymys: Vesivahinko puukerrostalossa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 14.01.2013
Kerrostalo

Hain vakuutusyhtiöltäni korvausta veden runtelemalle tammiselle ruokapöydälle ja vitriinille. Olin ollut poissa asunnostani kolmisen viikkoa ja asunto oli siis tyhjillään. Kun palasin, huomasin, että ruokapöydällä oli vettä lammikko ja tinaisen kynttiläjalan samettipohja oli homehtunut. Myös vitriinissä oli veden jättämät jäljet. Ilmoitin asiasta isännöitsijälle, joka sanoi, että naapuriasuntoon on tulossa kosteuden mittaaja. Lassila & Tikanojan mittaaja kävi siis minunkin asunnossani kuten myös yläkerran asunnossa isännöitsijän ja yläkerran asunnon omistajan kanssa. Kosteutta ei todettu, joka saattoi johtua siitä, että minulla on sähköinen kattolämmitys.

Oli kulunut melkein vuosi, kun tein netissä vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiölle, joka pyysi raporttia kosteusmittauksesta. Minä en tiennyt, että mitään raporttia olisi edes ollut olemassa, mutta soitin isännöitsijälle ja kysyin asiasta. Isännöitsijä sanoi, että tuskin mitään raporttia on, mutta hän "penkoo" arkistojaan. Kului vajaa tunti aikaa, kun isännöitsijä lähetti minulle sähköpostilla kymmensivuisen raportin mittaustuloksineen ja kuvineen, jossa todettiin mm., että kosteutta ei havaittu, mutta katto pitää purkaa ja desinfioida. Vakuutusyhtiö sai raportin ja ilmoitti, että vahingon korvaus kuuluu yläkerran asukkaalle. Vahingon sattuessa yläkerrassa asui vuokralainen, joka kielsi mitään vesivahinkoa sattuneen. Asiassa ei ole tapahtunut mitään edistystä, kun en tiedä, mitä minun pitää tehdä. Mielestäni isännöitsijä on pimittänyt asian syystä, jota en tiedä. Luulen, että yläkerran asunnon omistajakaan ei ole saanut raporttia. Nyt olen pyytänyt isännöitsijää antamaan raportin tiedoksi taloyhtiön hallitukselle joulukuun 2012 kokouksessa. Sähköpostissa esittämääni pyyntööni isännöitsijä vastasi ainoastaan OK!

Siispä kysynkin, miten asiassa pitää edetä?

Kysymys: Vesivahinko puukerrostalossa

Vastaus:

Jos vakuutusyhtiösi on kieltäytynyt korvaamasta vahinkoja, pitäisi korvausvelvollinen löytää jostain muualta. Raportin perusteella vahinko on kuitenkin kiistatta toteen näytetty? Kyse on siten vain kustannusten korvausvastuusta. Vahingon on velvollinen korvaamaan se joka on se aiheuttanut.

Taloyhtiön kiinteistövakuutus ei pääsääntöisesti korvaa osakkaiden irtaimistovahinkoja, sitä varten osakkailla on oltava omat kotivakuutukset, mutta kyse on vakuutuksenottajan ja vakuutusyhtiön välisistä sopimusehdoista, joten en uskalla ottaa kysymykseen kantaa perehtymättä asiaan.

Taloyhtiön velvollisuus olisi joka tapauksessa korjata katto kuntoon vesivahingon jäljiltä ja vastata kustannuksista siltä osin. Voit yrittää vaatia korvausta muista kustannuksia taloyhtiöltä, yläkerran naapurilta tai valittaa oman vakuutusyhtiösi korvauspäätöksestä. Varmista myös se, että asia tulee taloyhtiön hallituksen tietoon ja hallitus tarvittaessa ryhtyy toimenpiteisiin asian korjaamiseksi.

Ota yhteyttä toimistoihimme tai valtakunnalliseen puhelinvaihteeseemme niin voimme auttaa sinua tarkemmin. Jos korvausvaatimuksesi on vain muutamia satasia vitriinin ja pöydän vahingoittumisesta, ei asian takia kuitenkaan kannata lähteä riitelemään oikeusteitse. Intressi on liian pieni kustannuksiin nähden.

20151_42021.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.
Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Ajankohtaista
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton