• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Taloyhtiön remonttien vastuut

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 24.04.2013Päivitetty 07.01.2014
Kerrostalo

Olen ostanut vuonna 84 valmistuneen rivitaloasunnon, en suoraan edelliseltä omistajalta, vaan ulosotosta. Edellinen osakas on tehnyt remonttia kylpyhuoneessa vuonna 2005, mutta remontti on tehty huonosti. Remontissa on laitettu toiset laatat seinään ja lattiaan alkuperäisten päälle. Alla ilmeisesti pitäisi olla vedeneristys, mutta ainakaan lattiakaivossa ei näy merkkejä asiallisesta vedeneristyksestä. Lisäksi edellinen osakas ei ole laatoittanut vesivaraajan alta lattiaa uudelleen, eli siltä osin lattiassa on vain yhdet laatat.

Asunnosta on löytynyt pintakosteusmittauksella kosteutta 0,2 neliön alueella saunan lauteiden alla sijaitsevan varaajan alta saunan lattiakaivoon ulottuvalla alueella. Kosteus johtuu ilmeisesti varaajan ylivuotoputkista lattialle tulleista vesistä, ja tietenkin siitä ettei varaajan alla ole vesieristystä ja toisia laattoja, jolloin kosteus voi päästä laattojen väliin. Toki saunan lattialle pääsee vettä muualtakin kuin varaajasta. Poikkeuksellisesti varaaja putkineen ja sähköineen on osakkaan vastuulla. Raportin mukaan lattian kaadoissa on epätasaisuuksia. Pesuhuoneen seinät ovat kipsilevyrakenteisia. Valvoja on myös jo palkattu, valvoja suositteli että kaikki käyttövesiputket uusittaisiin pesuhuoneen, wc:n ja keittiön osalta, ja lisättäisiin jakotukki. Tällä hetkellä jakotukkia ei ole, eivätkä putket ole suojaputkessa ja esimerkiksi suihkulle putki tulee suihkun alta seinän alaosasta.

Kysymys kuuluu että kenen vastuulle korjaukset miltäkin osin kuuluu? Kuten putket, seinien levytys, mahdollinen koolausvälin tihentäminen, lattian mahdollinen kuivatus, kaatojen tasoitus, lattiakaivojen mahdollinen uusiminen...? Hallituksen puheenjohtajan alustava kommentti oli että vastuunjakotaulukon mukaan. Isännöitsijä taas tuntuu pohtivan vastuita kovinkin tarkkaan, ihan yleisestikin, mutta myös siltä osin kenen piikkiin kosteusvaurio menee, koska varaaja on osakkaan vastuulla. Mutta kuten sanottua, remontti on edellisen osakkaan tekemä.

Kysymys: Taloyhtiön remonttien vastuut

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiön rakennuksen ja muiden tilojen kunnossapitovastuu jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4 luvun 2 ja 3 §:n säännösten mukaisesti, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.

Lähtökohta on, että yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Yhtiö on lisäksi velvollinen pitämään kunnossa lämmitys-, sähkö-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät. Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi. Tämä vastuu koskee sellaisia rakenteita, eristeitä ja perusjärjestelmiä, jotka yhtiö on toteuttanut tai hyväksynyt vastuulleen, ja huoneistojen sisäosien korjaamista ajankohdan perustasoon yhtiössä. Yhtiö vastaa myös sellaisesta osakkeenomistajan tekemästä tai teettämästä asennuksesta, joka rinnastuu yhtiön toteuttamaan tai vastuulleen hyväksymään toimenpiteeseen ja jonka toteuttamista yhtiö on voinut valvoa siten kuin asunto-osakeyhtiölaissa säädetään.

Lähtökohtaisesti vastuunjakoa on arvioitava vastuunjakotaulukon mukaan. Oletettavasti siinä on huomioitu, että varaaja putkineen ja sähköineen on osakkaan vastuulla. Mikäli kosteusvaurio syy on varaaja, voitaneen perustella, että tästä johtuva vahinko on osakkaan vastuulla. Syy-yhteys on tietenkin asiassa osoitettava. Se, että remontti on entisen osakkaan tekemä voi tietyissä tapauksissa mahdollistaa korvauksen hakemisen myyjältä. Tapauksessa osakkeet on ostettu ulosotosta, joten virhearviointi tapahtuu ulosottokaaren mukaan. Sen lähtökohta on, että ulosmitattu omaisuus myydään sellaisena kuin se on. Tietyissä tapauksissa omaisuudessa voidaan kuitenkin katsoa olevan virhe, joka voi oikeuttaa hinnanalennukseen tai kaupan kumoamiseen.

Vastuunvapautuslauseke: Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella yleisellä tasolla sitoumuksetta tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida eikä myöskään ole huomioitu kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, vastauksen laatija ei ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

201212_33158.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.
Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton