• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Kylpyhuoneen kosteusremontti, menikö kustannusjako oikein?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 03.05.2013
Kerrostalo

Talomme on 1970 luvun alussa rakennettu asuntolainoitettu talo. Huoneistoja on 21 kappaletta. Kylpyhuoneiden lattiapinnoitteena on muovimatto, seinässä on kaakeli noin puoliväliin ja yläosa maalattu. Taloyhtiö ei ole tehnyt päätöstä tasosta, johon kylpyhuoneet näissä tilanteissa korjataan. Myöskään ei ole tehty huoneistojen osalta päätöstä kiireellisyysjärjestyksestä huoneistojen kesken. Osakkeet, jonka kylpyhuoneeseen remontti on tehty, omisti isännöitsijä yhdessä sisarensa ja veljensä kanssa. Huoneisto oli ollut vuokrattuna ja nyt myyty. Lattiakaivon ympärillä oli matto irti ja betoni sen alla oli kostunut. Samanlainen vaurio on kartoituksessa todettu em. remontin jälkeen 16 muussa huoneistossa.

Kylpyhuone oli uusittu ja remontoitu kokonaisuudessaan. Lattialämmitys, laatoitus lattiasta kattoon ja vesikalusteet uudet. Kustannus oli 8328 €. Osakkaat olivat maksaneet 1056 €. Tiedusteluun, kuinka oli teetetty näin laaja remontti. Vastaus oli: "Näissä tilanteissa noudatetaan sitä tasoa, jota vakuutusyhtiöt korvauksissaan noudattavat. Remontti oli tehtävä, koska huoneisto tuli myyntiin."

Toiminnantarkastajana käsitykseni on, että yhtiö remontoi samaan tasoon, joka kylpyhuoneessa oli. Siitä yli menevän maksaa osakas. Isännöitsijä oli tuonut hallitukseen kosteustutkimuksen tulokset. Remontin kustannuksia ei ollut käsitelty hallituksen kokouksessa. Tositteissa ei ollut puheenjohtajan puumerkkiä. Toimintakertomuksessa mainitaan "Asunnon B XX kylpyhuone on uusittu kosteusvaurion takia.

Onko osakkeenomistajia kohdeltu tasapuolisesti? Jos yhtiö päättää remonttitasoksi jonkin muun, kuin nyt remontoidun, miten menetellään nyt remontoidun osalta? Voidaanko ja kannattaako vastuuvapaus isännöitsijälle myöntää, jos päätetään remonttikustannusten osittaisesta takaisinperinnästä?

Kysymys: Kylpyhuoneen kosteusremontti, menikö kustannusjako oikein?

Vastaus:

Ensinnäkin, päätöksenteossa tulee noudattaa asunto-osakeyhtiölakia ja yhtiön yhtiöjärjestystä. En pysty täsmällisesti vastaamaan sinulle tutustumatta ensin yhtiönne yhtiöjärjestykseen, muihin asiakirjoihin ja aiempaan käytäntöön. Isännöitsijä ei lähtökohtaisesti voi yksin päättää tällaista asioista. Kirjoittamasi perusteella vaikuttaa sille, ettei kustannusten jako mennyt ihan oikein.

Alkuperäisen muovimaton uusiminen vastaavalla materiaalilla, kosteuseristeen rakentaminen jos sitä ei ole ja mahdollisten kosteusvaurioiden korjaaminen kuuluvat oikeuskäytännön mukaan taloyhtiön vastuulle. Korjauskustannuksista siltä osin vastaa siis taloyhtiö.

Osakkaiden yhdenvertaisuus edellyttää luonnollisesti, että vastaavassa tilanteessa olevien osakkeenomistajien oikeudet ja velvollisuudet olisivat samankaltaiset. Jos isännöitsijä on toiminut omavaltaisesti tai vastoin taloyhtiön etua, on hän vastuussa toiminnastaan taloyhtiölle. Se mitä yhtiö päättää remontin tasoksi on nyt eri asia kun se, mitä isännöitsijä on päättänyt oman asuntonsa remontin tasosta. Nämä kaksi asiaa kannattaa erottaa toisistaan. Isännöitsijällähän saattaa olla velvollisuus korvata erotus yhtiölle.

Taloyhtiön kannalta se, että osakkeenomistaja-isännöitsijä ilmoittaa: "remontti oli tehtävä, koska huoneisto tuli myyntiin", ei ole "hyväksyttävä" peruste. Se on tietenkin osakkeenomistajan oma etu, mutta jos osakkeenomistaja-isännöitsijänä tekee tällaisia ratkaisuja, on se kyseenalaista. Joka tapauksessa tällainen päätöksenteko ei ole yhtiön edun mukaista.

En lähtisi tässä vaiheessa antamaan vastuuvapautta isännöitsijälle, ellei asiaa ole ensin selvitetty. Kun kysymykseen on saatu asunto-osakeyhtiötä tyydyttävä ratkaisu aikaiseksi, voidaan vastuuvapaus-kysymykseen palata.

Asian tarkemmin selvittämistä varten suosittelen, että otatte yhteyttä lähimpään toimistoomme.

Vastuunvapautuslauseke: Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella yleisellä tasolla sitoumuksetta tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida eikä myöskään ole huomioitu kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, vastauksen laatija ei ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20151_42021.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.
Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton