Lattiamateriaalin valinta

Oikeilla lattiavalinnoilla askeläänet kuriin

Kodin sisustus alkaa lattiasta. Lattia luo pohjan haluamallesi tyylille ja tunnelmalle, se on hiljainen taustavaikuttaja tai jo itsessään persoonallinen osa sisustusta. Lattianpäällyste on usein pitkäaikainen hankinta, siksi kannattaa kiinnittää huomiota esteettisten seikkojen lisäksi myös erilaisiin teknisiin ominaisuuksiin.

Tutustu lattiapinnoitteisiin tästä

Upofloor-parketti on aito puulattia, joka luo kotiin yksilöllisen ja tyylikkään tunnelman. Upofloor-parketteja on saatavilla erilaisilla puun- ja pintakäsittelyillä ja niin leveinä lankkulattian ilmettä tuovina yksisauvaisina vaihtoehtoina kuin kaksi- ja kolmisauvaisina. Kuvassa Upofloor Tammi Kartano Nature 138 valkoöjytty.Upofloor-parketti on aito puulattia, joka luo kotiin yksilöllisen ja tyylikkään tunnelman. Upofloor-parketteja on saatavilla erilaisilla puun- ja pintakäsittelyillä ja niin leveinä lankkulattian ilmettä tuovina yksisauvaisina vaihtoehtoina kuin kaksi- ja kolmisauvaisina. Kuvassa Upofloor Tammi Kartano Nature 138 valkoöjytty.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaalla on ilmoitusvelvollisuus tekemistään tai teettämistään remonteista. Lattiamateriaalin vaihto on työ, johon lupa on haettava. Askelääneneristysvaatimukset vaikuttavat oleellisesti luvanvaraisuuteen ja luvan myöntämiseen. Oikein asennettuina Upofloorin lattianpäällysteet tarjoavat ratkaisun ongelmaan. Upofloorin laminaatin tai parketin alle asennettava Tuplex–alusmateriaali vaimentaa askelääniä 18-19 dB. Upofloorin laadukkaat, testatut muovimatot, ovat jo itsessään erinomainen ääneneriste – ne vaimentavat askelääntä 19-20 dB.

Tilaa maksuton esite!

Tuplex eristää ääntä ja kosteutta – testattu Upofloor -laminaattien ja parkettien kanssa

Upofloor-parketit ja -laminaatit on askeläänitestattu uuden sukupolven Tuplex -alusmateriaalin kanssa. Tuplex muodostuu yhdestä tiiviistä ja yhdestä hengittävästä polyeteenikalvosta ja niiden välissä olevista polystyreenirakeista. Rakenteensa ansiosta tuote on pysyvästi joustava - kokoonpuristuvuus on alle 4 %, mikä takaa ääneneristyksen säilyvyyden. Tuplex on siisti asentaa ja toimii myös riittävänä kosteussuojana, joten erillisiä muovikalvoja ei tarvita. Upofloor Tuplex on rakenteensa ansiosta tehokas kaksinkertainen kosteussuoja. Sitä käytettäessä saa betonialustan kosteus olla enintään 85% RH. Erillinen kosteussulku ei ole tarpeellinen. Tuplexia käytettäessä parketin/laminaatin ja asennusalustan väli jää huonetilaan tuulettuvaksi.

Laaja valikoima, laadukas rakenne, helppo asennus ja huoleton käyttö vuodesta toiseen tekevät Upofloor-laminaateista sekä kulutusta että katsetta kestävän vaihtoehdon kodin lattioihin. Valittavana on kymmeniä erivärisiä ja erityyppisillä pintakäsittelyillä toteutettuja puu- ja kivilaattakuoseja. Kuvassa uutuus Upofloor Durastone Charcoal Slate.Laaja valikoima, laadukas rakenne, helppo asennus ja huoleton käyttö vuodesta toiseen tekevät Upofloor-laminaateista sekä kulutusta että katsetta kestävän vaihtoehdon kodin lattioihin. Valittavana on kymmeniä erivärisiä ja erityyppisillä pintakäsittelyillä toteutettuja puu- ja kivilaattakuoseja. Kuvassa uutuus Upofloor Durastone Charcoal Slate.

Voiko vanhan muovimaton päälle asentaa laminaatin, parketin tai muovimaton?

Paras tulos saadaan aina kun vanha pinnoite poistetaan ja aluslattia kunnostetaan uudelle materiaalille sopivaksi. Tuplexin joustava rakenne tasoittaa alustan pienet epätasaisuudet ja antaa parketille/ laminaatille ihanteellisen asennusalustan.

Saneerauskohteissa parketin ja laminaatin voi asentaa Tuplexin kanssa vanhan muovimaton päälle mikäli lattian suoruus on riittävä. Lattiassa saa olla enintään 3 mm heittoa 2 metrin matkalla. Suuremmat poikkeamat pitää tasoittaa. Alustasta pitää tarkistaa mahdolliset kosteusvauriot. Mikäli niitä löytyy, vaurioituneet kohdat pitää poistaa sekä kunnostaa aluslattia. Joissakin tilanteissa se voi vaatia jopa betonilattian jyrsimistä epäpuhtauksien poistamiseksi.

Voiko vanhan muovimaton päälle laatoittaa?

Mikäli halutaan tehdä laatoitus vanhan muovipinnoitteen päälle, pitää ensin varmistaa, että käytetty pinnoite on sertifioitu märkätilan pinnoite ja ettei siinä ole vaurioita. Lisäksi tulee huomioida pinnoitteen ikä. Mikäli pinnoite on yli 10 vuotta vanha, se kannattaa poistaa, koska uudelta tulevalta rakenteelta odotetaan jopa kymmenien vuosien käyttöikää.
Upofloorin märkätilojen pinnoitteiden osalta toimivuus on testattu vuosikymmenien ajan, esim. sertifioitua Lami-mattoa on valmistettu jo vuodesta 1964.

Ei vesieristettä sertifioidun pinnoitteen alle

Sertifioidut märkätilojen pinnoitteet toimivat itsessään vesieristeenä ja pinnoitteena sekä vesieristeenä esim. keraamisten laattojen alla. Erillistä vesieristettä ei saa tehdä näiden pinnoitteiden alle, koska alustan epätasaisuus saattaa peilautua pintaan sekä huonontaa liimaustulosta. Samoin ongelmakohdiksi muodostuisivat lattiakaivon sekä seinän ja lattian liittymäkohdat.

Upofloorin keraamisten laattojen malliston monipuoliset vaihtoehdot tarjoavat yksilölliset ratkaisut harmonisiin kokonaisuuksiin. Yhdenmukaiset laattojen koot ja sävyt mahdollistavat erilaisten laattojen tyylikkään yhdistelemisen. Kuvassa Oxy Antracita 25x40cm sekä yksivärisenä että mosaiikkikuvioisena.Upofloorin keraamisten laattojen malliston monipuoliset vaihtoehdot tarjoavat yksilölliset ratkaisut harmonisiin kokonaisuuksiin. Yhdenmukaiset laattojen koot ja sävyt mahdollistavat erilaisten laattojen tyylikkään yhdistelemisen. Kuvassa Oxy Antracita 25x40cm sekä yksivärisenä että mosaiikkikuvioisena.

Hyvässä sisäilmassa ihmiset ja pinnoitteet voivat hyvin

Riittävä huonekosteus ja ilmanvaihto ovat hyväksi sekä ihmisille että pintamateriaaleille. Suomen olosuhteet ovat haasteelliset monille pintamateriaaleille, erityisesti puupohjaisille parketille ja laminaatille. Talvella kovien pakkasten aikaan huoneilman kosteus herkästi laskee jopa alle 10 % RH. Puupohjaisilla materiaaleilla huonekosteus pitäisi olla 40-60 % RH. Käytettäessä lattialämmitystä laminaatin ja parketin kanssa pitää erityistä huomiota kiinnittää huoneilman kosteuteen ja käyttää tarvittaessa esim. ilmankostuttajaa. Mikäli huoneisto on käyttämättä pidempiä aikoja, huonelämpötila on hyvä alentaa 15-18 ºC:een ja täyttää esim. pesualtaat vedellä. Pintamateriaaleista muovimatot ja keraamiset laatat ovat lähes tunnottomia ilmankosteuden muutoksille. Huoneilman laatuun vaikuttavat myös käytetyt materiaalit. Upofloorin markkinoimat pinnoitteet ovat vähäpäästöisiä ja M1-luokiteltuja.

Linjasaneerauksiin kaikki pinnat samalta toimittajalta

Upofloor Oy on Suomessa ainoa lattianpäällystetoimittaja, joka pystyy tarjoamaan linjasaneerausten yhteydessä myös kuivien asuintilojen sekä yhteisten tilojen kaikki pinnoitteet. Tuotevalikoimasta löytyvät keraamisten laattojen lisäksi mm. laminaatit, parketit, muovimatot, vinyylilankut ja linoleumit. Upofloorilla on lähes 60 vuoden kokemus suomalaisten lattioiden pinnoittamisesta. Tuotteiden soveltuvuus varmistetaan aina Suomen olosuhteisiin ja rakentamismääräyksiin nähden, mm. askelääneneristävyys, paloluokka, emissiot (M1), vedeneristys. Upofloorilla on kattava myyntikonttoriverkosto Suomessa, asiantunteva myynti- ja asiakaspalveluorganisaatio sekä nopeat toimitukset. Yhteistyössä luotettavan kotimaisen toimittajan kanssa löytyvät parhaat pinnoiteratkaisut niin rakentamiseen kuin saneerauksiinkin.
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
17.2.2014