• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Onko yhtiöllä oikeus rajoittaa osakkaan pintamateriaalivalintoja?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 02.09.2013Päivitetty 02.06.2023
20236_82063.jpg

Vuonna 1995 valmistuneessa rivitaloyhtiössä on päätetty uusia pesutilat, koska seinissä ja lattioissa ei ole ollut nykymääräysten mukaista vesieristystä (ainoastaan niin sanottu kosteussively) ja kyseessä olevissa tiloissa alkanut esiintyä kosteusongelmia. Koska remonttien tekeminen on viivästynyt (ei ole saatu kohtuuhintaista tarjousta), on asukkaille annettu mahdollisuus teettää remontit itse laaditun sopimuksen mukaisesti ja tiettyä korvausta vastaan.

Kaksi huoneistoa on jo teettänyt remontit itse tehden suuriakin muutoksia (mm. lämminvesivaraajan siirto saunaan tarvittavine putkituksineen ja saunan seinien siirrot). Mekin haluaisimme teettää vastaavan remontin itse käyttäen seinälaattojen (ja mahdollisesti myös lattialaattojen tilalla) hartsipinnoitetta. Seinissä on jo kaksi kerrosta laattoja, joten ne ja kipsilevyt joudutaan purkamaan ja levyttämään seinät uudestaan (esim. Wedi, Tulppalevyjä käyttäen). Käyttäisimme Belle Artin maahantuomia aineita ja asennuksen tekisi ammattitaitoinen urakoitsija, jolla on kokemusta hartseista.

Taloyhtiön hallitus on jo kertaalleen kokouksessaan yksimielisesti hyväksynyt remonttimme tekemisen (vaikkakaan kaikki hallituksen jäsenet eivät ole suostuneet pöytäkirjaa allekirjoittamaan). Kaiken lisäksi hallitus on kutsunut ylimääräisen yhtiökokouksen päättämään hartsipinnoitteen käytön hyväksymisestä / kieltämisestä. Voiko yhtiökokous kieltää hartsipinnoitteen asentamisen? Millä ehdoilla hartsipinnoitteen asentaminen olisi mahdollista? Miten tällöin vastuut määräytyvät asukkaan ja taloyhtiön välillä?

Vastaus:

Lähtökohta on, että osakkeenomistaja saa tehdä hallitsemassaan huoneistossa muutostöitä ja valita itse käyttämänsä pintamateriaalit. Osakkeenomistajan on huolehdittava siitä, että muutokset toteutetaan hyvän rakennustavan mukaisesti. Yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa muutostyölle ehtoja, jos työ voi vahingoittaa yhtiön omistamaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Ehtojen on oltava tarpeen rakennuksen vahingoittumisen tai muun haitan välttämiseksi tai korvaamiseksi. Käsitykseni mukaan hartsipinnoite sopii hyvin esimerkiksi juuri kosteisiin tiloihin, joten sen käyttämisestä ei pitäisi aiheutua yhtiölle vahinkoa. Tapauksen yksityiskohtia tuntematta totean, että yhtiöllä ei ole oikeutta kieltää hartsipinnoitteen asentamista. Jonkinlaisia ehtoja voidaan ehkä asettaa, mutta niiden on yllä lausutun mukaisesti oltava tarpeellisia.

Kunnossapitovastuun jakautumiseen yhtiön ja osakkeenomistajan välillä ei ole merkitystä sillä, minkälaisen pintamateriaalin osakkeenomistaja valitsee. Osakkeenomistaja vastaa pintamateriaaleista ja niiden kunnossapidosta. Selvää toki on, ettei yhtiöllä ole jatkossakaan korjaamis-/ korvaamisvelvollisuutta pintamateriaalien osalta kuin perustason mukaan siinä tapauksessa, että pintamateriaalit vahingoittuvat yhtiön vastuulle kuuluvan vian korjaamisen vuoksi.

Info

Info

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20227_79035.jpg

Kysy, vastaamme -palvelu

Palstalla voi esittää joka torstai taloyhtiöihin liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajotoimistosta vastaavat. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset

Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä.

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton