• Etusivu
  • Remontti

ARA-avustukset taloyhtiöille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.03.2014Päivitetty 06.06.2022
20212_68723.jpg

Valtion varoista voidaan myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia. Avustukset kohdistuvat asuntokannan korjaukseen ja asuinolojen parantamiseen. Avustuksia myöntää kunta, ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus tai Valtiokonttori riippuen avustuslajista. ARA antaa ohjeet avustusten hakemisesta, myöntämisestä, maksamisesta ja valvoo järjestelmän toimintaa.

Tarkista tästä artikkelista mihin kaikkeen asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia on mahdollista saada.

Sähköautojen latauspisteet

Sähköautojen latausinfran rakentamiseen ARA myöntää avustusta asuinrakennuksen omistavalle yhteisölle. Avustusta voi saada latauspisteiden edellyttämiin sähköjärjestelmien muutoksiin. Avustuksella on tarkoitus edesauttaa sähköautojen kannan kasvua.

Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat yhteisöt (esim. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt) sekä niiden omistamat pysäköintiyhtiöt. Taloudellinen toimija, kuten vuokrataloyhtiö, voi saada avustusta enintään 200 000 euroa kolmen vuoden aikana. Tuet lasketaan kumulatiivisesti (De minimis -asetus Eur-lex).

Tuen saamisen ehtona on, että tuen saanut yhtiö rakennuttaa latausvalmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan. Avustusta ei myönnetä keskeneräisiin uudisrakennuskohteisiin. Avustusta on haettava ennen latausinfran rakentamista.

Avustettavia kustannuksia ovat:

  • tarvekartoitus
  • hankesuunnittelu, jos hanke toteutuu
  • sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt
  • sähköliittymän tyypin muutos
  • putkitukset ja kaapeloinnit (niihin liittyvät tavanomaiset maanrakennustyöt)
  • latauslaitteet vain, jos ne ovat tuen saajan omistuksessa
202111_73436.jpg

ARA-vuokra-asuntojen korjaaminen ikääntyville

Vanhoja ARA-vuokra-asuntoja omistavat yhteisöt voivat nyt hakea avustusta asuntojen korjaamiseksi ikääntyneille soveltuviksi asunnoiksi. Asunnot tarvitsevat muun muassa esteettömyysratkaisuja ja toisaalta asunnot saattavat olla kooltaan liian suuria yksin asuville vanhuksille.

Avustusta myönnetään väestöltään väheneville kunnille parantamaan ikääntyneille soveltuvien asuntojen määrää ja samalla pyritään vähentämään vuokra-asuntojen vajaakäyttöä.

ARA myöntää avustusta tavallisten ARA-vuokratalojen ja ‑vuokra-asuntojen korjaamiseen. Avustusta myönnetään vuosina 2020–2022. Laajoissa korjaushankkeissa voidaan korjauskustannusten loppuosalle hakea myös perusparannuksen korkotukilainaa. Jos hankkeelle haetaan myös korkotukilainaa, se haetaan samaan aikaan avustuksen kanssa.

Avustusta voivat hakea kunnat tai yhteisöt, jotka omistavat korkotukilainalla tai aravalainalla rahoitettuja vuokra-asuntoja.

Avustusta voivat siis hakea esimerkiksi:

  • kunnat
  • kuntaomisteiset yhteisöt
  • ARAn nimeämät yleishyödylliset yhteisöt.
202111_73439.jpg
Huomio

Huomio

Energia-avustus taloyhtiöille

Energia-avustukset on tarkoitettu asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–2022. Avustuksia voivat hakea taloyhtiöt, valtion tuella rahoitettuja vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntoja omistavat yhteisöt, joille myönnetään perusparannukseen korkotukilainaa.

Avustusta ei voida myöntää muille taloudellista toimintaa harjoittaville yhteisöille tai yhteisöille, joiden osakkeista yli puolet on taloudellista toimintaa harjoittavan yhteisön omistuksessa.

Tästä löydät listauksen toimenpiteistä, jotka hyväksytään energia-avustuksen piiriin ja listauksesta näet myös, paljonko avustusta toimenpiteeseen voi saada.

202111_73438.jpg

Kuntotutkimusavustus

Kuntotutkimusavustusta voidaan myöntää kosteusvaurioituneisiin, terveyshaittaa aiheuttaviin asuinrakennuksiin. Edellytyksenä on, että kunnan terveydensuojeluviranomainen (terveystarkastaja) on todennut terveyshaitan. Kuntotutkimukselta edellytetään kosteusvaurioituneen rakennuksen laitejärjestelmän yksityiskohtaista tutkimista korjaustarpeiden täsmentämiseksi.

Kuntotutkimus tehdään käyttäen tarvittavassa laajuudessa näytteiden ottoa ja mittauksia. Vain pintamittauksiin perustuva tutkimus ei ole avustettavaa. Avustusta voidaan myöntää enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista. Päätös avustuksen myöntämisestä on saatava ennen töiden aloittamista.

Esteettömyysavustus - avustus liikkumisesteen poistamiseen

Esteettömyysavustuksella mahdollistetaan liikuntarajoitteisten pääsy (esteetön kulku) asuinrakennukseen, asuntoihin tai muihin tiloihin. Avustettavia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi kulkuluiskien rakentaminen, ulko-ovien leventäminen tai kaiteiden rakentaminen. Myös apuvälineitä käyttävillä on oltava esteetön kulkumahdollisuus kiinteistöllä.

Esteettömyysavustuksen määrä on enintään 50 % hyväksytyistä korjauskustannuksista. Päätös avustuksesta on saatava ennen töiden aloittamista.

Avustus ei koske hissin rakentamista tai perusparantamista, josta on olemassa erillinen avustus. Porrashissin hankintaa voidaan avustaa, jos se katsotaan tarkoituksenmukaiseksi.

Avustusta ei myönnetä asunnon sisäpuolisiin korjaustöihin (tällöin voi hakea vanhusten ja vammaisten asuntojen korjausavustusta). Esteettömyysavustukseen on jatkuva hakuaika.

202111_73440.jpg

Hissiavustus - kerrostalohissien rakentamiseen

Hissiavustusta voidaan myöntää uuden hissin asentamiseksi kerrostaloon, jonka porrashuoneessa ei ole ennestään hissiä. Porrashissin ei katsota korvaavan normaalia henkilöhissiä.

Avustuksen määrä on enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista. Päätös avustuksesta on saatava ennen töiden aloittamista.

ARAn hissi- ja esteettömyysavustusohjeen mukaan kerrostalo on vähintään kolme asuntoa käsittävä ympärivuotisessa asuinkäytössä oleva rakennus, jossa on ainakin kaksi asuntoa päällekkäin. Avustusta myönnetään välttämättömiin töihin (hissin hankinta, tarvittavat rakennus- ja LVIS-tekniset työt sekä suunnittelu- ja yleiskustannukset).

Avustettaviksi voivat tulla myös automatisointi ulko-oviin ja luiskat. Tavoitteena on, että myös pyörätuolia ja rollaattoria käyttävät voivat kulkea esteettömästi. Esteettömyystoimenpiteiden tulee olla kohtuulliset ja hyvin kilpailutetut.

Info

Info

Tilaa viikoittainen uutiskirje

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikoittain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Lähde: Ara (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus)

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20211_68044.jpg
Miten tasapainottaa kerrostalon lämmitys?
Lämmityksen toimimiseen liittyvät haasteet ovat kerrostaloasukkaille hyvin yleisiä. Yli puolella suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut asunnossaan lämmitykseen liittyviä ongelmia (Norstatin kyselytutkimus 2020). Liian kuuma tai kylmä sisälämpötila vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen ja esimerkiksi kotona työskentelevien työtehoon. Samalla kuluu turhaan energiaa, sillä kuumissa asunnoissa usein tuuletetaan lämpöä pois ja kylmissä yritetään lämmittää lisää. Motivan arvion mukaan lämmityksen tasapainottaminen säästäisikin lämmitysenergiaa jopa 10-15 prosenttia.
Katu, jossa on taloja rivissä
Isännöitsijä neuvoi väärin, onko hän korvausvelvollinen?
Remontoimme uuden kodin keittiön ja myyjä ilmoitti, että liesituuletinta ei saa liittää hormiin. Tarkastin asian kuitenkin tekniseltä isännöitsijältä ja hän ilmoitti, että saa. Nyt kuitenkin ilmeni, että emme saakkaan liittää hormiin vaan meidän pitää korjata tämä asia ja laittaa aktiivihiili tuulettimeen. Isännöitsijä ei koskaan maininnut, että tuulettimessa ei saa olla moottoria ja minä en tälläistä asiaa osannut kysyä. Mielestäni isännöitsijä on toiminut huolimattomasti ja heidän pitäisi kyllä maksaa tästä syntyneet kulut? Olenko väärässä?
20132_34074.jpg
Kylpyhuoneen onnistuneet ratkaisut muunneltavia
Taloyhtiöiden korjaushankkeet mielletään normaalisti osakkaita henkisesti ja taloudellisesti koetteleviksi kokonaisuuksiksi. Näin ollen päätös toteuttamisesta harvoin tulee yksimielisesti. Kyseenalaistajia taloyhtiön päätökselle sekä valitulle toteutusmallille löytyy lähes aina. Pääosin tämä johtuu yksinkertaisesti tiedon puutteesta. Mitä minä remontista hyödyn? Onko remontti todella tarpeen? Missä minä asun remontin aikana? Nämä kysymykset ovat hyvin inhimillisiä ja muistuttavat siitä, että varsinkin putkiremontti tulee todella lähelle osakkaita ja asukkaita.
20213_69557.jpg
Tunkeutuuko katupöly asuntoosi?
Katupöly on terveysriski kaikille. Eniten siitä kärsivät lapset, vanhukset ja hengityssairaat.Keväisin katupöly tunkeutuu myös sisälle asuntoihin. Hyvällä ilmansuodatuksella on mahdollista parantaa asunnon sisäilmaa.
20127_31720.jpg
Taloyhtiön suunnitelmallinen taloudenhoito - Miksi maksamme vastikkeita?
Taloyhtiöt ovat osakeyhtiöitä, joiden taloudenhoitoa leimaa pitkälti se, ettei toiminnalla tavoitella voittoa. Voiton tavoittelun sijaan taloyhtiöiden tavoitteena on tarjota osakkailleen ja asukkailleen turvallista, terveellistä ja viihtyisää asumista sekä ylläpitää ja lisätä osakkeiden arvoa. Taloyhtiön taloudenhoidon toimintaperiaatteena on se, että yhtiö perii osakkailtaan vastikkeita käytettäväksi kiinteistön kunnostamiseen ja ylläpitoon. Suunnitelmallisuus on myös osa toimivaa taloushallintoa. Kiinteistöstrategia on asumisen, omistamisen ja ylläpidon suunnitelma, jossa ensin määritellään tavoitteet ja sen jälkeen keinot, joilla tavoitteisiin päästään. Strategia on hyvä laatia sekä lyhyelle että pitkälle aikavälille. Lähtökohtana pidetään yleensä taloyhtiön nykytilaa. Sama luonnollisesti pätee talouden suunnitteluun. Suurin osa taloyhtiörakennuskannastamme on vaiheessa, joka edellyttää erityyppisiä peruskorjaushankkeita. Tehokkaaseen taloyhtiön hallinnoimiseen liittyy suunnitelmallisuus paitsi taloyhtiön ylläpidon myös korjaushankkeiden rahoittamisessa.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kuka maksaa vedeneristystarkastuksen taloyhtiössä?
Teimme Kylpyhuone ja saunaremontin 1983 rivitalon huoneistossa. Taloyhtiö velvoitti sen tekemään ja maksaa vedeneristyksen ja muita taloyhtiölle kuuluvia (kuten lattiakaivon uudistaminen). Kumpi maksaa vedeneristystarkastusmaksun n. 400 euroa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton