• Etusivu
  • Remontti

9 vinkkiä katon tapetointiin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.04.2015Päivitetty 09.01.2024
20154_42916.jpg

Katon tapetointi saattaa jäädä tekemättä, koska sen ajatellaan olevan kovin vaikeaa. Katon voi kuitenkin tapetoida yksinkin, kunhan paikalla on riittävän korkea ja pitkä teline, jota pitkin pääsee kulkemaan koko tapetoitavan alueen mitan laskeutumatta telineiltä. Helpompaa katon tapetointi tosin on kaverin kanssa.

Näin onnistut katon tapetoinnissa

1. Valitse katon tapetointiin keskivahva tapetti. Liian paksua ja painavaa tapettia on vaikea asetella painovoiman vastaisesti vaakasuunnassa. Liian ohut ja kevyt tapetti taas rypistyy helposti kun vuotaa joutuu asettelemaan paikoilleen useamman kuin yhden kerran, mikäli tapetointi ei ole tapetoijalle rutiinihommaa. Yleensä painavammat tapetit ovat hintavampia kuin ohuemmat, eli hintakin kertoo jo jotakin.

2. Valitse aloituskohta tapetin kuosin mukaan. Useissa ohjeissa neuvotaan aloittamaan katon tapetointi keskeltä kattoa. Tämä on järkevää erityisesti silloin, kun tapetin kuviot ovat toisistaan irralliset. Lopputuloksen kannalta ei ole hyvä, jos toisella puolella kattoa on kokonainen kuvio ja toisella puolella vajaa. Jatkuvakuvioisella tapetilla tapetointi voidaan aloittaa alaslaskun toisesta reunasta kokonaisella vuodalla, jolloin vältetään tapetin leikkaaminen molemmilta sivuilta.

3. Kuten kaikessa tapetoinnissa, ole tarkkana, että asennat ensimmäisen vuodan varmasti suoraan. Tapetin asemoinnissa kannattaa käyttää itsetasaavaa laseria, jolla saa nopeasti ja varmasti suoran linjan.

4. Kun kiinnität tapettia, katso tapetin kyljestä täytyykö tapettiliiman antaa imeytyä tapettiin ennen tapetointia. Tällä on merkitystä tapetin käyttäytymiseen tapetoitaessa.

5. Jos tapettiliiman voi levittää suoraan kattoon, tee se joko telalla tai pensselillä. Varmista, että liimaa on tarpeeksi erityisesti vuotien reunoissa. Jos tapettiliimaa on liian vähän, tapetti ei kiinnity kunnolla ja se jää "irvistämään". Pyyhi vuodan reunan yli pursuava tapettiliima heti pois nukkaamattomalla liinalla, älä missään nimessä käytä talouspaperia vaikka kiusaus olisi suuri.

20154_42919.jpg

6. Useissa ohjeissa neuvotaan leikkaamaan vuodat valmiiksi ennen kattoon kiinnittämistä. Tapetin voi myös kiinnittää kattoon vuota kerrallaan ja kohdistaa se ennen leikkaamista. Tällä menetelmällä kuvio kohdistuu varmasti oikein.

7. Pitkän tapettivuodan kanssa taiteileminen telineillä ei ole herkkua. Rullaamalla tapetoitavan vuodan nurin perin rullaksi ja avaamaan rullaa sitä mukaa kun kohdistaa kuviota sekä harjaa tapettia kiinni tapettiharjalla, on tapetointi huomattavasti helpompaa.

8. Älä hätäile. Kohdista kuvio ja saumakohta rauhassa ja levitä tapettia harjalla tai tapettilastalla varovasti eteenpäin. Kun saat tapetin kohdilleen alussa, loppu sujuu "kuin itsestään".

9. Jos katossa on lampun paikka, tee sopivan kokoinen reikä terävällä mattoveitsellä viiltämällä. Tee tämä vasta kun olet kiinnittänyt tapetin kattoon (voit myös leikata reiän jo ennen vuodan kiinnittämistä, jos luotat taitoihisi mittanauhan kanssa). Sama ohje on kätevä myös pistorasioiden kiertämisessä.

Varmista sujuva tapetointi oikeanlaisilla tuotteilla

Valitse liisteri tai seinälima käyttämäsi tapettityypin mukaan.

Paperitapeteille Kiilto Valmisliisteri

  • käyttövalmis kiinnitysaine paperi- ja paperipohjaisille vinyylitapeteille
  • puhdas tärkkelys, ei sisällä muovia
  • lähes hajuton
  • vesiohenteinen, työkalut voi pestä vedellä
  • 5 litralla kiinnität tapetista riippuen 4 - 5 rullaa tapettia
20154_42932.jpg

Mittapysyviin kuitutapetteihin Kiilto Nowo

  • heti käyttövalmis kiinnitysaine mittapysyville kuitu- ja nonwoven -tapeteille, liima seinään ja kuiva vuota seinälle
  • lähes hajuton
  • vesiohenteinen, työkalut voi pestä vedellä
  • soveltuu myös paperitapeteille ja liisteröintikoneeseen vedellä ohennettuna
  • 5 litralla kiinnität tapetista riippuen 4 - 5 rullaa tapettia
20154_42929.jpg

Lasikuitutapeteille Kiilto Lasikuitutapettiliima

  • helposti telattava liima lasikuitutapettien kiinnitykseen
  • hyvä alkutartunta, raskaampikin vuota helposti kiinnitettävissä
  • lähes hajuton
  • vesiohenteinen, työkalut voi pestä vedellä
  • 5 litralla kiinnität 20 - 25 m2 lasikuitutapettia
20154_42931.jpg
Info

Info

Huomioi nämä tapetoinnissa!

Tapetti kiinnitetään tapetin valmistajan ohjeiden mukaan. Jokaisen rullan mukana tulee etiketti, jossa on kiinnitysohje. Tarkista, että jokaisessa rullassa on sama eränumero, sillä valmistuserissä voi olla pieniä sävyeroja. Huomioi, että kuviokohdistettavassa tapetissa voi olla tasakohdistus tai vuorokohdistus. Tasakohdistus tarkoittaa sitä, että kuvio toistuu tasaisin välein rullassa kun taas vuorokohdistuksessa joka toisessa vuodassa on eri kohdistus.

Ensimmäisen vuodan suoruus varmistetaan vetämällä viiva vatupassin avulla noin 55 senttimetrin päähän nurkasta, edellyttäen, että tapettivuodan leveys on noin 53 senttimetriä. Vuotien suoruus tarkistetaan jokaisen nurkan jälkeen.

Tapettityypistä riippuen liisteri tai liima levitetään joko vuodan taakse ja annetaan vettyä tai telataan suoraan seinälle. Tapetti painetaan paikoilleen ja tapetointilastan tai -harjan avulla hierretään kiinni. Saumoista ylitse pursuava liisteri tai liima tulee pyyhkiä heti pois. Tapettivuodan ylä- ja alareunat viimeistellään tapetointiveitsellä heti vuodan asentamisen jälkeen.

Remontti
sisätilat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kelatuotteet
Peltituotteet – muun muassa kelat, reikälevyt ja arkit – rakentamisen monipuoliseen käyttöön
Metehen laaja raaka-ainevarasto on yksi Suomen kattavimpia ja tarjoaa laadukkaan sekä kilpailukykyisen vaihtoehdon raaka-ainetoimituksille. Joustavan palvelun ja nopean tuotannon avulla varmistetaan sujuvat toimitukset asiakkaille. Erikokoisten kelojen lisäksi Metehe toimittaa rainoja, arkkeja sekä reikälevytuotteita.
20204_63785.jpg
Mitkä ominaisuudet edesauttavat männyn käyttöä sisätiloissa?
Varjossa viihtyvä alueiden valtaajaKuusella on osa kulttuuriperinteessämme. Kuusta on pidetty toisaalta uhkaavan synkkänä, mutta taas toisaalta suojaavana. Synkkä hahmo pimeässä, mutta suojana esimerkiksi sateella. Kuusta tuodaan sisälle talven pimeimpänä aikana esimerkiksi joulukuuseksi samalla tuoden toivoa ja vihreyttä. Hautausmailla taas kuusenhavuja on käytetty arkun ja haudan koristeena symboloimassa ikuisuutta.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
20232_80921.jpg
Voidaanko lenkkisauna maksattaa taloyhtiöllä?
Taloyhtiössä on 35 asuntoa ja niistä 23 on saunallisia ja loput 12 saunattomia. Meillä on järjestetty viikkosauna, joka on maksullinen ja se on ihan ok. Nyt on ongelmana niin sanottu lenkkisauna, jota lämmitetään joka viikko ja siitä hallitus on jyrännyt läpi, että se on ilmainen. Siellä käy paljon väkeä ja taloyhtiö maksaa sen. Myös hallituksen puheenjohtaja käy lenkkisaunassa. Me, jotka saunomme omassa saunassa maksamme myös tämän lenkkisaunan. Voidaanko lenkkisauna maksattaa näin, vaikka vastustamme sitä? Tämä maksaa taloyhtiölle yli 2000€/vuosi, eikä näillä sähkönhinnoilla taida edes riittää.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Omataloyhtiö.fi - Tieto ja ratkaisut taloyhtiösi hankkeisiin
Taloyhtiöille suunnattu verkkosivusto, www.omataloyhtiö.fi, tarjoaa ajankohtaisen informaation, ratkaisut korjaushankkeisiin sekä apuvälineet taloyhtiön hallinnoimiseen. Kaikki tämä täysin veloituksetta! Verkkopalvelun tavoite on yksinkertainen: haluamme, että taloyhtiöt voivat paremmin!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton