Kaukolämmön käyttäminen oikein säästää rahaa
Omataloyhtiö.fi

Kaukolämmön käyttäminen oikein säästää rahaa

Käytettäessä lämmityslaitteita oikein, energiaa säästyy ilman, että terveellisen asumisen mukavuudesta tarvitsee tinkiä. Hyväkuntoiset laitteet takaavat miellyttävän tasaisen huonelämpötilan ja riittävästi sopivan lämpöistä vettä. 

Suositeltavat lämpötilat:

  • asuin- ja toimistohuoneet 20 - 22 °C

  • myymälät, työhuoneet ja teollisuustilat 18 °C

  • lämpimät varastot 12 °C
  • autotallit 5 °C

Kaukolämpölaitteiden tarkistus

  • ettei ole näkyviä vuotoja laitteissa tai lattialla vettä
  • jos laitteissa on sisäisiä vuotoja, niin lämmin käyttövesi värjäytyy vihreäksi
  • säätöautomatiikat toimivat; lämmitys ja lämmin käyttövesi yms.

  • pumput toimivat ja pyörivät oikeaan suuntaan

  • paisunta-astia toimii ja että lämmitysverkostossa on vettä on riittävästi varsinkin lämmityskauden alkaessa

Jos esimerkiksi lämpimän käyttöveden lämpötila vaihtelee, vika on useimmiten säätöautomatiikassa.

Jos huomaat vikaa, ota yhteys säätölaiteasiantuntijaan tai putkiurakoitsijaan.Voit myös soittaa Fortumin asiakaspalveluun 0200 19000 (pvm/mpm). 

Hyväkuntoiset laitteet takaavat miellyttävän tasaisen huonelämpötilan ja riittävästi sopivan lämpöistä vettäHyväkuntoiset laitteet takaavat miellyttävän tasaisen huonelämpötilan ja riittävästi sopivan lämpöistä vettä

Seuraa säännöllisesti jäähdytystä

Kiinteistöön tulevan ja sieltä palaavan kaukolämpöveden lämpötilojen erotusta nimitetään kaukolämpöveden jäähdytykseksi.  Mitä suurempi kaukolämpöveden jäähdytys on, sitä paremmin rakennuksen lämmityslaitteet toimivat. Hyvä jäähtymistaso lämmityskaudella on noin 40- 60 °C. Selvitä syyt, jos jäähdytys on lämmityskaudella alle 25 °C tai se poikkeaa huomattavasti aikaisemmista arvoista. Jäähdytysarvon voit katsoa laskulta tai Fortum Valpas -palvelusta.  

Jos epäilet vikaa syy voi olla lianerottimessa

Lianerotin eli nk. mutapussi suodattaa kaukolämpöverkon vedestä suurimmat epäpuhtaudet. Sen ollessa tukkeutunut kaukolämmön tulo- ja paluupuolella olevat painemittarit näyttävät lähes samoja lukemia. Jos epäilet, että lianerotin on tukkeutunut, ota yhteyttä vikapäivystykseemme 0800 1 90090. 

Pidä tekninen tila siistinä

Tekninen tila on tarkoitettu kaukolämpö- ja muita teknisiä laitteita varten. Tilasta tulisi poistaa sinne kuulumattomat tavarat ja varmistaa esteetön pääsy. 

Lämpöpatterit

Mikäli lämpöpattereissasi tai niiden termostaattiventtiileissä on ongelmia ota yhteyttä isännöitsijään, lvi-liikkeeseen tai laitteen myyjään.

Lämmönjakolaitteiden uusiminen, katso video:

 
Julkaistu
23.11.2015