Suhteet solmussa taloyhtiössä?

Onko taloyhtiössä asukkaiden välit tulehtuneet? Asuuko naapurissa painajainen? Päättääkö isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja kaikesta? Miten saada välit naapurin kanssa kuntoon? Tällaiseen tilanteeseen on voitava puuttua, mutta miten?

Me olemme JuriNetissa nyt kehittäneet taloyhtiöille Suomessa täysin uuden sovintomenettelyn.

Sovintomenettely tarkoittaa sitä, että ensin kartoitamme mistä taloyhtiössä riidellään. Sen jälkeen juristimme voivat tulla paikan päälle ja kertoa, miten asiat tulisi lain mukaan ratkaista. Kun kaikilla on tiedossa puitteet, joiden sisällä voidaan neuvotella, on helpompi päästä sovinnolliseen ratkaisuun. Juristeillamme on kokemusta sovittelutoiminnasta laajemminkin. Tämä menettely on varmasti kustannustehokkain tapa saada sopu aikaan taloyhtiöissä ja sen jälkeen yhtiössä voidaan taas keskittyä olennaisempiin asioihin. Palvelumme edullisuus varmasti yllättää sinut.
Taloyhtiössä pitää olla selkeät järjestyssäännöt ja niiden pitäisi olla kaikkien asukkaiden tiedossa. Selkeiden järjestyssääntöjen olemassaolo ja tietoisuus niiden sisällöstä vähentää kokemukseni mukaan konflikteja. Järjestyssäännöt voidaan vahvistaa yhtiökokouksessa, jolloin ne sitovat kaikkia.

Usein monet pienemmät erimielisyydet saadaan ratkaisua sovittelemalla ja neuvottelemalla, kunhan siihen löytyy halua ja mukana on joku ulkopuolinen sovittelija. Jos keskusteluhalua ei löydy, kärjistyvät asiat helposti. Minäkin olen ollut mukana lukuisissa neuvotteluissa ja yhtiökokouksissa avustamassa yhtä tai useampaa osapuolta. Monesti tilanne saadaan rauhoittumaan avoimen vuoropuhelun avulla ja asiat saadaan sovittua.

Tilanteissa, joissa neuvottelut ja sovittelu eivät johda tyydyttävään ratkaisuun asukkaiden kannalta, voi yhtiökokous päättää ottaa käyttöön kovemmat keinot. Tarvittaessa kokoukseen osallistuvien osakkaiden enemmistö päättää, miten asiat omassa taloyhtiössä hoidetaan ja päätöstä pitää noudattaa.

Jos osakas tai asukas rikkoo järjestyssääntöjä tai muulla tavalla aiheuttaa esimerkiksi jatkuvaa häiriötä, voi yhtiö antaa asukkaalle varoituksen. Mikäli varoituksen antamisen jälkeen asukas ei muuta käyttäytymistään voi yhtiökokous päättää ottaa asunnon yhtiön haltuun ja velvoittaa asukkaan muuttamaan pois huoneistosta häädön uhalla. Tämä on tietysti se viimeisin keino, jos mikään muu ei auta.
Talviopitka
Asunto-osakeyhtiölaki mahdollistaa sen, että ääritilanteessa myös osakas, jonka toiminta jatkuvasti aiheuttaa muille vahinkoa ja häiriötä, saadaan häätää eli pakottaa muuttamaan pois huoneistostaan. Haltuunottouhkaa voidaan käyttää kaikissa vakavammissa tapauksissa. Toimistojemme puoleen voi aina kääntyä ja kysyä neuvoa. Me emme laskuta teitä, jos siitä ei erikseen sovita. Lakimiehillämme on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus asumisen lainsäädännöstä, taloyhtiöiden asioista ja kiinteistöjuridiikasta. Voin siis ylpeänä mutta nöyrästi todeta, että juristimme varmasti osaavat auttaa teitäkin kaikissa asumiseen liittyvissä asioissa. Palvelemme valtakunnallisesti.

Ottakaa rohkeasti yhteyttä, jos taloyhtiössänne suhteet ovat solmussa.
Jätä yhteydenottopyyntö täältä! tai alla olevaa lomaketta käyttäen:
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
23.12.2019