• Etusivu
  • Isännöitsijä

Suhteet solmussa taloyhtiössä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 26.05.2015Päivitetty 11.10.2023
20155_43433.jpg

Onko taloyhtiössä asukkaiden välit tulehtuneet? Asuuko naapurissa painajainen? Päättääkö isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja kaikesta? Miten saada välit naapurin kanssa kuntoon? Tällaiseen tilanteeseen on voitava puuttua, mutta miten?

Me olemme JuriNetissa nyt kehittäneet taloyhtiöille Suomessa täysin uuden sovintomenettelyn.

Sovintomenettely tarkoittaa sitä, että ensin kartoitamme mistä taloyhtiössä riidellään. Sen jälkeen juristimme voivat tulla paikan päälle ja kertoa, miten asiat tulisi lain mukaan ratkaista. Kun kaikilla on tiedossa puitteet, joiden sisällä voidaan neuvotella, on helpompi päästä sovinnolliseen ratkaisuun. Juristeillamme on kokemusta sovittelutoiminnasta laajemminkin. Tämä menettely on varmasti kustannustehokkain tapa saada sopu aikaan taloyhtiöissä ja sen jälkeen yhtiössä voidaan taas keskittyä olennaisempiin asioihin. Palvelumme edullisuus varmasti yllättää sinut.

Taloyhtiössä pitää olla selkeät järjestyssäännöt ja niiden pitäisi olla kaikkien asukkaiden tiedossa. Selkeiden järjestyssääntöjen olemassaolo ja tietoisuus niiden sisällöstä vähentää kokemukseni mukaan konflikteja. Järjestyssäännöt voidaan vahvistaa yhtiökokouksessa, jolloin ne sitovat kaikkia.

Usein monet pienemmät erimielisyydet saadaan ratkaisua sovittelemalla ja neuvottelemalla, kunhan siihen löytyy halua ja mukana on joku ulkopuolinen sovittelija. Jos keskusteluhalua ei löydy, kärjistyvät asiat helposti. Minäkin olen ollut mukana lukuisissa neuvotteluissa ja yhtiökokouksissa avustamassa yhtä tai useampaa osapuolta. Monesti tilanne saadaan rauhoittumaan avoimen vuoropuhelun avulla ja asiat saadaan sovittua.

Tilanteissa, joissa neuvottelut ja sovittelu eivät johda tyydyttävään ratkaisuun asukkaiden kannalta, voi yhtiökokous päättää ottaa käyttöön kovemmat keinot. Tarvittaessa kokoukseen osallistuvien osakkaiden enemmistö päättää, miten asiat omassa taloyhtiössä hoidetaan ja päätöstä pitää noudattaa.

Jos osakas tai asukas rikkoo järjestyssääntöjä tai muulla tavalla aiheuttaa esimerkiksi jatkuvaa häiriötä, voi yhtiö antaa asukkaalle varoituksen. Mikäli varoituksen antamisen jälkeen asukas ei muuta käyttäytymistään voi yhtiökokous päättää ottaa asunnon yhtiön haltuun ja velvoittaa asukkaan muuttamaan pois huoneistosta häädön uhalla. Tämä on tietysti se viimeisin keino, jos mikään muu ei auta.

Asunto-osakeyhtiölaki mahdollistaa sen, että ääritilanteessa myös osakas, jonka toiminta jatkuvasti aiheuttaa muille vahinkoa ja häiriötä, saadaan häätää eli pakottaa muuttamaan pois huoneistostaan. Haltuunottouhkaa voidaan käyttää kaikissa vakavammissa tapauksissa. Toimistojemme puoleen voi aina kääntyä ja kysyä neuvoa. Me emme laskuta teitä, jos siitä ei erikseen sovita. Lakimiehillämme on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus asumisen lainsäädännöstä, taloyhtiöiden asioista ja kiinteistöjuridiikasta. Voin siis ylpeänä mutta nöyrästi todeta, että juristimme varmasti osaavat auttaa teitäkin kaikissa asumiseen liittyvissä asioissa. Palvelemme valtakunnallisesti.

Ottakaa rohkeasti yhteyttä, jos taloyhtiössänne suhteet ovat solmussa.
Jätä yhteydenottopyyntö
täältä! tai alla olevaa lomaketta käyttäen:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
laki
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20204_64110.jpg
Kun remontissa kaikki menee pieleen - nämä huomioimalla vältät paljon ongelmia
Artikkeli perustuu Markus Talvion luentosarjaan ja on lyhennelmä suuremmasta kokonaisuudesta.
17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää lakiuudistuksista...
20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
20229_79597.jpg
Mitä taloyhtiö hyötyy ja mitä laki sanoo etä­luettavista vesimittareista?
Vedenkulutuksen mittaaminen on yhä ajankohtaisempaa korkeampien energian hintojen johdosta. Laki asettaa jo omat vaatimuksensa vedenmittaukselle vesimittareiden avulla, mutta mitä hyötyä taloyhtiössä on etäluettavasta vedenmittauksesta ja entä vedenmittauksesta ylipäätään? Kysymyksiin vastaa Koka Oy:n avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Otto Moberg.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton