• Etusivu
  • Isännöitsijä

Parvekegrillaus kuumentaa tunteita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.06.2015Päivitetty 04.07.2023
20226_78704.jpg

Alakerran naapurin grilli on päivästä toiseen kuumana käryjen noustessa parvekkeellesi. Kuulostaako tutulta? Vai oletko itse hurahtanut grillauksen maailmaan? Miten taloyhtiössä suhtaudutaan parvekkeella grillaamiseen?

Parvekkeella grillaamista ei kiellä mikään laki. Löytyykö vastaus järjestyssäännöistä? Jos taloyhtiössä on hyväksytty järjestyssäännöt, joissa grillaaminen parvekkeella kielletään, onko tätä sääntöä noudatettava? Kyseisen järjestyssäännön valvominen varmasti onnistuisi helpostikin, mutta miten järjestyssäännön rikkomisesta voisi sitten rangaista?

Voiko parvekegrillaajaa rankaista?

Ainoa taloyhtiön "rangaistuskeino" on asunnon haltuunotto. Tuomioistuin tuskin hyväksyisi haltuunottoa vain grillaamisen perusteella. Kuitenkin, mikäli paloturvallisuusmääräyksiä olisi selvästi ja kenties jopa toistuvasti laiminlyöty, voisi perusteet haltuunotolle löytyä helpostikin.

Lähtökohtana on se, että osakkailla on oikeus tavanomaiseen elämään osakashallinnassa olevissa tiloissa. Tähän tavanomaisuuteen kuuluu myös grillaaminen. Järjestyssääntöjen maininta grillauskiellosta on siis lähinnä suositus eli taloyhtiön kanta asiaan. Taloyhtiöllä ei ole oikeutta kieltää grillaamista – edes parvekkeella – jollei tällä aiheuteta vaaratilanteita tai häiriötä muille.

Taloyhtiön järjestyssäännöissä on siis voitu kieltää parvekegrillaaminen turvallisuussyistä ja tuolloin kieltoa on noudatettava. Esimerkiksi jos taloyhtiön parvekerakenteet ovat puisia, saattaa taloyhtiöllä olla perusteltava syy grillaamiskiellon asettamiseen. Lisäksi esimerkiksi kunnan vuokrakohteissa tällaisia grillauskieltoja on voitu asettaa.

Miksi en saa grillata parvekkeella? Lue lakimiehen vastaus >>

Jos taloyhtiössä on hyväksytty järjestyssäännöt, joissa grillaaminen parvekkeella kielletään, onko tätä sääntöä noudatettava?
Jos taloyhtiössä on hyväksytty järjestyssäännöt, joissa grillaaminen parvekkeella kielletään, onko tätä sääntöä noudatettava?
Ohje

Ohje

Grillaajan muistilista:

  • Sijoita grilli palamattomalle alustalle ja varmista, ettei ympärillä ole mitään syttyvää.
  • Älä jätä grilliä hetkeksikään valvomatta.
  • Kertakäyttögrilliä ei tule missään tapauksessa käyttää parvekkeella.
  • Asunnossa saa säilyttää korkeintaan 25 kg nestekaasua.
  • Kaasua ei saa säilyttää kellarissa tai ullakkotiloissa.
  • Pidä lapset loitolla grillistä.
  • Varaa sammutusvälineistö käden ulottuville.
  • Muista, ettei rasvaa saa sammuttaa vedellä, vaan tukahduttamalla esimerkiksi sammutuspeitteellä.
  • Parvekepalo syttyy yleensä grillin riittämättömän sammutuksen seurauksena.
  • Huomioi naapurit tai kutsu heidät mukaan grillaamaan.
  • Ole tarkkana – olet vastuussa, jos jotakin tapahtuu!

Mikä grilli sopii parvekkeelle?

Turvallisuusmääräyksiä tulee siis ehdottomasti noudattaa. Mikäli vain mahdollista, tulisi tyytyä sähkögrilliin. Kaasugrilliä käytettäessä tulee ehdottomasti tarkastaa kaasupullon ja letkujen kunto vuotojen varalta ennen grillikauden avausta ja kiinnittää erityistä huomiota paloturvallisuuteen. Hiiligrillin käyttö ei ole missään nimessä suositeltavaa, jo pelkästään siitä nousevien käryjen vuoksi. Kannattaa myös varmistaa, onko oman kunnan pelastuslaitos antanut suosituksia parvekegrillauksen suhteen.

Parvekkeella on ehdottomasti kielletty käyttää kertakäyttögrilliä. Se lasketaan avotuleksi, joten sitä ei missään tapauksessa saa käyttää parvekkeella. Jos taas grillaat jostain syystä hiilillä, muista antaa palaneiden hiilien kylmetä kunnolla, mieluummin vaikka pari päivää. Heitä vasta sen jälkeen ne roskiin.

Parasta olisi, että grillaamiselle löytyy taloyhtiöstä asianmukaiset puitteet muualta. Parhaimmillaan taloyhtiöstä löytyy huvimaja tai grillikatos, joka on niin houkutteleva, ettei osakkailla ole syytä ostaa omaa grilliä. Samalla saatetaan luoda uusia ystävyyssuhteita ja voidaan jakaa parhaimpia grillivinkkejä naapureiden kesken.

Kertakäyttöinen grilli on kielletty parvekekäytössä.
Kertakäyttöinen grilli on kielletty parvekekäytössä.
Info

Info

Laki 13.2.1920/26

17 § (4.2.2000/90) Kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, noesta, liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, tärinästä, säteilystä, valosta, lämmöstä tai muista vastaavista vaikutuksista.

Arvioitaessa rasituksen kohtuuttomuutta on otettava huomioon paikalliset olosuhteet, rasituksen muu tavanomaisuus, rasituksen voimakkuus ja kesto, rasituksen syntymisen alkamisajankohta sekä muut vastaavat seikat.

Lähde: Finlex.fi

Isännöitsijä
terassi
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
20205_64578.jpg
Valokatteella luot suojaisan ja rentouttavan paikan puutarhaan - osallistu myös kilpailuun
Valokatteella teet itsellesi tunnelmallisen paikan nauttia kevään ja alkukesän ensimmäisistä lämpimistä illoista. Valokatteen alla olet suojassa sateelta, tuulelta ja puista tippuvilta lehdiltä. Valokate mahdollistaa suojaisat illanistujaiset, tähdenlentojen katselut ja vaikkapa retkeilyn kuivana omalla terassilla. Samalla suojaat kukkaset ja terassin sateilta sekä välillä jopa paahtavalta auringolta. Kirkas valokate päästää valon lävitseen, joten se sopii niin terassille kuin pergolaankin. Valokatteesta voidaan rakentaa myös suoja autolle ja muille menopeleille.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton