• Etusivu
  • Isännöitsijä

Isännöitsijän vaihtaminen voi olla haasteellinen hanke

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.07.2015Päivitetty 24.05.2022
202012_67923.jpg

Valituksia isännöitsijöistä tulee asukkailta – ennen kaikkea siitä, ettei isännöitsijää saa kiinni silloin kuin tarvitsisi.

Taloyhtiöt vaihtavat isännöitsijää vain harvoin. Valituksia isännöitsijöistä tulee kyllä asukkailta – ennen kaikkea siitä, ettei isännöitsijää saa kiinni silloin kuin tarvitsisi. Uutta isännöitsijää voi olla kuitenkin vaikea löytää, ja vielä vaikeampaa on tietää, muuttuuko palvelu parempaan vaihtamalla. Miten taloyhtiössä kannattaa menetellä, jos isännöitsijän vaihtaminen on harkinnan tasolla?

Isännöitsijän valinta ja siitä huolehtiminen, että yhtiöllä on pätevä isännöintiyritys, kuuluu taloyhtiön hallitukselle. Yleensä etsimisen hoitaa puheenjohtaja. Isännöitsijöistä on kuitenkin nykyisin pulaa, mikä on johtanut siihen, että kaikki tarjouspyynnön saaneet toimistot eivät edes anna tarjousta. Isännöitsijöitä jää eläkkeelle sadan henkilön vuosivauhtia ilman, että uusia saadaan tilalle. Monella isännöitsijällä on kädet täynnä töitä eikä uusia asiakkaita haluta tai edes voida ottaa.

Pienen yhtiön on vaikea löytää uutta isännöitsijää

Pienen asunto-osakeyhtiön voi olla vaikeampi vaihtaa isännöitsijää kuin suuren. Moni isännöintitoimisto ei ota pieniä kohteita lainkaan, koska niiden hoitaminen ei ole kovin kannattavaa.

Jos palvelu on ostettu isommalta isännöintiyritykseltä, jossa on useita isännöitsijöitä, on yksi mahdollisuus, että yrityksen sisällä vaihdetaan taloyhtiölle nimettyä isännöitsijää. Jos kyseessä on yksityinen isännöitsijä, voi taloyhtiön hallitus isännöintisopimuksessa mainitun irtisanomisajan jälkeen tehdä sopimuksen uuden isännöitsijän kanssa, mikäli löytää sellaisen. Lain mukaan vaihtamista ei tarvitse perustella.

Ensimmäinen haaste on siten mahdollisten ehdokkaiden etsiminen. Jos tiedossa on hyväksi tunnettuja isännöitsijätoimistoja, niistä kannattaa kysellä jo etukäteen, kiinnostaako niitä tehdä tarjous. Kysellä kannattaa myös muiden talojen hallituksilta, onko niillä sopimuksia sellaisten isännöitsijöiden kanssa, joita voisi suositella.

Tunnetut isännöintiyritykset paikkakunnalla on hyvä käydä läpi. Jos paikkakunta on pieni eikä vaihtoehtoja ole, kysymykseen tulevat myös naapurikunnan isännöintitoimistot. Isännöintiliitolla on omilla sivuillaan myös hakupalvelu, johon voi tutustua osoitteessa: www.isannointiliitto.fi/haeisannointia/

Eikö halvin ollutkaan paras?

Jos edelliseen isännöitsijään on ollut tyytymättömyyttä, kannattaa taloyhtiön hallituksen katsoa valintaprosessiin osalta myös peiliin: Miten valinnan voisi tehdä paremmin? Onko valintaperusteena aikaisemmin kenties ollut pelkästään hinta? Onko ehdokkaita edes haastateltu? Onko tehtävät määritelty selkeästi ja tarpeet kartoitettu etukäteen riittävän hyvin?

Ennen tarjouspyyntöä hallituksen tulisikin tehdä perusteellinen tarvekartoitus, mitä palveluita halutaan ostaa, millaista asiakaspalvelua ja viestintää halutaan, mitä edellytetään työskentelyltä hallituksen kanssa ja millä kriteereillä isännöintiyritys kaikkiaan valitaan.

Info

Info

Tarjouspyynnön tulisi sisältää ainakin seuraavat asiat:

• Kuvaus yhtiöstä

• Palvelut, jotka halutaan ostaa

• Taloyhtiön tärkeimmät tavoitteet

• Muut tiedot, jotka halutaan tarjoukseen: esim. tehtäväluettelo, kk-hintaan kuuluvat sekä erikseen veloitettavat palvelut, isännöintiyrityksen referenssit yms.

• Liitteinä: isännöitsijätodistus ja yhtiöjärjestys, uusin tilinpäätös ja toimintasuunnitelma, kunnossapitotarveselvitys Taloyhtiön edun mukaista on pyytää tarjoukset siten, että jokainen isännöintiyritys tarjoaa samalla hallituksen hyväksymällä sopimussisällöllä. Näin tarjouksista saadaan todella vertailukelpoisia.

Kiinnitä huomio laatuun ja ammattitaitoon

Jos tarjouksia tulee riittävästi, hallituksen kannattaa haastatella vastaava isännöitsijä ennen sopimuksen tekoa. Haastattelu on samalla myös ensimmäinen kontakti uuteen isännöitsijään. Hallitus avaa ja käsittelee tarjoukset kokouksessaan ilman isännöitsijää.

Vertailussa on viisasta painottaa laatua, ei pelkästään hintaa: Onko yrityksellä riittävästi henkilökuntaa, kokemusta ja ammattitaitoa? Onko isoihin korjauksiin teknistä osaamista? Onko yrityksellä auktorisointi tai muu laatujärjestelmä? Myös yrityksen taustat kannattaa tarkistaa. Isännöitsijä on taloyhtiössä avainasemassa ja paljon haltijana.

Valinta on tehtävä harkiten. Isännöitsijän arvioinnissa on kuitenkin pidettävä realismi mukana: Jos yhdellä isännöitsijällä on 21 taloyhtiötä, aikaa on yhtiötä kohden alle 8 tuntia kuussa. Ennen vanhan isännöitsijän irtisanomista, puntaroi kokonaistilanne odotuksineen ja edellytyksineen huolella.

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton