• Etusivu
  • Osakas

Myyjän vastuu edellisten omistajien remonteista?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 21.09.2015Päivitetty 16.09.2021
20219_72519.jpg

Isäni osti 20 vuotta sitten osakkeen vuonna 1977 rakennetusta talosta, jossa hän ei ole asunut päivääkään, eikä myöskään tehnyt mitään remonttia kylpyhuoneeseen. Kylpyhuone on joko alkuperäisessä kunnossa tai aikaisempien omistajien remontoima.

Nyt hän myi huoneiston. Huoneiston hinta oli n. 20.000 euroa halvempi kuin muut vastaavat asunnot. Uuden omistajan muutettua asuntoon hän ilmoitti, että seinästä irtosi laatta. Laatta irtosi kohdasta jossa käyttövesiputket ja viemärit on koteloitu lastulevyllä. Tämän päällä on muovimatto ja sen päällä laatat. Lastulevy oli mustunut hormiston sisäpuolelta. Selvittämättä on mistä kosteus tullut, mutta lastulevyn kastuminen sisäpuolelta viittaa putkistoon tms.

Uusi omistaja otti heti yhteyttä lakimieheen ja sieltä tuli isälleni 10.000 euron korvausvaatimus asunnosta (jonka hinta oli n. 50.000 €). Taloyhtiön isännöitsijä ei ole halukas hoitamaan asiaa mitenkään, vetoaa yhtiöjärjestyksen muutokseen, jossa todetaan: "Siitä poiketen, mitä asunto-osakeyhtiölaissa sanotaan, yhtiön ja osakkaan korjaus ja kunnossapitovastuusta, kuuluu osakkeenomistajan vastata kaikista niistä ja korjaus ja kunnossapitotöistä, jotka kohdistuvat kylpyhuoneen vesieristykseen lukuunottamatta lattiakaivoja ja ja viemäriputkia."

Vastaus:

Lakimies on lähestynyt kysyjän isää asuntokauppalain vanhan asunnon myyntiä koskevan 6 luvun virhevastuusäännösten nojalla. Asuntokauppalaki sääntelee nimenomaan asunto-osakkeen kauppaa. En tiedä mihin lain kohtaan ostaja vetoaa korvausvaatimuksessaan. Asunnossa on yleisesti ottaen virhe jos se ei vastaa sitä mitä katsotaan sovitun.

Ostajalla on myös lain mukaan ennakkotarkastusvelvollisuus. Olisiko ostajan tullut huomata virhe tällä perustein on myös erikseen arvioitava. Toisaalta myyjä ei oikeuskäytännönkään mukaan voi vedota vastuuta poistavana seikkana siihen, että ei ole asunut asunnossa ollenkaan.

Yleisesti voidaan tässä yhteydessä todeta, että huomattavan alhaisella kauppahinnalla on merkitystä kun arvioidaan oikeudellisesti virheen olemassaoloa. Kysyjän tapauksessa taloyhtiön kunnossapitovastuu poikkeaa yhtiöjärjestykseen perustuen lain mukaisesta vastuusta. Tapauksessa osakas vastaa paitsi pinnoitteista niin myös vesieristyksestä. Tällä laajennetulla kunnossapitovastuullakin saattaa olla oma merkityksensä tapauksessa.

Ostaja on päättänyt nyt lakimiehensä avustuksella vaatia korvausta myyjältä asuntokauppalain mukaan. Tähän ostajalla on täysi oikeus. Korvauksena vaadittava hinnanalennusmäärä on lähtökohtaisesti sopimuksen mukaisen kauppahinnan ja virheellisen huoneiston arvon erotus. Tason parannuksista johtuvista kustannuksista myyjä ei ole vastuussa.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Juha Saarimäki Lakimies JuriNet
Juha Saarimäki Lakimies JuriNet
20227_79035.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton