• Etusivu
  • LVI

As.oy Satamakatu 8:ssa ilmanvaihto pistettiin kuntoon <small>- hallituksen puheenjohtaja kertoo</small>

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 25.09.2015Päivitetty 13.04.2017
20159_44430.jpg

Hannu Kokko (vas.) on tyytyväinen Timo Rinteen asentamiin VELCO-korvausilmaventtiileihin.

Tamperelainen Asunto Oy Satamakatu 8 omistaa Satamakadun ja Näsilinnankadun kulmassa kolme taloa. Vanhimman Näsilinnankadun puoleisen puutalon on suunnitellut arkkitehti F. L. Calonius vuonna 1876, osittain tiili- ja puurakenteisen piharakennuksen rakennusmestari Heikki Tiitola vuonna 1913 ja funktionalistisen liike- ja asuinkerrostalon arkkitehti Aarne Sarvela vuonna 1932. Vanhimmissa taloissa on ollut alkujaan puulämmitys ja päärakennuksessa keskuslämmitys. Kaikissa taloissa on painovoimainen ilmanvaihto.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Kiinteistö kertoo tarinansa

Kaikki talot on myöhemmin liitetty samaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Lämmitysjärjestelmän säätö ja oman puu/kivihiilikattilan hoito oli aikanaan haasteellinen tehtävä. Lämpötila on vaihdellut huoneistoittain vesikierron, rakenteiden ja kattilan lämmityksen mukaisesti. Lämpötilan nostamiseksi osa asukkaista oli tukkinut sekä korvausilma- että poistoilmaritilöitä 1950- ja 1960-luvuilla. Päätalon julkisivu pellitettiin 1970-luvun alussa ja tällöin kaikki kadunpuoleiset korvausilmaventtiilien ritilät jäivät pellityksen alle. Ikkunaremontin jälkeen ilmanvaihto edelleen heikkeni. Osassa asunnoista ilmanvaihto oli varsin rajoitettua ja korvausilma tuli sieltä mistä se helpoimmin pääsee tulemaan. Pääosin korvausilma tuli porrashuoneesta ja joissakin asunnoissa myös muu ilmanvaihto tapahtui tätä kautta.

Päivitystä lämmitysjärjestelmään

Taloyhtiön siirryttyä kaukolämmön käyttöön lämmitysjärjestelmään on asennettu vedenpuhdistuslaitteisto ja lämpövahtijärjestelmä. Puhdistuslaitteisto on parantanut vedenkiertoa ja lämpövahtijärjestelmä tasannut sekä talojen että asuntojen välistä lämmönjakoa. Samalla yhtiön energian kulutus on huomattavasti laskenut ja asumisviihtyvyys parantunut. Lämmönjakojärjestelmän säätö on meneillään.

Tukitut korvausilmaventtiilit esiin julkisivuremontin yhteydessä

Päärakennuksen julkisivusta poistettiin pellitys ja se rapattiin uudelleen vuonna 2009. Samassa yhteydessä kaikki korvausilmaventtiilikanavat aukaistiin ulkopuolelta. Lämmitysjärjestelmän ja julkisivuremontin jälkeen yhtiö päätti saneerata myös ilmanvaihtojärjestelmän. Järjestelmäksi valittiin Velcon termostaattiohjatut ja Filtrete suodattimilla toimivat korvausilmaventtiilit. Samalla lähes kaikki sisäpuolelta tukitut sekä korvausilmaettä poistoilmaventtiilit aukaistiin ja piharakennuksiin lisättiin korvausilmaventtiilejä.

Taloyhtiön kannalta ilmastoinnin parantaminen on onnistunut hyvin ja ajoitus on ollut sopiva, koska patterijärjestelmän säätö on meneillään. Ilmanvaihdon tehostuminen voidaan samalla ottaa säädöissä huomioon.

Tukittuina olleet korvausilmaventtiilit avattiin julkisivuremontin ohessa.
Tukittuina olleet korvausilmaventtiilit avattiin julkisivuremontin ohessa.

Tuloksena merkittävästi parempi ilmanvaihto

Asuntojen ilmanvaihto varsinkin asunnoissa, joissa kanavia on ollut tukittuna, on merkittävästi parantunut. Saneerauksen jälkeen painovoimainen ilmastointi on toiminut hyvin ja niin kuin se alkujaan on suunniteltu. Hallittu ilmanvaihto ja korvausilman suodatus on lisännyt asukkaiden asumisviihtyvyyttä ja hyvinvointia. Rakenteiden kannalta oikein järjestetty ilmanvaihto on myös merkittävä seikka.

Oikein suunniteltuun ja toteutettuun ilmanvaihtojärjestelmään kiinnitetään edelleen varsin vähän huomiota. Monissa tapauksissa on pyritty hakemaan säästöjä tiivistämällä taloa energian kulutuksen vähentämiseksi. Tällöin tilanne voi johtaa ojasta allikkoon. Ilmanvaihto heikkenee ja, jos korvausilma tulee sieltä mistä se helpoimmin pääsee sisälle esim. ikkunakarmien välistä tai muista rakenteellisesti heikoista kohdista, korvausilman laatu huononee merkittävästi. Talojen pinnoilla ja ulkorakenteissa on aina mikrobeja. Samalla kun korvausilma tulee rakenteiden läpi, niin sisäilmaan saadaan mukaan myös haitallisia homeita.

Hyvin hoidettu ja hallittu ilmanvaihtojärjestelmä, riippumatta siitä toimiiko se painovoimaisesti tai koneellisesti, lisää merkittävästi asumisviihtyvyyttä ja on myös energiatalouden kannalta paras vaihtoehto.

Jätä yhteydenottopyyntö ilmanvaihdon järjestelmiseksi Velco-venttiileillä

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton