• Etusivu
  • Remontti

Parvekkeet kannattaa korjata ajoissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Julkaistu 20.10.2015Päivitetty 22.06.2023
201510_44609.jpg

Kun taloyhtiöllä on osaava isännöitsijä ja päätöksentekokykyinen hallitus, tärkeät rakenteiden kuntoa koskevat päätökset tulevat tehdyiksi ajoissa. Perustana päätöksille on hyvä olla huolella tehty kuntotutkimus. Parvekkeet kuuluvat rakenteista vaurioalttiimpiin, mutta onneksi löytyy keinoja niiden elinkaaren jatkamiseen kohtuukustannuksin: maalaamalla pinnat ja varustamalla parveke lasituksin.

Tilaa maksuton esite!

Puutteellinen pakkasenkestävyys on ongelmista tavallisin

Kuntotutkimuskulttuuri alkoi kehittyä 1990-luvulla, kun 1960- ja -70-lukujen lähiörakentamisbuumin aikana valmistuneissa kerrostaloissa alkoi näkyä vanhenemisen merkkejä. Samoihin aikoihin sisäilmaongelmat alkoivat kärjistyä. Kerrostalojen kunnon arvioimisessa ovat kuitenkin koko ajan korostuneet ulkoilmaan rajoittuvien rakenteiden tekniset ongelmat ja niiden syiden tutkiminen.

"Puutteellinen pakkasenkestävyys on ongelmista tavallisin. Erityisesti 1970-luvun talojen betonijulkisivuissa ja parvekkeissa ongelma koskee useimpia taloja. Myöhemmin valmistuneissa kerrostaloissa ongelma ei ole aivan yhtä paha", toteaa tekniikan tohtori, johtava asiantuntija Jukka Lahdensivu Ramboll Finland Oy:stä.

Kunnon tutkiminen kannattaa aina

Jos asuinkerrostalo on uudehko, on lähellä ajatus, ettei sille tarvitse tehdä vielä mitään. Tulevien asukaspolvien murheeksi ei kuitenkaan kannata jättää sellaisia korjauksia, jotka voi kuitata vähemmällä, jos muistaa toimia ajoissa.

"Vaikka välittömiä korjauksia ei tarvittaisikaan, hyvin tehty kuntotutkimus antaa taloyhtiölle mahdollisuuden suunnitella korjaus- ja huoltotoimia pitkälle tulevaisuuteen", Jukka Lahdensivu perustelee.

Käytännössä yleisempi tapa teettää kuntotutkimuksia johtuu julkisivuissa tai parvekkeissa näkyvistä vaurioista. Tällöin kuntotutkimus johtaa yleensä varsin nopeasti korjauksiin, joiden kustannukset ovat yleensä sitä alhaisemmat, mitä nopeammin korjaustoimiin ryhdytään.

"On huomattava, että kuntotutkimus on merkitykseltään toinen kuin kuntoarvio. Kuntoarvio perustuu aistinvaraisiin havaintoihin rakenteiden ja rakennusosien pinnoilta. Tällöin on mahdollista havaita pitkälle edennyt vaurioituminen ja selvät toimivuuspuutteet esimerkiksi pellityksissä tai vedenpoistojärjestelmissä. Sen sijaan perusteellisessa kuntotutkimuksessa rakenteita koskevia havaintoja kerätään suunnitelma-asiakirjoista, silmämääräisesti ja kenttätutkimusmenetelmin paikan päällä sekä lisäksi laboratorioanalyysein. Kuntotutkimuksella saadaan siis selvitetyksi myös sellaisia vaurioita, joita ei voi saada selville silmämääräisesti", Lahdensivu tähdentää.

Eräs kuntotutkimuksen keskeisiä tavoitteita onkin selvittää eri vauriomekanismien etenemistä tulevaisuudessa, jotta korjausten ajoitus onnistuisi mahdollisimman hyvin.

Ammattitaitoa remonttihankkeisiin

Jukka Lahdensivu pitää keskeisen tärkeänä, että taloyhtiöt luovat vision siitä, millaisessa talossa asukkaat tulevaisuudessa asuvat. Tätä varten tarvitaan kiinteistönpitostrategia ja luonnollisesti ammattitaitoinen isännöitsijä ja hallitus, jotka osaavat harkita, milloin kannattaa käynnistää rakennushanke ja milloin taas selvitään pienillä vuosittaisilla ylläpitotoimilla.

Koko taloa koskeva parvekeremontti on jo niin mittava hanke, että sitä varten on taloyhtiölle järkevää palkata pätevä rakennuttajakonsultti, laatia kunnon suunnitelmat, suorittaa hankinnat päteviksi tiedetyiltä valmistajilta ja toteuttaa asennukset osaavilla työmaa-ammattilaisilla sekä varmistaa parvekelasitusten huollon ja varaosien saatavuus koko elinkaarelle.

Parvekkeiden kunto riippuu muun muassa iästä ja betonin karbonatisoitumisen asteesta. Mitä pienempi on raudoitteiden peitepaksuus, sitä nopeammin karbonatisoituminen vaikuttaa myös betoniteräksiin, joiden korroosion asteesta usein riippuu koko remontin kiireellisyys.

201510_44610.jpg

"Tällaiset tilanteet johtavat pahoihin vaurioihin erityisesti silloin, kun parvekelaatan alapinta on päässyt kastumaan esimerkiksi huonosti toimivan vedenpoiston seurauksena. Ongelmallisin parvekkeen vedenpoistotapa on rako laatan ja kaiteen välissä. Tämä aiheuttaa sekä alempana olevan parvekkeen kastumista että veden valumisen parvekelaatan etureunaan, missä on runsaasti terästä jo karbonatisoituneessa betonissa. Jotta näistä syy- ja seuraussuhteista tehdään oikeat johtopäätökset, tarvitaan todellista osaamista hankkeisiin", Lahdensivu sanoo.

Lasitukset ehkäisevät vaurioita

Alun perin "pelkistä" viihtyvyys- ja asumismukavuussyistä markkinoille tulleet parvekelasitukset saavat Jukka Lahdensivulta kiitosta myös "insinööritieteellisistä" syistä. Hän viittaa vastaansanomattomiin faktoihin, jotka osoittavat parvekelasitusten merkityksen parvekerakenteen elinkaareen jatkajana.

"Parvekelasituksella voi ehkäistä parvekkeen sisäpuolen kastumista. Tällä on suuri merkitys parvekelaattojen alapintojen korroosiovaurioiden sekä betonin pakkasrapautumisen ehkäisemisessä, koska lasituksen ansiosta betonin kosteuspitoisuus pysyy riittävän alhaisella tasolla", Lahdensivu selvittää.

Hän toteaa, että parvekelasituksella yhdistettynä suojaavaan pinnoitekorjaukseen vanhalle parvekkeelle saadaan vähintään 15–25 vuotta lisää käyttöikää. Tällä on suuri taloudellinen merkitys, sillä uusi parveke maksaa tyypillisesti 10 000–15 000 euroa.

"Toki tarkan kustannustason määrittämiseksi on tiedettävä vaurioitumisen aste. Joskus voidaan selvitä pelkällä pinnoituskorjauksella. Kun vanha parveke lasitetaan, on yleensä järkevää samalla rupeamalla myös uusintapinnoittaa parvekerakenteet", Lahdensivu muistuttaa.

Jätä yhteydenottopyyntö:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lumon Suomi Oy
Remontti
lasitukset
parveke
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20163_45893.jpg
Nyt voit ladata Lumonin uuden suunnittelutyökalukirjaston
Nyt voit ladata Lumonin sivuilta uuden suunnittelutyökalukirjaston, joka pitää sisällään tekniset aineistot, tuotteiden DWG-aineiston, referenssit ja paljon muuta. Kirjasto on helppo ja nopea asentaa omalle koneelle, jonka jälkeen kaikki suunnittelumateriaali on vaivattomasti käytettävissä. Esimerkiksi Lumon-tuotteiden poikkileikkauskuvien hyödyntäminen on nyt entistä helpompaa: valitsette vain haluamanne tuotteen rakennekuvan ja viette sen nappia painamalla AutoCAD-ohjelmaan.Lataa suunnitteluaineisto tästä
20183_52097.jpg
Muista huollattaa parvekelasit säännöllisesti
Parvekelasitukset tulivat markkinoille yli 30 vuotta sitten. Vuosikymmenten varrella yksin Lumon on asentanut yli 400 000 parvekelasitusta. Valtaosa parvekelaseista on vielä käytössä. Talojen rakenteet liikkuvat ja parvekelasien osat kuluvat. Huollolle on siis ollut tarvetta pitemmän aikaa.
Parvekkeella kaksi kukkaruukkua
Miksi parvekkeita lasitetaan? Kuuntele vastaus KIVIJALKA-podcastista
Oletko koskaan miettinyt, miksi parvekkeita lasitetaan? Nopeasti voisi ajatella, että lasituksella saadaan näppärästi melkein ylimääräinen huone asuntoon. Hyvä syy tämäkin, mutta ei suinkaan ainoa. Jakson pääteemana on parvekelasien huoltamiseen liittyvät asiat. Asiantuntijana aiheesta keskustelemassa on myyntipäällikkö Oskari Hyttinen Lumonilta.Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.Podcast on tallennettu 2022 vko 8.
202111_73669.jpg
5 kysymystä parvekelasien huollosta ja turvallisuudesta
Parvekelasit ovat nykyisin lähes vakiovaruste kerrostalojen parvekkeilla, ja terassilaseja asennetaan yhä enemmän myös pien- ja rivitaloihin. Mitä jokaisen pitäisi tietää niiden turvallisuudesta ja huollosta?
20154_43255.jpg
Parvekelasien huolto helposti
Lumon parvekelasitus on tehty kestämään. Hyväkin tuote kaipaa aika-ajoin huolto ja säätöä. Lumon tarjoaa nyt helpon tavan huoltaa ja säätää parvekelasitus toimimaan uuden lailla. Parvekelasien huolto antaa turvallisia ja viihtyisiä lisävuosia parvekkeelle.Tilaa maksuton esite!
20203_63444.jpg
Ovatko kerrostaloparvekkeet tulleet tiensä päähän?
Espoon Perkkaalla sijaitseva, vuonna 1971 rakennettu elementtirakenteinen kerrostalo koki alkuvuonna 2019 laajamittaisen parvekeremontin, jossa vanhat parvekkeet purettiin pois ja tilalle asennettiin betonielementeistä uudet, aikaisempaa syvemmät parvekkeet. Myös parvekkeiden takaseinän paneloinnit ja eristykset uusittiin.Parvekkeet lasitettiin Lumonin kaiteilla ja parvekelaseilla.Julkisivun osalta kohteessa toteutettiin huoltokunnostus eli julkisivun pesu ja maalaus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton