• Etusivu
  • Isännöitsijä

Osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoa huolellisesti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 17.03.2016
20163_45773.jpg

Osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoa huolellisesti.

Osakkeenomistajalla on osakeomistuksen perusteella oikeus hallita taloyhtiön omistamaa osakehuoneistoa. Osakkeenomistajalle huoneisto on oma koti, arjen tärkein paikka, jossa asutaan ja levätään työpäivän jälkeen. Varsinaisen asumisen lisäksi osakkeenomistajan on muistettava myös hoitaa osakehuoneistoa huolellisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi aktiivista ja tietoista huoneiston kunnon seurantaa.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoa huolellisesti

Huolenpitovelvollisuuteen kuuluu yhtiön vastuulle kuuluvien osien vaurioittamisen välttämisen lisäksi niiden kunnon seuraaminen ja ilmoittaminen mahdollisesta viasta. Tämän lisäksi osakkaan on huolehdittava esimerkiksi pinnoitteiden kunnosta. Lain esitöiden mukaan mikäli pintamateriaalin tavanomaisen kunnossapidon laiminlyöminen johtaa rakenteen vaurioitumiseen, osakas on vastuussa aiheutuneesta vahingosta. Osakas ei kuitenkaan vastaa tavanomaisesta huoneiston kulumisesta.

Erityisen tarkkana tulee olla erilaisten putkiliitosten ja putkien läpivientien kanssa. Ne saattavat aiheuttaa salakavalasti pitkienkin aikojen kuluessa kosteusvaurioita rakenteisiin. Esimerkkinä voisin mainita kaapistoon upotetun astianpesukoneen putkiliitokset. Myös erilaisten putkien kannakointien pettäminen saattaa aiheuttaa toisaalla putkiliitoksen vääntymistä. Se puolestaan voi johtaa ensin huomaamattomaan vuotoon ja lopulta vesivaurioon rakenteissa.

Jos putken läpivienti on tehty suihkutilan vaikutusalueelle, niin läpivienti on syytä tarkistaa tarkkaan. Muovinen putken peiteläppä ei suojaa rakenteita suihkun roiskevesien aiheuttamalta kastumiselta, mutta se voi peittää tehokkaasti itse ongelman – huonosti eristetyn läpiviennin.

Huolellinen osakkaanomistaja tarkastaa määräajoin kaikki mahdolliset vahinkoa aiheuttavat riskipaikat ja epäilyttävissä tilanteissa on aina yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään. Kun huoneiston kuntoa näin seurataan ja ilmoitus epäselvissä tilanteissa on tehty, niin osakas voi olla lähtökohtaisesti turvallisin mielin, jos ongelmia kaikesta huolimatta ilmaantuu.

Edelleen asunto-osakeyhtiölain 4 luvun 3 §:n mukaan osakkaan on toteutettava kunnossapitotyönsä niin, ettei niistä aiheudu haittaa eikä vahinkoa eivätkä yhtiön vastuulle kuuluvat rakenteet niiden johdosta rikkoudu.

Huolellinen osakas toteuttaa kunnossapitotyönsä hyvää rakentamistapaa noudattaen ja tehden siitä tarvittaessa ilmoituksen taloyhtiölle. Osakas osoittaa huolellisuutensa kunnossapitotyössä hankkimalla ammattitaitoisen osaavan remontin tekijän. Tämä vaatimus korostuu pesuhuoneremonteissa. Osakas voi olla joissakin tapauksissa niin sanotussa isännänvastuussa tilaamansa urakoitsijan työstä, jos ongelmia taloyhtiön rakenteisiin remontista aiheutuu.

Osakkeenomistajan huolellisuutta arvioidaan objektiivisesti

Huolellisuuden arviointi on objektiivista arviointia. Sen määrittely, että onko osakkeenomistaja toiminut huolellisesti vai ei, ei liity osakkaan henkilökohtaisten ominaisuuksien arviointiin tai omaan kykyyn huolehtia huoneiston kunnosta ja kunnossapitotyöstä.

Oikeudellisesti huolellisuuden arviointi perustuu siis osakkeenomistajan toimien vertailuun samassa asemassa olevan kuvitellun huolellisen henkilön toimintaan. Viime kädessä tuomioistuin ottaa kantaa siihen, onko osakkeenomistaja toiminut laissa edellytetyllä tavoin huolellisesti ja huolellisen osakkeenomistajan lailla.

Jos osakkeenomistaja rikkoo lain mukaista kunnossapitovastuutaan, katsotaan vahinko aiheutetuksi huolimattomuudesta.

Asunto-osakeyhtiölain 24 luvun 2 §:n mukaan osakkeenomistaja on korvattava vahinko, jonka hän on myötävaikuttamalla lain tai yhtiöjärjestyksen rikkomiseen tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle, toiselle osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle.

Jos vahinko on aiheutettu rikkomalla esimerkiksi asunto-osakeyhtiölain 4 luvun tai yhtiöjärjestyksen määräyksiä osakkeenomistajan kunnossapitovastuusta, vahinko katsotaan aiheutetuksi huolimattomuudesta, jollei osakkeenomistaja osoita menetelleensä huolellisesti.

Yleisten todistustaakkaa koskevien periaatteiden mukaan sen, jolla on toisen omaisuus hallussaan, on yleensä näytettävä, ettei omaisuuden vahingoittuminen ole aiheutunut hänen tuottamuksestaan. Osakashallinassa olevaa tilaa voidaan verrata tällaiseen omaisuuteen. Näyttötaakka huolellisuudesta on näissä tilanteissa siis osakkeenomistajalla.

Teksti: Juha Saarimäki, lakimies, Jurinet Lakipalvelut Oy

Haluatko jättää yhteydenottopyynnön lakimiehelle?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää lakiuudistuksista...
20111_24136.jpg
Lue kuukauden kysymys!
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 325 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton