• Etusivu
  • Isännöitsijä

Voinko saada vapautuksen taloyhtiön korjauskuluista?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 22.03.2016Päivitetty 20.02.2017
Kerrostalo

Jos huoneiston omistaja asentaa asuntoon omalla kustannuksella huoneistokohtaisen ilmastoinnin, voiko hallitus tai yhtiökokous vapauttaa kyseisen huoneiston myöhemmin tulevista IV-saneerauksen kuluista, koska saneerauksen ei enää tarvitse kohdistua kyseiseen huoneistoon.

Jos voi, miten se pitää kirjata yhtiön tiedostoihin että vapautus pysyy voimassa?

Taloyhtiöltä ja rakennusvalvonnalta on jo toimenpidelupa olemassa, toteutus on enää kiinni mainitsemistani kuluista. Taloyhtiö hyötyy heti asuntokohtaisen IV:n lämmöntalteenotosta ja siinä tarvittava sähkökulukin on kyseisen asunnon.

Voinko saada vapautuksen taloyhtiön korjauskuluista?

Vastaus:

AOYL:n 6 L 32 § mukaan yhtiökokous voi päättää uudistusta tai kunnossapitoa varten osakkeenomistajalta perittävän yhtiövastikkeen alentamisesta, jos osakkeenomistajan aiemmin huoneistossa tehty työ vähentää yhtiölle aiheutuvia kustannuksia. Alennusta laskettaessa huomioidaan yhtiölle tuleva säästö ja osakkeenomistajan yhtiövastikeperusteen mukainen maksuvelvollisuus. Lain esitöiden mukaan osakkaan tulee kuitenkin esitttää vaatimuksensa niin hyvissä ajoin, että se voidaan ottaa huomioon. Osakkaan tulisi voida myös osoittaa yhtiölle syntyvä säästö ja säästön määrä. Mikäli yhtiö ei alenna vastiketta tällaisessa tilanteessa, voi osakas moittia päätöstä kyseisen säännöksen rikkomisen perusteella. Riittävää on, että hyvitystä koskeva päätös on kirjattu yhtiökokouksen pöytäkirjaan.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

201510_44492.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.
Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää lakiuudistuksista...
20111_24136.jpg
Lue kuukauden kysymys!
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 325 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
Swegon
Taloyhtiön energiasaneerauksen peruspilarina modernit ilmanvaihtokoneet
As. oy Espoon Pikku Pietarin pihassa toteutettiin laajat energiasaneeraukset vuonna 2022. Energiasaneerauksen peruspilariksi nousi ilmanvaihtokoneiden uusiminen. Energiankulutus laski merkittävästi ja taloyhtiön energialuokka parani.
20236_82063.jpg
Aidan rakentaminen ja kustannusten jako?
Naapurimme rakennutti aikoinaan aidan rajallemme ja nyt se oli jo osin kallistunut pahoin ja siten mm. turvallisuusriski. Naapurimme haluaisi meidän nyt myös osallistuvan osuudeltamme aidan uudelleenrakentamiskustannuksiin. Meidän taloyhtiöllämme oli kuitenkin kantana, että koska aidan on aikoinaan naapuri (meille ilmoittamatta) laittanut ja kustantanut, miksi ihmeessä me nytkään osallistuisimme kustannuksiin. Eli antaisimme kyllä naapurille nyt luvan rakentaa aidan, mutta omalla kustannuksellaan. He vetoavat nyt yhteiseen aitaan, joten kustannuksia pitäisi heidän mielestään jakaa. Me olemme taas sitä mieltä, että voimme jopa olla antamatta lupaa edes rakentaa ko. aitaa.Saako naapuri millään verukkeella kustannuksiaan myös meidän korvattaviksemme?
20204_64125.jpg
Kerrostalot siirtyivät maalämpöön - näin lämmityskulut pienenivät
Nokian Siurossa sijaitsevat asunto-osakeyhtiöt As Oy Siuronpuisto ja Siuronmäki ovat käyttäneet maalämpöä vuodesta 2013 asti. Tätä ennen kiinteistöt lämpenivät öljyllä, kunnes päätös maalämpöön siirtymisestä syntyi öljyn hinnan ja samalla yhtiövastikkeen jatkuvan nousun vuoksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton