Jos palkkaat rakennusmiehen, muista työeläkevakuutus

Jos palkkaat rakennusmiehen, muista työeläkevakuutus

Jos palkkaat rakennusmiehen, sinusta tulee työnantaja. Eteran laskureilla voit helposti arvioida rakennusmiehen palkkakustannukset ja kotitalousvähennyksen osoitteessa etera.fi/laskurit

Työnantajana vastuullasi on palkan lisäksi hoitaa ennakonpidätys ja lakisääteiset työnantajamaksut. 

Milloin työntekijälle hankitaan TyEL-vakuutus?

Työeläkevakuutusmaksu kartuttaa palkkaamasi työntekijän eläketurvaa. Kaikki yksityisalojen työntekijät kuuluu vakuuttaa TyEL:n eli työntekijän eläkelain mukaan. TyEL-vakuutukset hoidat helposti kuntoon työeläkeyhtiö Eterassa.

Kaikille 17–67-vuotiaille työntekijöille tulee ottaa TyEL-vakuutus, jos palkka on kuukaudessa yli 58,27 euroa. TyEL-vakuuttamisvelvollisuus alkaa 17 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. Vakuuttamisvelvollisuus päättyy sen kuukauden loppuun, jonka aikana työntekijä täyttää 68 vuotta. Vaikka työntekijä olisi jo eläkkeelle, palkkatyöstä maksetaan TyEL-maksu, jos työntekijä on alle 68-vuotias. Työeläkemaksu maksetaan sekä suomalaisista että ulkomaalaisista työntekijöistä.

Kilpailukykysopimuksen mukainen siirto työnantajan maksusta työntekijän maksuun kasvattaa työntekijän maksua 0,20 prosenttiyksikköä vuonna 2018. 

Eläkeuudistuksessa sovitun mukaisesti 53–62-vuotiaiden maksu on 1,5 prosenttiyksikköä suurempi kuin muilla, koska heille karttuu samalta ajalta myös enemmän eläkettä.

Vuonna 2018 TyEL-vakuutus on 25,3 % bruttopalkasta

Vuonna 2018 tilapäisen työnantajan vakuutusmaksuprosentti on 25,3 % bruttopalkasta. Tästä maksusta työntekijän osuus on:

  • 17–52-vuotiaat 6,35 prosenttia
  • 53–62-vuotiaat vuotta 7,85 prosenttia
  • 63–67-vuotiaat 6,35 prosenttia

Työnantaja pidättää työntekijän osuuden hänen bruttopalkastaan ja maksaa koko työeläkemaksun eläkevakuutusyhtiöön.

Työeläkevakuutusmaksun lisäksi yksityisen työnantajan lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja ovat maksettava sosiaaliturvamaksu, maksettava tapaturmavakuutus-, työttömyysvakuutus- ja ryhmähenkivakuutusmaksu.  

Pientyönantajille on myös muita helppokäyttöisiä verkkopalveluita, joissa voi hoitaa muutkin työnantajavelvollisuudet kuntoon. Tällaisia ovat esimerkiksi SuoraTyö.fi ja Palkka.fi.

Vuonna 2018 sopimustyönantajaksi määritellään työnantaja, joka maksaa palkkoja puolen vuoden aikana yli 8 346 euroa tai työllistää jatkuvasti työntekijöitä.

Täältä voit tarkistaa sopimustyönantajan maksut >>

Työeläkevakuutus kerralla kuntoon Eterassa

Työeläkevakuutusta varten tehdään palkkailmoitus kuukausittain. TyEL-maksun eräpäivä on viimeistään palkanmaksua seuraavan kuukauden 20. päivä.  

Voit tehdä palkkailmoituksen helposti Eteran verkkopalvelussa osoitteessa etera.fi. Verkossa ilmoitat työntekijä- ja palkkatiedot sekä maksat työeläkemaksut saman tien omilla pankkitunnuksillasi.

Eteran sivuilta löydät myös kätevät laskurit, joilla voit arvioida palkkakustannuksia ja kotitalousvähennyksen määrää. Laskurit löydät osoitteesta etera.fi/laskurit

Muista muut työnantajan velvollisuudet

  • Verohallinto: ennakonpidätys ja sairausvakuutusmaksu
  • Työttömyysvakuutusrahasto: työttömyysvakuutusmaksu
  • Tapaturmavakuutusyhtiö: tapaturma- ja ammattitautivakuutus sekä ryhmähenkivakuutus. 
  • Vuoden 2018 työnantajan lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut löydät osoitteesta etera.fi/prosentit.

Hyödyllisiä linkkejä


Tilaa maksuton esite!

_

_

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
27.11.2017