• Etusivu
  • Talo

Linja- ja sähkösaneerauksen järkiliitto kannattaa

Säästä aikaa, rahaa ja vaivaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 25.05.2016Päivitetty 19.06.2023
20206_65056.jpg

Sähkösaneerauksen yhteydessä on hyvä miettiä myös kodinohjausjärjestelmien sekä ovipuhelimien tarvetta.

Huomattava säästö ajassa, rahassa ja vaivassa. Siinä on kolme painavaa syytä toteuttaa linjasaneeraus ja sähköistystyöt samalla kertaa, toteaa Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä. Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan käsi kädessä, varmistetaan myös se, että työssä noudatetaan uusimpia määräyksiä ja lopputuloksessa päästään energiatehokkuuden kannalta järkevään ratkaisuun. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon.

Erkkilä tuntee pääkaupunkiseudun remontointikohteet, sillä Consti Talotekniikka on liiketoiminnassaan keskittynyt urakoimaan niitä. Markkinoilla kilpaillaan kovasti juuri nyt. Siinä samassa mittelöidään kuka on korjausurakoinnin ja talotekniikan johtava asiantuntija. Consti on pärjännyt hyvin yhdistämällä yli 460 työntekijänsä osaamisen.

Luontainen tarve yhdistää hankkeet

– Asuinkerrostalojen linjasaneerauskohteessa avataan kaikki rakenteet putkien vetämistä varten. Samalla on mitä järkevintä vetää myös uusi sähköistys, jotta rakenteita ei tarvitse hetken kuluttua avata uudestaan. Asukkaat säästävät sekä vaivassa että rahassa. Lisäksi on selvää, että kokonaisvaltaisesti toteutettu remontti nostaa kiinteistön arvoa. Monissa vanhemmissa kohteissa sähkönsyöttö on mitoitettu liian pieneksi tämän päivän kulutustasojen ja laitteiden kannalta. Hyvin usein on konkreettinen tarve sähköistyksen muutoksille silloin, kun putket vaativat uusimista, Erkkilä luettelee.

– Käytännössä sähkötyöt tulevatkin mukaan aina, kun putkia uusitaan. On poikkeus, jos niitä ei tehdä, Erkkilä toteaa.
– Toimistorakennuksissa putkien ja sähköjen asennuksia on helpompi toteuttaa myös erillisinä projekteina, mutta asunkerrostaloissa ne kannattaa pääsääntöisesti suunnitella samalla kertaa toteutettaviksi.

Vakioratkaisuja ja lisätöitä

Remontoitavassa asuinkerrostalossa putkiremontti merkitsee usein kylpyhuoneen ja keittiön putkien uusimista. Peruspakettiin kuuluvat usein ryhmäkeskukset, kylpyhuone, keittiön lieden syöttö ja astianpesukoneen pistorasia. Tämän lisäksi asukkaat usein teettävät myös lisätöinä huoneiston muita sähkötöitä, koska taas kerran se on samalla kertaa järkevää. Usein myös tele- ja datatyöt kytketään mukaan kokonaisuuteen.

– Huoneistojen omistajat voivat saneerauksen yhteydessä esittää omat toiveensa sähköistyksen osalta. Ne otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Monet haluavat päivittää huoneistokohtaisia ratkaisuja vakiouudistuksia laajemmin. Aika usein keittiön sähköistys uusitaan kokonaan.

Muualle huoneistoon halutaan lisää pistorasioita, painikkeiden ilmettä halutaan vaihtaa tai mukavuuden lisäämiseksi otetaan käyttöön helppoa elektroniikkaa vaikkapa säätimiä ja ajastimia. Osassa kohteista tehdään kokonaan uudet johdotukset ja kalusteet. Yleensä saneerauskohteissa käytetään perinteistä asennustapaa, mutta olemme toteuttaneet myös upean näyttelytilaksi tarkoitetun kohteen, johon valittiin väylätekniikalla toteutettu älykäs ohjausjärjestelmä, Erkkilä toteaa.

Vaihto uuteen sähkötekniikkaan

– Vanhoissa taloissa, 1960-luvulle saakka ei ole ollut sähköjen ryhmittelyä. Nyt sähkö- ja

IT-keskus

vaihdetaan, koska tarvitaan ryhmittelyä vaikkapa valaistukselle, pyyhkeiden kuivaukselle ja lieden käytölle. Nykyisin pidetään enemmän laitteita yhtä aikaa päällä kuin aikaisemmin ja sähkön tarve on suurempaa. Suunnittelijat ovat kiinnostuneita myös säästöistä ja seurannasta. Asuntoihin tulee aina etäluettavat mittarit, joilla voidaan seurata reaaliajassa energian ja/tai veden kulutusta.

Vanhoissa kerrostaloissa sähköistys uusitaan yleensä kokonaan.
Vanhoissa kerrostaloissa sähköistys uusitaan yleensä kokonaan.

Valvontaan kannattaa panostaa

Taloyhtiön isännöitsijä ja hallitus teettävät kohteessa hankesuunnittelun ja tämän jälkeen toteutussuunnittelun. Urakoitsija tulee mukaan kuvioon siinä vaiheessa, kun toteutussuunnitelmasta halutaan konkreettinen tarjous.

– Suunnitteluvaiheessa isännöinnin rooli korostuu. Käytännössä hallitus hyväksyy kaikki ratkaisut, jotka yhtiökokoukselle esitetään. Se, mihin minun mielestäni taloyhtiöiden tässä prosessissa kannattaisi panostaa ovat valvojat, joilla on puolueetonta ammattimaista osaamista toteutuksen laadun arvioinnissa, Erkkilä toteaa.

– Kun aloitamme urakan uudessa kohteessa, pidämme sähkösuunnittelijan kanssa yhteispalaverin, jossa käymme läpi vielä kaikki vaiheet työn konkreettisen suorittamisen näkökulmasta. Jos tässä vaiheessa ilmenee ristiriitaisuuksia suunnitelmien ja toteutustapojen välillä, voidaan ratkaisuja vielä joustavasti muuttaa. Joskus urakoitsijaa pyydetään tekemään lisätyönä asioita, joilla vielä voidaan parantaa kokonaisuutta. Joihinkin kohteisiin on haluttu esimerkiksi ovipuhelinjärjestelmä.

Lakisääteiset velvoitteet ja turvallisuus huomioidaan

Viestintäviraston M65-määräys kiinteistöjen sisäverkoista ja teleurakoinnista tuli voimaan vuonna 2014. Saneerauskohteissa se on suositus ja uudiskohteissa suora määräys.

– Käytännössä laki merkitsee sitä, että asuinkiinteistöihin halutaan mahdolliseksi mahdollisimman nopeat tele- ja datayhteydet. Vanhat verkot ovat olleet huonoja ja tämä uudistus kaapeloinneissa kannattaa kyllä toteuttaa saneerauksenkin yhteydessä, Erkkilä kannustaa.

Lähes jokaisessa saneerauskohteessa halutaan panostaa myös parempaan turvallisuuteen.

– Yhteisiin tiloihin, ullakoille ja kellareihin asennetaan tavallisesti palovaroitinjärjestelmä. Asuntoihin voi tulla patterivarmenteisia palovaroittimia. Putkistoissa käytetään erilaisia vuodon ilmaisimia ja veden tulon katkaisevia magneettiventtiileitä esimerkiksi astianpesukoneiden ja pesukoneiden yhteydessä.

Tavoitteena pitkä elinkaari ja energiatehokkuus

Uusi älykäs tekniikka tekee hyvää vauhtia tuloaan toimistorakentamisessa ja nykyaikaisissa pienkiinteistöissä. Se merkitsee käytännössä käyttömukavuuden lisääntymistä ja säästöä energiankulutuksessa. Asuinkerrostaloissa sähköistyksen toteutuksen ja energiankulutuksen ratkaisut ovat vielä perinteisempiä.

– Toimistorakennuksissa uusi väylätekniikka antaa erinomaisen mahdollisuuden kiinteistön elinkaaren joustavaan jatkamiseen ja energiankulutuksen optimointiin erilaisilla ohjauksilla. Asuinkerrostalojen saneerauksissa uudesta tekniikasta saatavat säästöt ovat tällä hetkellä vähäisempiä. Energiansäästöön toki näissäkin kohteissa pyritään ja säästöjä saadaan toteutettua erinomaisesti vaikkapa liiketunnistimilla, säätimillä ja porraskäytävien LED-valaistuksella.

– Asuinkerrostalojen saneerauksessa modernisointi halutaan tehdä asianmukaisesti ja laadukkaasti mutta mahdollisimman kustannustehokkaasti, sillä asukkaat saattavat kokea kovin korkeiksi nousevat saneerauskustannukset suureksi rasitteeksi. Vanhoissa, remontin tarpeessa olevissa taloissa asuu paljon myös yksin eläviä vanhempia ihmisiä, joiden mahdollisuudet tai halukkuus isoihin investointeihin ei ole kovin suuri. Uudisrakennuskohteissa näyttää sen sijaan olevan kiinnostusta väylätekniikkaan, muunneltavuuteen ja lisääntyvään automaatioon. Uusista asunnoista kiinnostuneiden asukkaiden tietoisuus ja vaatimustaso ovat kasvaneet huomattavasti, Juhani Erkkilä toteaa.

ABB Welcome-ovipuhelinjärjestelmä on nykyaikaa.
ABB Welcome-ovipuhelinjärjestelmä on nykyaikaa.

Jätä yhteydenottopyyntö KNX-väylätekniikasta

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

ABB Oy
Talo
automaatio
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20172_48202.jpg
Kodin sähköjärjestelmä kännykässä
Free@home-automaatiojärjestelmä toi älyä helsinkiläisen arvoasunnon valaistuksen ohjaukseen. Vain pienellä lisäinvestoinnilla valaistusta voi ohjata kännykällään, ja kodin sähköjärjestelmää voi muokata omalla tietokoneellaan tarpeidensa mukaan.Kun 188-neliöisen arvoasunnon tekniikka tuotiin massiivisessa peruskorjauksessa 1950-luvulta nykypäivään, olivat avainsanat muunneltavuus ja nykyaikaisuus. Uuden sähköjärjestelmän pitää myös palvella pitkälle tulevaisuuteen. Kelosähkö Oy:n sähkösuunnittelija Roope Martikainen sai vapaat kädet."Mutta keskustelimme paljon järjestelmän käytöstä. Käytön pitää olla erittäin selkeää", Martikainen kertoo.
20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20218_72041.jpg
Uutta ratkaisua sähköautonlataukseen uudisrakentamisessa
Sähköautojen yleistyessä sähköautojen kotilataaminen nousee tärkeäksi aiheeksi uudisrakentamisessa. ABB:n kokonaisratkaisu sähköautonlataukseen auttaa uudisrakentajia varautumaan sähköauton kotilataamiseen, vaikka sähköautoa ei heti hankittaisikaan. Ratkaisu mahdollistaen sekä dynaamisen kuormanhallinnan että älykkään, turvallisen ja luotettavan lataamisen kotona.
20209_66669.jpg
Arvoasunnon valaistusremontti onnistui monipuolisilla ledeillä
LedStore oli mukana valaistussuunnittelusta valaisinten hankintaan saakka Töölönlahden rannalla Helsingissä sijaitsevan arvoasunnon kokonaisremontissa. Valaisimina käytettiin monipuolisesti led-paneeleja, led-nauhaa, spotteja, seinävalaisimia ja korostusvalaistusta.
202010_67290.jpg
YM: rakennusten teknisten järjestelmien energiatehokkuutta parantava asetus
Ympäristöministeriö on antanut asetuksen, jolla säädetään energiatehokkuuden vaatimukset rakennusten automaatio- ja ohjausjärjestelmille, paikallisille sähköntuotantojärjestelmille sekä itsesäätyville laitteille. Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan vaatimukset tulevat sovellettaviksi 1.1.2021 alkaen uudisrakennuksissa, korjaus- ja muutostöissä sekä rakennuksen käyttötarkoitusta muutettaessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton