• Etusivu
  • Talo

Nykyaikaista huoneiston ja taloyhtiön sähköistys helposti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 07.06.2016Päivitetty 19.06.2023
20166_46727.jpg

Läsnäolotunnistin huolehtii valojen sammumista, kun huonetilasta lähdetään pois.

Remonttia tehdessä tai esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä myös kodin sähköjärjestelmään kannattaa kiinnittää huomiota. Saneerauksen yhteydessä koko talon sähköistys voidaan päivittää tämän päivän tarpeita vastaavalle tasolle.

Automaattista valaistuksen ohjausta liiketunnistimilla

Valot syttyvät automaattisesti astuessasi vaatehuoneeseen ja vessaan. Myöskään rappukäytävässä, pyöräkellarissa ja varastossa ei tarvitse hapuilla katkaisijaa – valot ovat päällä juuri silloin, kun tarvitset ja sammuvat automaattisesti.

Valaistus on turvallisuusasia. Ulkokäytävien ja pihapiirin valaistusta kannattaa ohjata liiketunnistimin: Näin paranee paitsi liikkujan turvallisuus, myös kutsumattomat vieraat pysyvät loitolla. Liiketunnistinohjaukseen ei tarvita automaatiojärjestelmää, vaan yksittäisiä tunnistimia on helppo lisätä sisä- ja ulkotiloihin esimerkiksi suoraan katkaisijan tilalle. Langaton liiketunnistin voidaan asentaa ilman kaapelointia. Valaistuksen ohjauksen automatisoinnilla säästetään sekä sähköä että vaivaa.

Kotona/poissa-kytkin varmistaa, ettei laitteita jää turhaan päälle

Kuinka usein kotoa lähdettyäsi olet jäänyt miettimään, josko liesi tai kahvinkeitin jäi päälle? Nyt yksi painike eteisen ovenpielessä sammuttaa kaiken.

Kotona/poissa-kytkimen avulla voidaan varmistaa, että asuntoon ei jää sähkölaitteita päälle poissaolon ajaksi. Asunnosta poistuttaessa se kytkee pois sekä valaistuksen että valitut pistorasiat, kuten esimerkiksi lieden, kiukaan ja kahvinkeittimen. Kotona/poissa-toimintoon voidaan liittää myös lämpötilan pudotus, jolloin huonelämpötilaa lasketaan poissaolon ajaksi. Kotiin palatessa yhdellä napin painalluksella lämpötila palautuu taas normaaliksi, pistorasioiden sähkö kytkeytyy päälle ja valot syttyvät esimerkiksi eteiseen ja olohuoneeseen.

Käyttämällä langattomia tuotteita voidaan kotona/poissa-toiminto toteuttaa myös saneerauskohteissa silloinkin, kun kaapelointia ei uusita.

Langattomat katkaisijat voidaan asentaa ilman kaapelointia

Valaistuksenohjaukseen voidaan tehdä myös jälkikäteen lisäyksiä ja muutoksia käyttämällä langattomia kytkimiä ja säätimiä. Ne voidaan jälkiasentaa ilman johdotusta ja siksi soveltuvat hyvin saneerauskohteisiin, lasipintoihin ja hirsiseiniin.
Langattomilla RF-tuotteilla voit myös ohjata kaihtimia ja markiiseja, lämmitystä sekä pistorasioita. Voit myös ohjata yhdellä kytkimellä useaa toimintoa, esimerkiksi useaa valaisinta ja pistorasiaa kerralla.

Langattomia kytkimiä ja säätimiä voidaan jälkikäteen asentaa ilman johdotusta.
Langattomia kytkimiä ja säätimiä voidaan jälkikäteen asentaa ilman johdotusta.

Datakaapelointi ajan tasalle

Viestintäviraston määräys M65 kiinteistöjen sisäverkoista ja teleurakoinnista tuli voimaan vuonna 2014. Määräyksen keskeisenä tarkoituksena on turvata sisäverkkojen tekninen laatu ja luotettavuus, jotta kaikissa kiinteistöissä voisi vaivatta ja luotettavasti käyttää erilaisia viestintäpalveluja niin nyt kuin tulevaisuudessakin.

Määräystä sovelletaan, kun kiinteistöön tai rakennukseen rakennetaan sisäverkko, kun sisäverkko uudistetaan tai kun olemassa olevaa sisäverkkoa kunnostetaan. Viestintävirasto suositteleekin, että kiinteistön rakenteellisten peruskorjausten yhteydessä kunnostetaan aina vähintään olemassa olevat sisäverkot.

Kaapeloinnin lisäksi myös tele- ja datapistorasiat uudistetaan nykyajan tarpeisiin eli tehdään esimerkiksi RJ45-liitännät tietoverkkoon ja halutessa lisätään USB-pistorasiat pienlaitteiden lataukseen.

Sähkölaitteet lisääntyvät, pistorasioiden tarve kasvaa

Saneerauksen yhteydessä kannattaa varmistaa että huoneistoihin asennetaan riittävästi pistorasioita, sillä sähkölaitteita on nykyään asukkailla käytössä enemmän kuin koskaan. Pistorasioiden lisäys voidaan tehdä helposti pinta-asennuksena, ja käyttämällä europistorasioita sekä USB-latauspistorasioita saadaan yhteen rasiaan liitettyä useampia laitteita.

ABB:n tuotevalikoimista löytyy ratkaisut eri asennustapoihin: uppoon, pintaan, listaan ja nurkkaan. Näin saneerauskohteessa voidaan hyödyntää olemassa olevat asennukset, lisätä pistorasioita, kytkimiä ja muita tuotteita, ja silti säilyttää yhtenäinen ilme sähkökalustuksessa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

ABB Oy
Talo
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20206_65056.jpg
Saneeraukset käsi kädessä ovat säästöä
Huomattava säästö ajassa, rahassa ja vaivassa. Siinä on kolme painavaa syytä toteuttaa linjasaneeraus ja sähköistystyöt samalla kertaa, toteaa Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä. Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan käsi kädessä, varmistetaan myös se, että työssä noudatetaan uusimpia määräyksiä ja lopputuloksessa päästään energiatehokkuuden kannalta järkevään ratkaisuun. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon.Erkkilä tuntee pääkaupunkiseudun remontointikohteet, sillä Consti Talotekniikka on liiketoiminnassaan keskittynyt urakoimaan niitä. Markkinoilla kilpaillaan kovasti juuri nyt. Siinä samassa mittelöidään kuka on korjausurakoinnin ja talotekniikan johtava asiantuntija. Consti on pärjännyt hyvin yhdistämällä yli 460 työntekijänsä osaamisen.
20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20207_65862.jpg
Kosteisiin tiloihin
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppo- ja pinta-asennuksiin sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.Impressivo-kalusteita käyttämällä voi asentaa samat uppokalusteet yksittäisiksi tuotteiksi tai suuremmiksi yhdistelmiksi niin pintaan kuin uppoonkin. Pinta-asennus tehdään käyttämällä pintakojerasiaa ja pintakoteloita uppopeitelevyjen sijaan. Kytkimet ja pistorasiat saadaan roiskevesitiiviksi ilman tiivistettä huomioimalla johtimien taivutus rasian sisällä ja käyttämällä kytkimien ruuvikiinnitteistä vipurunkoa tai läppäkannellista pistorasian keskiölevyä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton